Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fujifilm X-Pro1 kan vara gatufotografernas drömkamera

I fredags bjöd norska och svenska Fujifilm in till förhandsvisning av nya X-Pro1 på Arlanda för journalister och handlare. På plats fanns också tre japanska höjdare: chefen för produktplanering, chefen för utvecklingen av X-Pro1 samt pr-chefen. Även den europeiska pr-chefen (från Tyskland) var där.

Fujifilm X100 blev snabbt populär som nostalgikamera med retro-look, men framförallt som en bra kamera för gatufoto. X100 har varit ett teknik- och marknadstest inför lanseringen av X-Pro1. Under nio månader 2011 tillverkades och såldes 100.000 exemplar av X100. X-Pro1 ska tillverkas i 200.000 exemplar per år.

Läs nyhetsartikeln om X-Pro1 här

X-Pro1 ersätter inte X100. Med ett objektiv blir X-Pro1 omkring dubbelt så dyr som X100. Det verkade på japanerna som att X100 kommer att få en ersättare i framtiden, men de ville inte säga säkert. De var däremot tydliga med att den nya X-bajonetten kommer i fler kameror. Med tanke på det bland annat kommer en telezoom så är det inte alls säkert att nästa kamera med X-bajonett kommer att ha optisk sökare och liknande form som X-Pro1. Det kan mycket väl vara en kompaktare kamera lik Sony Nex-7.

För att öka skärpan har Fujifilm tagit bort lågpass-filtret som vanligtvis sitter framför sensorn. Filtret är till för att minska risken för färgskiftningar i olika mönster (moaré), men suddar ut bilden en aning. Genom att ha ett en mer slumpmässig upprepning av röda, gröna och blå pixlar påstår Fujifilm att risken för moaré försvunnit. De säger också att såväl detaljupplösning som skärpeintryck ska förbättras med deras färgfilter.

Frågan är hur Adobe CameraRaw och andra fristående program för råkonvertering kommer att kunna hantera färginterpoleringen. Japanerna rekommenderade sitt eget program och sa sig inte samarbeta med Adobe. De var inte heller inne på att licensiera tekniken till andra kameratillverkare.

Efter en och en halv timmes frågestund var det dags för lunch. Då sa en yrkesfotohandlare till mig "Inget av det som sagts spelar roll för om jag kan sälja kameran eller inte. Det är hur den känns i handen och hur sökaren är som spelar roll för proffskunderna."

Efter lunchen var det dags för testfotografering. Yrkesfotohandlaren tog kameran i handen och sedan till ögat: "Den här går att sälja som andrakamera".

Jag har själv varit nyfiken på kameran eftersom jag håller på med gatufoto. Idag använder jag Canon Eos 5D Mark II och Leica M6. I somras testade jag även Fujifilm X100 som jag tyckte fungerade bra för gatufoto. Jag har tvekat inför att köpa en Leica M9. Dels för att den är dyr och dels för att jag tvekar om den är bäst för gatufoto.

Fujifilm X-Pro1 är ungefär lika stor som Leica M9 men väger 150 gram mindre. X-Pro1 känns inte för lätt och har en rejälare känsla än X100.

Den som gillar Leica för den taktila känslans skull kommer kanske fnysa åt Fujifilm X-Pro1. Det är särskilt den manuella fokuseringen som är helt annorlunda. Leica har en utsökt mekanisk fokusering. Carl Zeiss och Voigtländer ligger inte långt efter. I X-Pro1 finns ingen känsla alls. Fokuseringsringen har ingen mekanisk koppling till linserna (precis som på X100). Det gör konstruktionen billigare. Objektiven kostar runt 6.000 kronor styck.

X100 fick kritik för att det krävdes ett himla vridande vid manuell fokusering. En uppgradering av mjukvaran rättade delvis till detta. Med X-Pro1 är det en helt annan utväxling och det går snabbt att vrida sig över avståndsskalan (som visas tydligt i sökaren).

Fujifilm har använt en kombination av konstrastavkännande och fasdetekterade i vissa kompakter men ville inte svara på varför X-Pro1 bara har kontrastavkännande. Jag gissar att det beror på att de köpt in Sonys 16 megapixelsensor som inte är anpassad för detta. Trots detta upplevde jag att autofokusen var blixtsnabb om det fanns något ställa in skärpan på. Just nu håller jag att testa Canon G1 X som inte har lika snabb autofokus.

