- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoto är passé

För några år sedan var detta med gatufoto otroligt inne, men inte nu längre. Numera är det mer eller mindre otrendigt och ute. Många som sprang omkring på gatorna och plåtade järnet har försvunnit och dammet har lagt sig. Det är min spaning, men också något som jag tycker mig få bekräftat när jag snackar med andra gatufotografer. I Fotosidan Poddradios senaste avsnitt är även gatufotografen Payman Hazheer inne på samma linje. 

Detta är inget som har inträffat den senaste tiden. Gatufotot har varit på fallrepet under minst ett par år. Fast själv kommer jag nog aldrig att sluta ge mig ut på gatorna för att knäppa bilder. I det här fallet (liksom i  många andra) är jag ungefär som de där farbröderna som har behållit sin klädstil i årtionden oavsett modets svängningar. Så, jag fortsätter att ha på mig min gatufotokavaj och en vacker dag lär den förmodligen bli trendig igen. 

Detta betyder självklart inte att man inte kan plåta även annat. Själv älskar jag att ta dokumentärbilder i största allmänhet, men också porträtt. Både i miljö och i studio. Det tycker jag är både utvecklande och kul och faktiskt något som gör mig till en bättre gatufotograf. Fast dessa bilder visar jag sällan (typ aldrig) upp. 

Nu har i alla fall gatufotosäsongen startat på allvar för min personliga del, trots covid19 och allt vad det innebär. Bilderna i det här inlägget är från helgens fotopromenad i Stockholm.  Passade på att testköra min nyinköpta Fujifilm X-T4 som levererades i förra veckan. En suverän kamera som jag redan är löjligt förtjust i. Samtidig tycker jag nog att min X-Pro2 funkar bättre för just gatufoto. Optisk sökare bör helt enkelt inte underskattas i sammanhanget. 

Inlagt 2020-05-12 11:38 | Läst 1775 ggr. | Permalink
Långsiktighet e inte trendigt!
Optisk sökare e bäst, både på M Leica och X100!
Tycker jag! :)
Spännade förstabild, och i svartvitt! :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2020-05-12 13:26
Tack, Bengt! :-)

Ja, optisk sökare är bäst för gatufoto och lär nog så förbli.
froderberg 2020-05-12 15:41
Jag föredrar elektronisk sökare, men är irriterad på att Fujifilms kameror tar längre tid att komma igång med elektronisk slutare.
Wolfgang 2020-05-12 19:41
Samma med min Nikon Z6.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-05-12 20:00
Jag föredrar också elektronisk sökare, förutom när det gäller just gatufoto. Då tycker jag den är aningen för slö i uppstarten. Sedan gillar jag att man kan se vad som händer utanför bilden i en optisk sökare av den typen som X-Pro2 har, vilket också det är en fördel när du gatufotograferar.
Din provokatör där! ;-) Har inte lyssnat på Paymannen-podden än utan kommenterar bara utifrån vad du skriver. Personligen så ligger gatufotot i det närmaste nere nu men det beror på att min regering här i England påbjuder isolering med begränsningar som minimerar ens möjlighet till att utöva gatufoto som vanligt. Förhoppningsvis så börjas det ta steg i rätt riktning så att det går återuppta ens favorithobby.

Men, du menar förstås i allmänhet innan det kinesiska viruset slog till? Utifrån vad jag kan se på ett internationellt plan så kan jag inte se att intresset har minskat. Det du kanske uppmärksammar tillsammans med andra gatufotografer är att de som ni såg var intresserade kanske tröttnade? Och att ni sedan inte har lärt känna nytillskotten? Men å andra sidan, du och Magnus Fröderberg höll ju en workshop som var fulltecknad förra sommaren. Var inte det ett tecken på att genren fortfarande är populär?

Nå, för min del så finns det väl egentligen inget egenintresse av att det kryllar av gatufotografer och om det du tycker dig se är korrekt så kanske det handlar om en naturlig justering?

Precis som du så kommer i alla fall jag inte att lägga av!

Mvh
Fredrik
Svar från Joakim K E Johansson 2020-05-12 14:25
:-)

Det kan nog vara en form av naturlig justering, som du skriver. Det jag (och tydligen flera andra) tycker mig se är att många som hakade på när gatufoto blev lite häftigt och trendigt nu har fallit ifrån. Men, som du också skriver, det är inget problem för oss som ändå håller på. Kanske är det till och med något bra.

