Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Inte min stil (än)

En solig dag i vintras plockade jag fram min Canon Dial ur kameraskåpet inför en promenad. Jag upptäckte att det redan satt en rulle i. Färg eller gammal? Vad hade jag plåtat tidigare på rullen? Jag hade inte en aning.

Jag tog slut rullen och det visade sig vara en gammal rulle Kodak T400CN (en monokrom färgfilm). Rullen hamnade i frysen.

Nyligen fick jag filmen framkallad. Filmbasen var så mörk att jag inte kunde se vad det var på bilderna med ögat. Jag fick ta fram en bra lupp. Då såg jag att jag fotograferat samma sak i början och slutet av rullen, samma område under en liknande promenad. Skillnaden var att det var sommar i början på rullen och vinter på slutet och inget däremellan.

Trots den mörka filmbasen gick det att skanna filmen. Jag skannar med ett billigt program som tar ut allt som skannerns sensor ser. Det innebär att man kan få ställa om vit- och svartpunkt ordentligt efteråt för att få en normal bild. I de här fallet tycker jag att bilden rakt ut ur skannern fick en mer poetisk känsla än om jag skulle försöka göra bilden så tekniskt perfekt som möjligt. Kvaliteten på ett halvformatsnegativ på en åldrad film blir ändå inte bra så det finns ingen anledning att sträva efter perfektion.

HBY VST

Bilden liknar inte alls de bilder jag brukar ta. Men jag funderar på att leka mer med kameran och göra ett litet projekt om Hässelby Villastad där jag bor med den här tekniken.

Inlagt 2012-05-31 11:38 | Läst 9119 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kör så det ryker :-) Det är bra för utvecklinegn att byta stil ibland, tycker jag. Med lite tur kan man hitta något inom sig själv som man inte ens visste fanns. Och det är ganska häftigt.
Svar från froderberg 2012-05-31 14:48
Ska köra hårt. Har leklynne just nu.
Det här var inte bra! Jag behöver inga fler fotografiska projekt just nu. Men fasen, Du satte griller i huvudet på mig nu, Jag har en Bell&Howelll Dial35. Jag satte i en Tri-X i den i vintras utan att veta varför, så den kameran blev liggande. Jag bor i Stureby, Är det kanske så att man ska fotografera sin absoluta hemmiljö i halvformat och göra en fotobok... "50 bilder i Stureby sommaren 2012". Det här låter som en allt bättre idé ju fler bokstäver jag skriver.
Blev också sugen att köra lite halvformat, men det tråkiga är att jag har en Canon och en Bell&Howell Dial som inte fungerar. Fjädermekanismen är defekt på båda, två dåliga Traderaköp! Jag blir väldigt nostalgisk när det kommer till Dial, det var den kamera jag lärde mig plåta med i fritt valt arbete på sjuttiotalet!
Hans Wahlgren 2012-05-31 20:55
SödersFotoservice http://web.comhem.se/~u87754955/index.html har specialiserat sig på att reparera dessa små kameror. Vet att fjädermekanismen är kamerans stora bekymmer, eftersom reservelar inte finns nya att uppbringa. Men kolla med dom om dom har någon donatorkamera som dom kan ta delar av för att reparera någon av Dina.
beetle 2012-05-31 22:46
Tack för tipset! Skall kolla med dom.