Jag provade också motivföljande autofokus. Det brukar vara svårt för den här typen av kameror. Det fungerade inte lika bra som en vanlig spegelreflexkamera, men kameran lyckades ändå hålla en hyfsad serietagning trots alla mätningar som systemet måste göra.

Med låst autofokus eller manuell fokus klarar X-Pro1 att ta sex bilder per sekund. Det sackar efter ett dussintal bilder. Men vid gatufoto tar man inte heller lika långa serier som vid sportfoto.

Serietagningen på X100 är nästan helt oanvändbar eftersom det inte går att följa motivet i sökaren. Oavsett om man använder optisk eller elektronisk sökare i X-Pro1 går det att följa motivet i sökaren. Använder man elektronisk sökare blir det svart när man väl avslutat serien. Med optisk sökare går kontakten med motivet aldrig förlorad.

Jag tog några bilder på ISO 400 som verkligen känns knivskarpa. Jag tog även bilder på ISO 6.400. De uppvisar en viss utsmetningseffekt. Vill man slippa det får man använda råformat (som med de flesta kamror idag).


Full upplösning här

Diskret kamera och slutare
En viktig faktor för en gatufotograf är hur diskret en kamera är. X-Pro1 säljs i svart och är väldigt tyst. När jag tittat på olika klipp på nätet om kameran har det smällt något hemskt om kameran, men det beror på att folk stoppat mikrofonen för nära kameran.

När jag pratade med Björn Israelsson på Fujifilm på cirka en meters håll gick det knappt att höra kamera när det var några som pratade några meter bort. I gatumiljö kommer inte kameran att höras alls. Slutarjudet är inte skärskilt högt men har en lite vassare karaktär än Leica M9.

Hanteringen känns genomtänkt. Tidstatten är stor och försedd med ett lås. Det finns en bra utformad ratt för exponerings kompensation för höger tumme. Knapparna är stora och väl separerade. Menysystemet är omgjort från X100. Nu går det exempelvis att gå från ett ISO-tal till auto-ISO utan att byta meny.

Japanerna antecknade flitigt ner våra frågor och synpunkter. De uppmanade oss hela tiden att tycka till om olika saker och ställde även frågor. Jag fick frågan om vilka objektiv en gatufotograf vill ha och de undrade om kameran hade de funktioner som en gatu- eller reportagefotograf kan tänkas vilja ha. Jag svarade att jag saknade möjligheten att begränsa auto-ISO så att man inte behöver gå till den största bländaren innan kameran höjer ISO. Jag skulle vilka kunna säga att bländare 2,8 eller 4 ska vara största bländare för auto-ISO.

Fler objektiv på gång
Framgången för ett kamerasystem beror på fler faktorer än hur bra kamera. En säljare från Mattssons Foto i Lund påpekade det riktiga i att rätt objektiv måste finnas och efterlyste ett 23 mm-objektiv (motsvarande 35 mm i småbildsformatet). Ett 23 mm f/2 kommer under 2013, men säljaren från Lund hade velat ha det före 14 mm-vidvinkeln som kommer under 2012.

Här handlar det antagligen om tillgodose olika typer av kunder. Vissa vill ha ett så brett program som möjligt medan andra vill ha en motsvarighet till Leicas klassiska Summicron 35:a. Jag tillhör de senare och kommer att vänta tills 23 mm f/2 finns.

Fujifilm har naturligtvis noterat trenden med kompakta "pannkaksobjektiv". Därför kommer ett 28 mm f/2,8. Det kommer också tre zoomar med ljusstyrka 4 och inbyggd bildstabilisering.

Priset är också högst relevant. Som ett alternativ till Leica M9 är Fujifilm X-Pro1 rena fyndet. Kameran och de tre första objektiven kostar 35 tusen, knappt hälften mot ett kamerahus från Leica. Hur kvaliteten på objektiven är återstår att se. Leica objektiv är otroligt bra, men samtidigt är Fujifilm inga nybörjare heller. De har gjort objektiven åt Hasselblad i många år. Och det är enklare att göra objektiv för en mindre sensor.

X-Pro1 hamnar lite högre i pris än Sony Nex-7. Men troligen kommer det ett kompaktare och billigare kamerahus utan optisk sökare som matchar Sony.