Låter för övrigt sjukt jobbigt att inte få vara ute och plåta. Hoppas du snart får chansen att ge dig ut med kameran :-)
Frekeman 2020-05-12 15:10
Riktigt så illa är det inte beträffande min fotografi. Man har hittills fått gå ut en gång per dag för att motionera i närområdet. Min motion består då av att gå ut ett par timmar för en motionspromenad och då tar jag med kameran. Men, det är inte optimala miljöer för gatufoto och sen så är det få människor ute. Då får man fota annat och jag försöker att odla ett fotande med inspiration av Stephen Shore, William Eggleston, Joel Sternfeld samt Alex Soth och Mark Power.

Från och med imorgon onsdag så får man gå ut hur många gånger som helst och dessutom ta bilen för att åka nånstans för sin motion. Då kanske jag åker iväg och promenadfotar en hel dag i en ny miljö av nåt slag. Närområdet känns som det bjuder på för många upprepningar just nu.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-05-12 20:02
Låter bra :-) Speciellt nu när vi är på väg in i rätt årstid för gatufoto också.

Jag blir sugen på att dra till London för att gatufota. Hoppas det inte dröjer till nästa år innan man kan resa igen.
Det händer sällan nåt intressant på gatorna nu för tiden. Inte som förr när folk umgicks på gatorna (jag menar inte på restauranger). Nu stressar de bara till nästa ställe att uträtta något på.
Frekeman 2020-05-12 15:13
Jag tror att många skulle säga samma sak i andra tider. Och det stämde lika lite då som det gör idag. Det händer alltid nåt intressant om man är uppmärksam och aktiv i sitt seende.
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim K E Johansson 2020-05-12 20:13
Jag förstår vad du menar. Det var förmodligen mer folkliv på gatorna förr. En stor del av handeln har flyttat ut till köpcentrum och in i gallerior. Och bostäder har till viss del ersatts av kontor i många centrum. Uppe på det har folks vanor ändrats.

Men, samtidigt håller jag också med Fredrik. Det händer ändå saker som är intressanta och som resulterar i bra gatufoton. Fast bilderna blir kanske till viss del annorlunda.
Du va lite snål med bilder, men ibland är det ju bäst att bara visa de bästa.

Gatufoto är inte den enda genren för mig. Jag vill gärna göra fler reportage och ta mer porträtt. Problemet är att reportage inte är lika lätt snutet ur handen som att gå ut en runda på stan med kameran.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-05-12 20:20
Håller med. Det är inte lika lätt att hitta något kul att göra ett bildreportage eller ett mindre projekt om som det är att bara ge sig ut på gatorna och knäppa.

Men, för ett tag sedan snubblade jag över några YouTube-filmer om egenproducerade photozine. Det var inspirerande och kan kanske vare en drivkraft.
Min XPRO-2 har ersatts av XT-4 eftersom jag upptäckte att jag INTE använde den optiska sökaren på XPRO-2. Inte alls, trots att jag köpte Fuji just för den optiska sökaren (XPRO-1 till att börja med). T4-ans elektroniska sökare är mer än tillräckligt bra för mina behov och hela kameran är underbar!
Min XPRO-2 har ersatts av XT-4 eftersom jag upptäckte att jag INTE använde den optiska sökaren på XPRO-2. Inte alls, trots att jag köpte Fuji just för den optiska sökaren (XPRO-1 till att börja med). T4-ans elektroniska sökare är mer än tillräckligt bra för mina behov och hela kameran är underbar!
Svar från Joakim K E Johansson 2020-05-12 20:25
Det finns såklart olika fotostilar, men jag går oftast omkring med kameran avstängd när jag gatufotograferar. Och när jag ser något intressant sätter jag igång kameran och då tycker jag att den elektroniska sökaren är för slö i uppstarten. Den optiska är snabbare, helt enkelt. Sedan gillar jag att du kan se vad som händer utanför bilden med den optisk sökaren i X-Pro2, vilket är en bra grej när du gatufotograferar.
Fina bilder båda två, Joakim. Den nedersta är riktigt skön!
Svar från Joakim K E Johansson 2020-05-12 20:21
Tack, Johan! Kul att bilderna uppskattas :-)
Intressant reflektion det där med att någon slags mättnadskänsla och allmänt ointresse kan ha dykt upp i gatufotosvängen. Resonemanget tål att utvecklas.
Ettan är i mitt tycke favorit, av två. Och mätsökare är nog bäst i många fall.
/Gunnar S
Svar från Joakim K E Johansson 2020-05-14 10:53
Tack Gunnar!

Ja, det är i alla fall vad jag tycker mig notera. Att hypen liksom är över och att många har fallit ifrån.
Det må så vara. Men man behöver ju inte följa trenderna. Och gatufotokavajen passar ju dig. :-)