Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto Paris: I Tunbjörks fotspår

1989 fyllde den franska revolutionen 200 år och i det moderna kontorsområdet La Défense invigdes en ny stor triumfbåge på initiativ av den franske presidenten Mitterrand. Vid den tiden läste jag franska i skolan och på fritiden plöjde jag igenom så många fototidningar och nummer av National Geographic som jag kunde komma över.

Triumfbågen La Grand Arche är byggd i ljus betong och italiensk marmor. 

National Geographic gjorde naturligtvis ett gigantiskt reportage från 200-årsfirandet och de svenska fototidningarna uppmärksammade ett bokprojekt av historikern Herman Lindqvist och fotografen Lars Tunbjörk där de i text och bild skildrade Paris 200 år efter revolutionen. Lars Tunbjörks bilder är gatufotografi av högsta klass och en stor del av bilderna i boken är tagna i det moderna området La Défense.

Trots att jag föll pladask för Tunbjörk bilder från Paris och är lite frankofil så har jag inte fotograferat i La Défense tidigare. Två korta besök under veckans Paris-resa gav några bilder och en rejäl mersmak.

Arkitekturen i La Défense väcker olika känslor och reaktioner. Jag är kanske präglad av en uppväxt med en pappa som var arkitekt, och fängslas av alla linjer, material och former. Samtidigt är La Défense ett extremt sterilt område där små planeringar blir ironiska med sin pyttighet i den stora stenöknen.

Jag försöker ibland tänka på vad jag vill säga med mina bilder, vad som är den röda tråden. Om jag återvände till La Défense några gånger så kanske det skulle kunna blir ett projekt eller reportage om området. Men jag tänker också att de bilder som är mer grafiska och där människorna mest är en del av kompositionen skulle kunna fungera ihop med andra liknande bilder tagna på andra platser. Det skulle då bli ett annat sammanhang som inte är beroende av plats.

Nu är jag nyfiken på vilken av bilderna ovan som du tycker är bäst?

Inlagt 2017-04-17 14:26 | Läst 2685 ggr. | Permalink(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
1&2 helt klart. Renheten i bilderna. Gråskalan är fin i stenöknen i den första, befolkad av 2 individer. Tvåan är grafiskt tilltalande. Rent personligt är jag inte alls förtjust i stenökenstäder, men det är ju en helt annan sak.
Svar från froderberg   2017-04-17 15:32
Tack. Ska bli intressant om någon håller med dig i valet. Själv gillar jag den första bilden eftersom jag lagt den överst, men jag är inte säker än vilken jag gillar allra bäst.
Vid nästan samtliga bilder stannade jag till och tittade. Finns så mycket att ta in. Bild 2 är dock mästerlig enligt min ringa åsikt.
Svar från froderberg   2017-04-17 15:40
Oj, det var stora ord. Mitt problem med nummer två är att den är så enkel att ta. Men sånt kanske andra än jag själv tänker på.
light   2017-04-17 16:31
Det brukar vara en klyscha, men är det inte ofta just det enkla som går hem?
Du har verkligen fångat "situationen " i alla bilder. Håller med Ragnar, man stannar upp och tittar på varje bild. Då har man väl nått målet ?
Sten
Svar från froderberg   2017-04-17 16:19
Glädjande att höra att bilderna har ett "tittvärde". Du har rätt i att det är ett slags mål.
Den sista bilden tilltalar mig!
/Stephen
Svar från froderberg   2017-04-17 17:40
Mig med, trots att den inte håller människor, vilket jag annars helst vill ha med.
Hej Magnus.
Det suverænt bedste billede er det på venstre side i bogen på dit foto nummer 5 :-) :-)
Det var lidt for sjov - jeg falder pladask for dit nummer 2, som fremstår helt grafisk med fine liner og personen sætter prikken over i-et.
Med mange venlige hilsener fra Erik i Roskilde/DK.
PS: Jeg bliver lige nødt til at "prale" (skryte) lidt. Der står et dansk arkitekt par bag dette imponerende bygningsværk.
http://www.dac.dk/da/dac-learning/netundervisning/arksite-kanon/vaerker/grande-arche---den-nye-triumfbue/
Svar från froderberg   2017-04-17 16:42
Naturligtvis är Lars Tunbjörks bilder bäst :) Jag hade faktiskt koll på att det var en dansk som vann arkitekttävlingen. De har honom på bild på en informationstavla i området.
2017-04-17 17:20   Per Eeg-Olofsson
Nr. 2 och 4. Två för den starka kompositionen, fyra för den påpassliga färgmatchningen. Bra bilder allihop dock.
Svar från froderberg   2017-04-17 17:39
Kul att höra. Nummer två verkar få många röster :)
Hej,
Det här är absurd modern miljö. Jag har strosat här en del. Den är steril och det behövs människor i bilden för att den skall bli intressant.
Tre bilder tilltalar min fantasi. Den oranga hjälmen, blombäraren och rulltrappan med paketet. De förstärker den underliga stämningen det är här.
Hälsa arkitekten på gräddhyllan
Bob och Ninni
Svar från froderberg   2017-04-17 17:37
Visst krävs det människor i bilderna. Det är då man får fram någon form av innehållskontrast mellan det levande och det sterila. Utan folk blir det lätt bara förskönande.