Trots att Fujifilm gärna pratar om X-Pro1 som en professionell kamera verkar inte proffsen vara någon större målgrupp. Kameran är inte vädertätad. Å andra sidan är det få proffs som använder Leica M9 heller (som inte heller är tätad). Jag känner bara till två proffs i Sverige som har Leica M9 som huvudkamera, en fotograf på DN i Malmö och Scouternas fotograf.

Mitt första intryck ...
... är väldigt positivt. Fujifilm X-Pro1 känns inte alls kommersiellt flirtig utan väldigt seriös. Ergonomin är bra och sensorn verkar utmärkt. De har tagit fram vettiga objektiv. Fujifilm X-Pro1 är inte ett dugg slimmad utan ligger istället bra i handen. (Det kommer även ett extra grepp.) Fujifilm, som det proffsmärke de varit, verkar ha satsat på att göra en seriös och effektiv bildmaskin.

Jag tror att X-Pro1 kommer att bli väldigt vanlig bland seriösa gatufotografer som först och främst är ute efter bra bilder. Det är skillnad på att ha kameror för att använda dem eller för att visa upp dem.

Naturligtvis är inte X-Pro1 bara en kamera för gatufoto. Även om den inte är kompakt som en Sony Nex-7 så är den tillräckligt kompakt för att locka som semesterkamera eller att ha med när systemkameran känns för stor.

Inlagt 2012-02-26 19:01 | Läst 31673 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag gillar att Fuji riktat in sig på att göra en kamera att fotografera med, och som förmodligen inte tar en halv dag att ställa in som man vill ha den. För mig är det dock viktigt att råfilerna hanteras på ett bra sätt i Lightroom - jag känner ingen större längtan att använda SilkyPix ...
Jobbig läsning det här! Det hade varit bättre om ni hittat en del större olägenheter med kameran!
Hur som helst, en bra rapport!
/B
Ps. Vad gäller brännvidder motsvarande 28 och 35 mm,
så påstår en god vän till mig att man gillar brännviddden motsvarande 28 mm mer i Japan,
och vi här i Europa/USA gillar bättre typ 35 mm för gatufoto!?
Så säger han i alla fall! :)
Svar från froderberg 2012-02-26 20:42
Det är rätt trångt i Japan... 35 mm kan vara lite tajt i New York med.

rätt brännvidd handlar också om personlighet och bildstil. Korta brännvidder kräver kort avstånd. En normal passar om man vill ha mer distans och få till snygga kompositioner. William Klein körde med 19 och 21 mm och fyllde ut bilden med folk... Det är intensiva bilder det.
Nu när du har testat både den nya Olympusen och Fujin så kanske man kan få ett tips på vägen: Vilken kamera skulle du välja för att dokumentera ett scoutläger med 40k deltagare?
Svar från froderberg 2012-02-26 20:50
Innan nästa scoutläger med 40K deltagare lär det komma ännu bättre kameror. ;)

Uppriktigt talat: X-Pro1 min typ av kamera. Det är inte Olympus E-M5.
Mycket intressant kamera. Men om man ska tolka deras ovilja/brist på samarbete med t.ex. Adobe för råkonverteringen som att de anser att användarna ska vara glada över att endast få använda Fujifilms egen råkonverterare gör de en riskabel felbedömning. För mig är det lite av en vattendelare, råformatet måste få stöd även hos andra program för att det ska vara intressant att använda. Det vore ju väldigt trist om detta blir kamerans akilleshäl när den verkar så bra i övrigt.
Svar från froderberg 2012-02-26 20:52
Det behöver inte betyda så mycket. Adobe kanske kan klura ut det enkelt. Fuji kanske hjälper Adobe inofficiellt. Man måste tänka på att japaner är väldigt korrekta när de uttalar sig vilket kan slå lite fel ibland.
Hur upplevdes den manuella fokuseringen i sökaren?

Man lär kunna förstora bilden 4x, men har i övrigt ingen "focus assist" eller "peaking" som i NEX. Kunde Fuji förklara varför man inte lagt in någon sådan hjälp? Man annonserade ju tidigt en adapter för manuella Leica-objektiv, så varför då inte ge manuell fokusering all hjälp den kan få?
Svar från froderberg 2012-02-26 22:29
Den frågan kom inte upp. När jag provade peaking i Ricoh GXR M-moudul så var den funktionen inte tillräckligt exakt vid kort skärpedjup.

jag han inte prova allt. Jag noterade främst att fokuseringen hade mycket snabbare utväxling på X100.
Anders F. Eriksson 2012-02-27 09:37
Jag hoppas du menar att den har snabbare utväxling ÄN på X100? :)

