Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto i Paris - klichébilden är sann

På omslaget av en av mina skolböcker i franska fanns en bild tagen av Magnum-fotografen Elliot Erwitt som föreställer en pojke i basker som åker bak på morfar/farfars cykel och med en baguett på pakethållaren. Du kan se bilden här. Jag trodde att både baskrar och baguetter tillhörde det förflutna, men efter några dagar i Paris kan jag konstatera att många faktiskt går runt med baguetter här.

Jag har varit i Paris i tre dagar med Joakim K E Johansson, vilket han redan bloggat om. Nu har han dragit vidare med tåg till Amsterdam och jag ska ge mig ut på Paris gator igen innan det är dags att flyga hem till Stockholm ikväll.

Joakim K E Johansson på Boulevard Poissonnière i Paris en kväll i april 2017.

Förutom att fotografera och äta gott så har vi som vanligt passat på att kolla på bättre fotografi än vad vi själva producerar. Just nu visas en samling av Josef Koudelkas bilder på Centre Georges Pompidou. Det är klassiska gatu- och reportagebilder av högsta klass som präglas av perfekt tajming, utsökt komposition och maximalt utnyttjade av materialet. Han vet hur man exponerar och kopierar för att få fram den rätta känslan.

Under hela sommaren, från 26 april till 14 augusti, visas en utställning av Walker Evans.

Inlagt 2017-04-14 11:01 | Läst 2187 ggr. | Permalink(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Riktigt fina bilder även porträtten på herrarna, baguetten är Frankrikes nationalbröd och det finns en organisation som övervakar att det bakas på rätt sätt där, bilden av Elliot Erwit är väl ovanligare i dag. Josef Koudelka, en fantastisk fotograf en av mina favoriter och även föregående.
🙂
Svar från froderberg   2017-04-17 17:45
Där ser man. Alltid lär man sig något nytt :) För mig är baguetter mest vitt bröd utan så mycket näring i, så tråkigt svensk är jag ;)
Bra baguettebilder, Magnus. Vi såg ju även en hel del som hade basker. Så myten är sann i dubbel bemärkelse :-)
Svar från froderberg   2017-04-17 17:46
Det känns som baskern ersatts av halsduken. Det var väldigt många eleganta män med halsduka snyggt surrade runt struparna.
Joakim K E Johansson   2017-04-18 09:27
För att förtydliga så tyckte jag mig se en hel del kvinnor med basker. Förmodligen mest turister, dock. La också märke till alla dessa halsduksbeprydda män :-)
Hej,
Vilken lycka att strosa i Paris. Du har snygg geometri i de två inledande bilderna. Personligen hade jag skurit bort en stor del av överdelen i den första bilden, varvid trianglarna i triangel hade koncentrerats.
Ha en Glad Påsk och hälsa grabben i Dalby det
Bob och Ninni
Svar från froderberg   2017-04-17 17:30
Ja, det är himla trevligt att strosa runt i Paris. Särskilt som vädret var somrigt. Du har kanske rätt med beskärningen. Jag ska prova det.
Den andra bilden strålande fin. Undrar om den är tagen med X100F månne? (Väntar på din rescension av den.)
Svar från froderberg   2017-04-17 17:43
Den strålande solbilden är tagen med Canon Eos 5D Mark IV och EF 24-70/4L IS. Av dessa bilder är det bara bild nummer 3 på Joakim som är tagen med Fujifilm X100F. Jag gillar X100F, men det blev mest bilder med Canon. Antagligen för att jag är mest hemma med Canon.
Snygga bilder, tvåan har något speciellt över sig som gör att den sticker ut som ett klassiskt gatufoto.Pierre
Svar från froderberg   2017-04-17 17:47
Kul att du tycker det. Här kan du se lite fler gatufoton från Paris: http://www.fotosidan.se/blogs/froderberg/gatufoto-paris-i-tunborks-fotspar.htm
Fin motljusbild, Magnus! Kanske lite väl markanta reflexstreck från solen i bakgrunden, men ändå en bild som sticker ut från mängden. Nästan som en reklambild för Paris (sinnebilden av Paris). Skönt varm i färgtonen är den också.
Svar från froderberg   2017-04-17 17:42
Jag håller med dig om att solstrecken blev lite väl kraftiga, men det blev lite kul på något sätt ändå.
2017-04-21 07:07   Jan Kwarnmark
EE´s bild är tagen på uppdrag. Han la en sten på vägen för att fokusera på och styra modellen/cyklisten att köra där, nästan 30 gånger. (Källa: The Private Experience, sid 60-61, av EE) Lustigt nog ligger stenen på olika ställen fast resten ser ut att vara samma bild.
För övrigt anser jag att Elliott Erwitt, Bruce Davidson och Sir Don (McCullin) ska ha Hasselblads pris innan de kilar vidare.
  • Intresse - Action / Äventyr
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Sport / Motorsport