- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Att möta våren med gatufoto i Paris

Det är utan tvekan något speciellt med Paris för oss gatufotografer. Det var ju här genren på sätt och vis uppstod när Henri Cartier-Bresson dansade omkring på boulevarderna och plåtade med sin lilla Leica. Men det var också i Paris som exempelvis Christer Strömholm tog några av sina mest kända bilder.

Just nu är jag och Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg här för att under tre dagar fullständig frossa i gatufotograferande. För min egen del är det första gången sedan i höstas som jag ägnar mig åt denna ädla konst - så det är både ringrostigt och med ett inte helt intrimmat avtryckarfinger som jag harvar gatorna fram. Men det är skönt med en kickstart så man kommer igång ordentligt. 

Förra gången jag var i Paris var 2011 och jag hade precis köpt den första versionen av Fujifilms X100 som var ganska nysläppt då. Sedan dess har jag graderat upp mig och på den här resan är fotoväskan packad med en Fujifilm X-pro2 och en handfull med olika gluggar. Men trots möjligheten att variera mig faller jag ändå ofta tillbaka till objektivet som motsvarar 35 mm i fullformat. Alltså samma som på X100. 

Paris är för övrigt en stad full av turister, vilket har sina klara för- och nackdelar. Visserligen går det att få till bra bilder även på turister och deras ibland ganska märkliga beteenden, men någonstans så vill man kanske hitta det mer genuina livet också. Vi får se om vi lyckas med det också under de här dagarna. 

Inlagt 2017-04-12 09:04 | Läst 1625 ggr. | Permalink
Låter kul. Lycka till med ert gatufotande. Jag har bara varit och gatufotat sen höst eller tidig vinter i Paris. Nån gång får det väl bli på sommar och vår också hade jag tänkt. En fråga, är det 23mm f/2.0 som du har? Hur är den? Funderar på ett inköp så småningom till min X-Pro1.
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim K E Johansson   2017-04-13 22:42
Tack Fredrik!

Stämmer bra, det är 23/f2 som jag använder.
Gillar bilden med damen och herren, på samma plats men båda väldigt olika och upptagna med sitt. Skuggorna från träden bidrar även med en härlig vårkänsla i tillägg till den "Parisiska" miljön i övrigt, bra där!
Svar från Joakim K E Johansson   2017-04-13 22:42
Tack för kommentaren Tino! Kul att du gillar bilden.
Jag är riktigt avundsjuk på din översta bild - se det som stt bra betyg. Kul att vara på resa igen och igång med årets gatufotosäsong.
Svar från Joakim K E Johansson   2017-04-13 22:44
Ja, det är riktigt roligt. Förhoppningsvis ska väl året resultera i ett gäng bra bilder.
Fina bilder båda två, Joakim! Ser härligt ut att vara i Paris och gå omkring i det fina vårvädret och ta gatubilder, jag blir lite avundsjuk ;)
Svar från Joakim K E Johansson   2017-04-13 22:44
Jag tackar för det Johan! :-)
Bra bildskörd och texter, tackar!

Eiffeltornet med supporters blev kul! Jag blev glad av att titta.
Svar från Joakim K E Johansson   2017-04-14 17:12
Tack Måns, kul att texter och bilder uppskattas.