Sonys peaking sägs fungera bra på ljusstarka objektiv, men där kan man justera känsligheten. En dylik lösning skulle vara trevlig på Fujin.
Intressant inlägg! Man blir sugen på det där :) Kan man använda Canon objektiv med adapter? Då skulle det sitta fint. Annars är jag rätt imponerande av NEX-7 då den har väldigt bra dymnatisk omfånget och gott ISO egenskap. Har aldrig gett mig i gatufoto på riktigt, men får bli mer gatufotografering under våren-sommar och se om det leder till något :)
Svar från froderberg 2012-02-26 22:31
Fujifilm har bara lovat adapter till Leica M (som antagligen är licensfri). Ett väldigt kort avstånd mellan sensor och bajonett gör att det säkert kommer många olika adaptrar, precis som till Sony Nex. Canon har ingen mekanisk kontrollerad bländare, så helst ska man ha en adapter med inbyggd adapter eller med elektronisk styrning av bländaren i objektivet.
Verkar himla trevlig. Vore fint om man kan framkalla i Aperture.
Svar från froderberg 2012-02-26 22:26
Det löser sig säkert med tiden.
Intressant. Jag vill gärna ha en som andrakamera.

Två saker reagerade jag på däremot. Det här med raw och att använda deras egen programvara. Det känns knäppt. Det är även knasigt att tidsratten har lås. Den snurrar man ju på hela tiden om man gatufotograferar. Bökigt med lås tycker jag.
Svar från froderberg 2012-02-26 22:34
Alla tillverkare utom Leica rekommenderar sin egen råkonverterare. Jag är övertygad om att det kommer en lösning.

Låset på tidsratten gäller nog bara för automatikläget, men jag är inte säker.
Norpan 2012-02-26 22:40
Ok.

Tack för svar
Skynda er nu snabbt som bara den och köp denna kamera.
Vem vet, nästa vecka kanske det kommer ut en ny modell
Det verkar bli en kamera som kostar en del pengar i alla fall
Norpan 2012-02-26 22:55
Morgan, du är väl den som köper mest kameror. Du brukar ju skriva om alla Leicor du köper och som du sedan säljer... eller tar jag fel person nu?

//Dawid
fotomojje 2012-02-27 00:30
du är helt fel ute, jag säljer inga kameror- utan byter. de är gamla och inga nya prylar. jag skulle aldrig lägga ut så mycket pengar på en sån här ny pryl.
x-country 2012-02-27 07:01
Vad är det du vill säga? Blir osäker på hur jag ska tolka dina kommentarer här?
fotomojje 2012-02-27 08:04
Brukar inte svara någon som inte ens har en bloggbild. Vill liksom inte prata med ett objektiv.
x-country 2012-02-27 09:46
Ok. Hånfull och nedlåtande. Så känns dina kommentarer. Men du är inte ensam. Det finns gott om negodiler på Fotosidan som återkommande pekar finger åt oss som gillar prylarna och den senaste tekniken. Så fort det publiceras en nyhet om en ny produkt så är man där och slänger ur sig sarkastiska kommentarer. Jag tycker bara att det är så tråkigt då detta förstör och skapar en otrevlig stämning. Det skulle inte behöva vara så.

Jag brukar ibland fundera på vad det är som driver dessa figurer att inte bara vara så negativa utan dessutom ägna mycket tid åt att sprida sina vibbar överallt. Är det osäkerhet? Rädsla att man inte duger? Avundsjuka? Jag sitter inte på svaret. Men jag kommer att fortsätta anmärka på dessa hånfulla och nedlåtande kommentarer. Inte för att jag tror att de kommer att upphöra. Men förhoppningsvis så retar det dem, negodilerna.
Michael f8 2012-02-29 08:32
Tänkvärt inlägg Jörgen Wedmark!
Lasse.K 2012-03-01 15:25
Hej Jörgen!
Dessutom får du denna kommentar från en person som "tydligen" jobbar med att sälja kameror i butik... - Snygg reklam för den butiken! I övrigt håller jag med dig, bra inlägg!
Ha en fin dag /Lasse
Går alldeles utmärkt att syssla med gatufoto utan en sån häringa, eller Leica för den delen.
Svar från froderberg 2012-02-26 23:28
Naturligvis.
När jag tittar på översta bilden så ser det ut som om det saknas något i ergonomin, den ser inte ut att "ligga" bra i handen.
Fint inlägg, jag undrar om det blev någon diskussion angående "white orbs" fenomenet som uppstår i vissa ljusförhållanden?

