Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ha med kameran till och från jobbet!

Jag brukar försöka ha kameran med mig när jag går till jobbet. Dessutom försöker jag gå lite längre än kortast möjliga väg. Det är både bra för hälsan och bilderna.

Det är inte alltid jag har orken att ta upp kameran och dra igång det fotografiska seendet eftersom jag är rätt morgontrött.

Här är några bilder från den gångna arbetsveckan.


Urbant naturfoto med vidvinkel.


Påpälsad turist


Morgonljuset är något speciellt snöiga dagar. Jag borde göra något mer av det.


Snöröjarna stänger av gatorna



Han förstörde bilden genom att le mot fotografen ...




Varför har alla mörka jackor i det här landet?

Bland bilderna ovan är det två-tre som jag är helt nöjd med. Det helt okej för en vecka. Om jag inte orkat ta upp kameran så hade det inte blivit några alls.

Postat 2013-02-08 20:16 | Läst 3568 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Känd Nikon-profil talar ut

Idag hade jag ett intressant samtal med en chef på Nikon om fotomarknaden, medier, fotografi och framtida fototeknik. Det var intressant och trevligt.

Postat 2013-02-08 17:21 | Läst 5555 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

6D eller 5D Mark III för gatufoto?

Vilken är den bästa kameran för gatufoto? Det är ett kärt diskussionsämne som kan locka till stora diskussioner. Ändå brukar jag säga att det finns få fotogenrer som kräver mindre av en kamera än gatufoto. Men givetvis är vissa kameror bättre än andra.

För två år sedan skaffade jag en Leica M6 för att ta reda på om Leica M-systemet skulle passa mig för gatufoto. Jag har även testar M9:an en del och visst är det bra kameror för gatufoto, men jag har inte tyckt att det varit värt att investera i en M9:a. Jag har kört på med min Canon EOS 5D Mark II istället.

Jag har även provat Fujifilm X100 och X-Pro1 liksom olika Sony Nex-modeller. Sony Nex-6 har lockat mig mest, men samtidigt har det känts dumt att ha dubbla digitala kamerasystem.

Så istället har jag tagit mina frilanspengar och uppgraderat min 5D Mark II till en 5D Mark III. Just nu testar jag nya EOS 6D för Fotosidan Magasin och kan konstatera att den faktiskt är aningen bättre för gatufoto än 5D Mark III. 6D är mindre, har aningen bättre hög-ISO-egenskaper och är försedd med inbyggd gps och wifi. Att jag ändå valt Mark III:an beror på att den passar bättre för mitt övriga fotograferande.

Jag gillar att båda modellerna har tyst seriebildstagning och kan användas med mycket höga ISO-lägen. Med små objektiv som gamla 35/2 och nya 40/2,8 STE så frågar jag inte efter mindre kameror.

Idag tog jag de första bilderna med min nya 5D Mark III och EF 50/1,4 på väg hem från jobbet:

Ser du vad jag ser i bilden ovan?


Den sista är konverterad till svartvitt med hjälp av Silver Efex Pro

Postat 2013-02-06 20:28 | Läst 5440 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Solen lockade fram Stockholms gatufotografer

Sol och fotosug gjorde gatufoto till dagens givna aktivitet. Jag tog tunnelbanan till Skanstull på södra Södermalm och gick sedan norrut för att få en skön promenad i solen och kanske lyckas ta några intressanta bilder.

Jag gillar att promenera, så bilderna blir bara ett plus. Som väntat var gatorna fyllda av sollapande stockholmare.

Det finns olika tekniker vid gatufoto. En del går runt och andra står stilla på en plats och väntar in motiven. Jag vet inte vad som är effektivast, men min otåliga nyfiken gör att jag har svårt att stå stilla och vänta på att rätt personer ska dyka upp. Det känns naturligare för mig att gå runt och upptäcka händelser.

I bilden ovan har jag dock frångått min metod. Jag var lite trött i kroppen och fann samtidigt att den platsen vid Segels torg intressant. Så jag pausade i några minuter och kollade vilka som skulle dyka upp. Sedan tidigare har jag noterat att man nästan blir osynlig när man står stilla på en gata med mycket rörelse. Det var ingen som tog notis om mig fast att jag stod helt öppet och fotograferade i en trång passage.

Jag gick ned för Hamngatan där solen ofta letar sig ned. Jag fastnade för ett stort tomt skyltfönster hos butiken Zara.

