Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto-lärdomar att lägga på minnet

Det här gatufoto-året har börjat dåligt, riktigt dåligt. Trots att vi är i mitten av juni har jag inte ens varit ute och fotat en handfull gånger. 

Ursäkterna är många och relevanta. Jobb, privatliv och coronavirus har kommit i vägen. Men ändå har det funnits missade tillfällen. Jag har väl blivit biten av latmasken, som min pappa brukade säga. Det är väl i högsta grad mänskligt att vara lite bekväm, men samtidigt har jag insikter som ska kunna motverka den bekvämligheten, nämligen att:

>> Det blir alltid någon bild med "tittvärde" om man tar en rejäl gatufotorunda

Denna insikt leder till nästa slutsats:

>> Man ångrar aldrig en gatufotopromenad

Med dessa tankar i huvudet och driven av ett behov att testa Fujifilm X-T4 i gatumiljö trotsade jag kroppens fysiska och psykiska protester och åkta in till stan för en fotorunda. Min vanlige följeslagare Joakim K E Johansson hade annat för sig så jag gick själv.

Det är bra att gå själv ibland. Åtminstone för mig. Jag hittar då min egen rytm och blir väldigt koncentrerad på att se. Det kan låta som en jakt, och ja - det är en jakt på motiv. Men det är också ett njutbart sätt att uppleva staden. Man blir väldigt närvarande.

Jag valde att inte bara gå i centrum då jag misstänkte att stockholmarna är mer utspridda över staden nu än en vanlig helg. Dels på grund av coronaviruset, men också på grund av högsommarvädret. Vattnet drar. 

Mycket riktigt var det knökfullt i Rålambshovsparken men glest i City. Det senare är faktiskt ingen nackdel. Jag gillar renodlade bilder och en vanlig lördag är det ofta för trångt i City. Folk är helt enkelt i vägen för mina utvalda motiv. 

Tomt i City. Stockholmarna flyr stan och turisterna saknas.

Få resenärer på Centralen, men här är i alla fall en som väckte mitt intressen. Den här unge mannen verkade ha svårt att hitta i storstan.

Kanske lite för sökt. Men lite kul att fota på annat sätt än jag brukar.

Många väktare och poliser i City. Det senare var på grund av risken för att stora demonstrationer utan tillstånd ska hållas. Men det var tomt kring Sergels torg.

När kilometrarna började kännas i benen påmindes jag vad Joakim K E Johansson sagt till mig förra gången vi var ute och fotade på stan. "Du har uppenbart svårt att hålla dig på en plats och vänta in motiven, det syns på dig.

De trötta benen fick mig till slut att stanna på Sergelgatan och tillämpa Joakims metod:

>> Välj ut en bildmässig plats, håll dig där och vänta ut motiven.

Metoden är smart på två sätt. Dels orkar man inte gå hur långt som helst på en dag. Så genom att ta pauser på bildmässiga ställen orkar man hålla igång längre. Men det är framförallt bra eftersom man ökar chansen att kunna kombinera en intressant plats med en intressant person. När man går runt är det svårare att kombinera person och miljö.

Här kommer en liten bildkavalkad från min utvalda bänk på Sergelgatan där jag satt en kvart:

För omkring en månad sedan var jag ute med Joakim och fotograferade på stan. Han bloggade om saken och konstaterade att gatufoto är passé, man jag hann inte göra det innan det kändes överspelat. Så därför trycker jag in några bilder från den turen av egna dagboksskäl.

Vilken bild tycker du blev bäst?

Inlagt 2020-06-14 15:14 | Läst 2512 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Dom två halvbildern ihop gillade jag.lite som dialtiden ;)
Hej,
Det blev ju en riktigt bra dag. Flera bilder med fin humor och stil.
Ha det väl
Bob
Bra bilder här! Antar att du menar Sergelgatan där det står Hötorgsgatan.. Sista bilden 'red man blues' har jag fotat ett par gånger utefter Norr Mälarstrand tidigare år, men jag har aldrig hört honom spela..
Hälsn!
Svar från froderberg 2020-06-14 19:13
Visst är det Sergelgatan jag menar, tack för påpekandet. Rätt ska vara rätt.
Riktigt bra jobbat, Magnus. Inspirerande och kul. Man blir sugen på att ge sig ut med kameran. Kul att bli omnämnd i sammanhanget också. Fast nästa gång får du öva på att stanna längre än en kvart ;-)

Gillar framförallt den första bilden. Den är på en annan nivå än de andra, tycker jag.
Intressant inlägg. Mitt eget gatufotoår började riktigt bra. Jan - Mars tog jag fler bra bilder än vanligt. Sedan har det klingat av något.
Av de här bilderna sticker den orangea serien ut och bäst tycker jag den översta av dessa är. Gillar glädjen som förmedlas.
Jag använder mig f.ö. alltid av samma metod som Joacim. Stannar en stund - går vidare- repeat. Man får hitta det som funkar för en.
/A
Min favorit är väktarna vid Sergels Torg. Gillar hur de står så lämpligt utspridda, nästan som om ett av de färgglada banden utgår från varje person... :-)
/Niklas
Första bilden vinner för mig med.