http://www.dpreview.com/articles/3340468423/fujifilm-x10-orbs-investigated-does-the-firmware-fix-work
Anders F. Eriksson 2012-02-27 10:13
Det gäller såvitt jag vet bara X10 som har en annorlunda uppbyggd sensor än X-Pro1.
mackepacke_2 2012-02-27 11:32
Aha:) de är ganska lika i utseendet...
Vågar man säga det ? Jag tycker kameran är ful. Jag tillhör dom som tycker att det inte bara handlar om "funktionalitet" utan minst lika mycket om formgivning och "style". Mitt val är Leica M9 med 35/50 Summicron och visst är det ett dyrare alternativ men jag har inte ångrat mitt val en sekund. Designen och känslan är helt oöverträffad jämfört med allt annat i kameraväg IMHO. Vet att detta är mycket subjektivt.
Vad kostar den?
Anders F. Eriksson 2012-02-27 11:17
Riktpriset är 16 990:- för huset och 6 500:- per objektiv (för de första tre objektiven).
Tycker Fuji kunde ha gjort en X35 istället. Alltså en X100 men med (motsvarande) 100mm objektiv.
Då hade man med en X100 och en X35 på axlarna varit väl rustad.
Anders F. Eriksson 2012-02-27 15:07
Jag var inne på det redan när X100 presenterades, men jag misstänker att en sådan kamera vore hyfsat svårsåld.
Det är säkert en fotoapparat som kommer att tilltala många och det respekterar jag. Men för min egen del är den för stor, otymplig och så kan jag inte riktigt komma överrens med designen. Jag vill ha ännu mindre fotoapparater och de ska helst vara utrustade med sensorer i småbildsformat. Men Fuji ska ändå ha en eloge för att de har vågat ta ett steg i rätt riktning. Men ärligt talat är det i lite väl mycket gubbflört att ge apparaten namnet X-PRO1 :)
//Mikael Good
hur fungerade sökaren med brillorna på - fullt synfält?
Förstår inte varför den skall vara lika stor som en M9, när den har en mycket mindre sensor?
Anders F. Eriksson 2012-02-28 09:56
Sökarkonstruktionen med både EVF och optiskt del (med variabel förstoringsgrad) tar säkert en hel del plats.
Svar från froderberg 2012-02-28 10:12
Sökaren tar sin plats. Jag uppskattar storleken som gör att kameran ligger bra i handen och inte behöver ha pyttesmå knappar. Den som vill ha något mindre kan köpa Sony Nex-7.
Tack Magnus för en bra artikel!
Jag fick precis veta vad jag behöver. Jag är själv otroligt intresserad av den här, men vill hålla den i handen först. Köper jag den, blir det inte som ”andrakamera” utan som min personliga (jag orkar inte bära runt på mina 5D och 1D privat).

Jag har en X100 och jag är otroligt nöjd med bildkvaliteten och att den är så diskret. Men autofokusen är det lite si och så med under dåliga ljusförhållanden..
Jag är mycket intresserad av denna kamera med en normalglugg som reportage/resekamera. Finns det ett officiellt släppdatum i Sverige? Jag åker till Indien i slutet av mars och det vore fantastiskt om denna kamera fanns tillgänglig tills dess..
Svar från froderberg 2012-02-29 10:59
Ring Björn Israelsson på Fujifilm Sverige!
Tack för en väldigt intressant artikel. Bara en pyttliten korrigering - 35000 är inte "knappt hälften" av ett M9 kamerahus; det är drygt hälften. M9-P ligger på knappt 60000 i butik, M9 på ca 55000. Jag vet dock inte vad Leicas riktpris för de husen är; det kanske var dem du jämförde med (ber om ursäkt för 'korrigeringen' i så fall).
Köpte den. Har kört den nu i två dagar :-) Ligger förbaskat bra i handen med en 35mm glugg. Än så länge imponerar den, det tar lite tid att bli kompis med ett nytt verktyg. Det första intrycket är bra, reglagen sitter för mig helt rätt. De knappar du behöver finns, det du inte behöver så ofta finns i menyn så ja... för mig passar det alldeles utmärkt. För er som är sugna kan jag inte annat än att säga, gå in i butik och testa för detta är ett kamera som behöver kännas rätt...
Tack för ett bra inlägg!