Jag är säker på att ex-arkitekten hälsar tillbaka till ex-professorn ;)
Svårt att välja då många av bilderna tilltalar mig. Men bäst gillar jag nog bild nr 9 (pickel´s). Varför, jo jag gillar Tunbjörks bilder väldigt mycket och upprepning av färger och detaljen att blomman döljer huvudet samt skuggorna som förekommer talar till mig.
/Janne
Svar från froderberg   2017-04-17 19:57
Glad att du ser likheter med Tunis bilder, han är ju en av mina stora förebilder.
Hej Magnus. Grymt bra jobbat. Jag njuter av varje bild. Sexan är min favorit.
Svar från froderberg   2017-04-17 19:59
Hej Mats. Extra kul att höra det från just dig!
Så här ska det se ut med gatufoto! otroligt trevliga bilder att titta på...
får man fråga vad du haft för brännvidd?
Svar från froderberg   2017-04-17 19:58
Tack. Alla bilder är tagna med en 24-70-zoom.
2017-04-17 18:59   Danne
Sjukt bra! Tack!
Svar från froderberg   2017-04-17 22:22
Tack själv. Bugar och bockar för den kommentaren.
En bild sticker ut, mannen med duvan, damen i rulltrappan med rosa scarfs är också rätt spännande, LO
Svar från froderberg   2017-04-17 22:19
Tack. Det är intressant att se att olika personer gillar olika bilder, det är tankeväckande.
Han med blomman är ju rätt träffsäker, pickels...grönsaksblandning och upprepande av färger.
Hjälmen är rätt kul också..
Mv/Gunte..
Svar från froderberg   2017-04-17 22:22
Tack. Kul att kunna roa andra med ens bilder :)
Många bra bilder, helt klart. Dom jag gillar mest är nummer två och fyra. Dom har en speciell stil och en smarthet som jag tycker är typisk för dina bästa bilder.

Kanske tycker du själv att tvåan år "för enkel", men den är väldigt snygg och tilltalande med det grafiska uttrycket och linjerna.
Svar från froderberg   2017-04-17 23:05
Tack. Jag förstår vad du menar och ska tänka på det. Smarthet låter inte så dumt :)
Joakim K E Johansson   2017-04-18 09:25
Precis! :-)

Nu när jag tittat på "datan" och sett bilderna i större format så gillar jag även blombilden och duvbilden. Bara så du vet :-)
2017-04-18 10:50   Ulla Stenson
Damen i rulltrappan är en bild som tilltalar mig mycket. Det sparsamma ljuset som speglar sig i den blanka väggen, den stora hatten (vill hon dölja sig, Garbo), den röda rosetten i halsen (vill hon sticka ut?) skapar en psykologisk motsättning och spänning. Flera av de andra bilderna är också spännande. Den sista med det röda korset sticker också ut.
Svar från froderberg   2017-04-19 10:58
Intressant läsning av bilderna. Tack för den.
Bild nummer två är riktigt, riktigt bra!
Svar från froderberg   2017-04-19 10:59
Härligt att höra. Tackar!
Samtliga bilder är bra.
Bild Nr 1. Färgen på hjälmen, och diagonalen och mönstret ibakgrunden är riktigt bra.
Min andra favorit som känns för mig Tunbjörk, är tanterna i den övrigt strama strikta miljön. Den gillar jag nog bäst. Skulle vilja se den riktigt stor. Kanske dock att jag dragit ner lite på det vita? Ytterst lite? Men det är en smaksak. Fina bilder Magnus..
/ Bengt H.
Mina favo e killen med brödet och den beslöjade damen i rulltrappan!
/B
  • Intresse - Action / Äventyr
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Sport / Motorsport