Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Höstlek med Nikon V1 och Sony A77

Jag har inte bloggat på några veckor. Det beror på att jag fotograferat analogt och på att jag inte kunnat publicera uppdragsbilder, men framförallt på att jag är inne i en häktiskt arbetsfas just nu. Vi på Fotosidans redaktion gör tre tidningar inför Fotomässan i Stockholm.

Det blir ett vanligt nummer av Fotosidan Magasin och ett prylinriktat specialnummer som faktiskt inte känns särskilt pryligt. Dessutom har vi tagit över produktionen av tidningen Proffsfoto.

När jag får några timmar fritid över så lägger det på produktionen av en 200-sidig fotobok om det stora världsscoutlägret med 40.000 deltagare som hölls i Skåne i somras. Läs mer om mitt fotoprojekt på lägret här. Minnesboken ska också bli klar nu i oktober så att den kan tryckas och landa i brevlådor i 150 olika länder före jul.

Som vanligt är det en prylar som ska testas. Just nu fotograferar jag med Sony A77, Nikon V1 och Sony Nex-5N. Både Sony A77 och Nikon V1 är helt nya kamerakonstruktioner som kräver extra mycket arbete att sätta sig in i. Särskilt som det inte finns någon färdig bruksanvisning till Nikon V1 och Sony A77.

För att testa den snabba Sony A77 så åkte jag på en SM-tävling i Trial nyligen. Eftersom jag bara har det nya 16-50/2,8-objektivet att tillgå var jag tvungen att välja en sport där jag kunde komma nära.

Nikon V1 har jag bara en vecka på mig att testa. Jag har hunnit testa de viktigaste funktionerna. Min son har fått agera testmodell. Han tyckte det var roligt att få kasta löv i luften när jag skulle testa att fotografera med 30 bilder per sekund. Han har också fått springa lite så att jag kunnat testa den följande autofokusen.

I våra tester ingår också att ta egna produktbilder i miljö vilket är en riktigt rolig utmaning. Jag matchade den kantiga V1 med en kantig blomkruka på min balkong. För att inte göra det för enkelt valde jag att även ta bilden på Sony A77 på min minimala balkong. Det största problemen var att få plats med paraplyet till blixten och sätta skärpan när kameran vajade i vinden.

Jag har också tagit ut kamerorna på en snabb "shootout" för att studera bildkvaliteten. Men de bilderna får du först se i tidningen. ;)

Vi ses väl på Fotomässan? Eller?

Inlagt 2011-10-13 16:14 | Läst 22963 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ja det gör vi! :)
Förhoppningsvis...
Absolut Magnus!

/Janne
Trial verkar kul att fota, det måste testas någon gång.

Kul med tre nummer - får vi prenumeranter på Proffsfoto och Fotosidan Magasin den där prylspecialen hemskickad eller är det en Oneshot som säljs separat?
Svar från froderberg 2011-10-13 20:35
Prylspecialen är officiellt nummr 7 och kommer i brevlådan tillsammans med nummer 6.
jupp denne dalmas ska dit=)
Visst ska man dit!
Bilden på Sonyn har ett kraftigt magentastick,det måste vara Canon,eller?:-)))
Den andra trialbilden gillar jag!

Thomas
Jacob Jexmark 2011-10-16 08:27
Bilden på Sonyn har inte "ett kraftigt" magentastick. Dags att kalibrera skärmen? :)
TH-56 2011-10-16 11:39
Sätt färgpipetten på den vita Sonytexten så får du se.;-)
Det hoppas jag verkligen! Fotomässan är kul.
Arne
Klart vi ses på Fotomässan! Hoppas Du testar 1 V1 under svårare ljusförhållanden på höga ISO! Helt klart en intressant kamera, men är bildsensorn för liten, dvs blir det snabbt en massa brus? /Hans
Fotomässan nä varför de, verkar inte tillför något. Utställningsprogramet värkar ganska torftigt eller hur.
Japp vi ses! kommer förbi och säger "Hej"
Hur är bruset på höga ISO och hur meckigt är det att köra manuell exponering på V1:An?
Två tämligen tråkiga produkter. V1:an känns bara tragisk.