Jag är lite fascinerade över svenskarnas benägenhet att klä sig i mörka kläder. Jag tyckte att det här var en bra plats för att fånga ett gäng svartklädda svenskar. Jag fick inte någon bra bilder på en större mängd personer (dåligt tålamod kanske) och fortsatte mot Östermalmstorg. Där var det dött så jag vände tillbaka samma soliga väg.

I Zara-korsningen stod nu en hel drös gatufotografer och sa hej. Sen frågade jag varför de stod där.
– Det är här det sista ljuset finns, blev svaret.


Marcus Johansson, Jimmy Dovholt, Joel Brogmar och Martin Gunnarsson.


Ola Billmont med mellanformatare och kraftig vidvinkel.

Jag kom i slang med grabbarna (såklart) och när vi stod där dök det upp en pappa med barn som lekte med en ballong tillsammans. Det blev rena pressuppbådet i gatuhörnet.

Det passar inte mig att fotografera i grupp, men eftersom jag var nöjd med dagens bildskörd och solen ändå var på väg ner, så följde jag med gruppen i jakt på solen.

Jag fick en trevlig pratstund om gatufoto med Jimmy Dovhult medan de andra fotografera. På Västerlånggatan kom en gyllene solstrimma genom en gränd. Det fick även Jimmy och mig att höja kameran till ögat.


Korseld mellan fem gatufotografer.

Plötsligt stannade en man upp mitt i ljuset, slöt ögonen och tog av sig glasögonen. I några sekunder njöt han av solen, precis framför mig och min kamera.

Postat 2013-02-03 21:04 | Läst 4815 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto - andrasorteringen 2012

Att sortera ut är en nödvändighet om man ska presentera bilder. Det går inte att visa allt. Det räcker inte alltid att en bild är bra, vissa bilder tar ut varandra.

Jag brukar publicera mina bästa bilder här på Fotosidan och på Flickr. Men jag vill inte lägga ut för många bilder eftersom jag vill att det inte ska bli för tungt att bläddra igenom mina bilder.

Samtidigt är det tråkigt att hyfsade bilder bara stannar på hårddiskar. Bland pressfotografer kom webben som en välsignelse. Genom att göra bildspel på webben kan de visa fler bilder från sina reportage än som ryms i tidningen. Att göra blogginlägg kan också vara ett sätt att få nytta av fler bilder.

Här kommer lite bilder från 2012 som jag inte lagt upp i mina gallerier.

Under påsken testade jag Fujifilm X-Pro1 som är som gjord för gatufoto.

Den 15 maj uppmanades fotografer över hela världen att dokumentera dagen i projektet "A day in the world". Här är min andrasortering:

I maj var jag en långhelg i Berlin och tog gatubilder. Det blev många bilder tagna och det blev helt enkelt för mycket att visa alla som jag tyckte hade något.

När jag tittar igenom 2012 års bildskörd så ser jag att de flesta gatubilder är tagna vid några få tillfällen. Det säger mig att jag borde kunna ta ta fler bra bilder genom att fotografera oftare med fullt engagemang.

Några ströbilder:

Jag hade tänkt att fotografera en massa under sommaren men det blev nästan inga bilder alls. När min semestern började hamnade min mamma på sjukhus. Det hittade en aggressiv tumör i buken. Det blev bara en dryg timmes gatufotografering på Sjöbo marknad med en sexåring i ena handen och kameran i den andra.

Under hösten blev det nästan inget gatufotograferande alls. Jobb och många resor till mamma i Skåne tog all min tid. Jag får fotografera mer i år istället.

I min bokhylla har jag två fotoböcker med bilder som blivit utsorterade. Både är tagna av extremt duktiga gatufotografer. Den ena Lars Tunbjörks bok är "I love Borås" med ratade bilder från bokprojektet "Landet utom sig". Visst är förstasorteringen bättre, men en bra fotograf presterar ofta mycket som är nästan lika bra som det bästa.

Den andra boken är "Unseen" av Elliot Erwitt. Jag fick boken av honom när jag hade förmånen att träffa honom i New York då han fick USA:s finaste fotopris.

Vissa bilder i andrasorteringen kan vid en senare genomgång visa sig vara bättre än man först trott. Den här bilden var snarast tredjesortering för mig tills nyligen. Nu har jag börjat gilla den.

MR BLACK

Postat 2013-02-02 23:51 | Läst 2903 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera