Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Här snackar vi bilder!

Att ha någon att prata bild med är värdefullt för den egna utvecklingen. Men ack så svårt det kan vara att hitta någon att prata om bilder med. I början av mitt fotoliv hade jag ofta med mig en Ilford-låda med svartvita papperskopior när jag skulle träffa folk – i hopp om att någon skulle ha något mer att säga om bilderna än "fina kort".

Jag har med åren hittat flera olika sammanslutningar där jag kan prata bild. Malmö Fotoklubb och Enskede Fotoklubb betydde mycket under många år. Nu har fått en allt större vänkrets bildintresserade. Som jag berättat tidigare är vi ett gäng gatufotografer i Stockholm som träffas ungefär en gång i kvartalet och visar våra senaste bilder.

En av medlemmarna i den löst sammansatta gruppen är Joakim K E Johansson. Som ett alternativ har han dragit igång fikakvällar där vi inte pratar om våra egna bilder utan om andras. Ett bra initiativ som jag tycker att fler ska ta efter.


Joakim pratar sig varm om en fotograf med klassiskt svartvit stil och som tar bilder i gatufotostil av personerna i sin närhet, rena vardagssituationer fångade i det avgörande ögonblicket.

Jag har inte kunnat vara med tidigare under hösten, men nu har Joakim börjat lägga träffarna så att det passa mig och andra halvtidsföräldrar i gruppen. Men december är som december är, och därför blev det givetvis en del henfall den här gången.


Fyra män i begynnande medelålder samlades på Kaffeverket i Stockholm.

Diskussionerna var givande. Även om vi brukar kunna vara kritiska till varandras bilder är det ändå lättare att diskutera andras bilder. Och det är lätt att leta upp bilder som passar sig bra för diskussioner. Det kan till exempel vara en bild som visar något man går och funderar. Jag visade bilder som bland annat tog upp ämnet innehåll kontra form som jag funderar en del över.

Håkan Wramner har liksom vi andra egna bilder på väggarna på Kaffeverket vid Sankt Eriksplan. Håkans utställda bilder är svartvita och tagna med ett normalobjektiv. Numer fotograferar han istället i färg med 28 mm vidvinkel.

Inlagt 2014-12-12 22:04 | Läst 3182 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?