Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Istanbul - gatufotografens Mecka?

Vissa städer tycks fungera som magneter för gatufotografer. Istanbul är tillsammans med New York, London och Paris några av de mest populära städerna. Att det anordnas många workshops i gatufoto i Istanbul beror inte bara på att det är billigt med flyg och hotell. Detta är en internationell metropol där väst möter öst. Det är också väldigt lätt att fotografera här: ingen tar illa upp, snarare tvärt om.


Joakim K E Johansson i Istanbul.

Jag och Joakim K E Johansson var nyligen i Istanbul under knappt fyra dagar och fotograferade intensivt. Vi har tidigare varit i Gdansk, Berlin och London och fotograferat tillsammans. På sätt och vis har jag lite svårt för konceptet att åka iväg för att fotografera. Det säger sig själv man inte får något helhetsgrepp över staden under några få dagar utan mest skrapar på ytan. När man tittar på mästaren Alex Webbs bilder från Istanbul inser jag hur mycket mer arbete som krävs för att få ihop ett bra material från en stad. Kolla här och här.


Det finns gott om turister i Istanbul, men de rör sig oftast på samma ställen.

Naturfotografen Serkan Gûnes (uppväxt i Istanbul) är inne på samma spår när Göran Segeholm intervjuar honom i Fotosidan Poddradio. Serkan pratar om att gräva bildmässigt på sin egen bakgård. Att först när man har nära tillgång till en plats så kan man tillräckligt ofta hamna på rätt plats på rätt tid. Som ett exempel var det mest mulet när vi var i Istanbul. Det funkar för vissa motiv medan andra lyft ett snäpp med ett snyggare ljus.


Kommersen är intensiv nästan överallt i de centrala stadsdelarna.

Dessa tankegångar om att verka på sin egen bakgård gör mig mer fast besluten att fortsätta fotografera här hemma i Stockholm. Men jag kommer ändå inte att sluta åka utomlands och fotografera. Jag är övertygad om att jag ser mer av en stad när jag har kameran med mig. Jakten på bilder får mig att gå mer och söka mig till olika miljöer. Resorna fungerar också som en energiboost.

Här kommer några blandade bilder. Jag tänker återkomma med några fler blogginlägg med bilder från Istanbul där jag går in på olika aspekter av staden och fotograferandet.

Tja, det kan väl få räcka så länge. Mer kommer ... :)

Inlagt 2015-05-31 14:53 | Läst 3038 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ser ut som som du och kameran trivs där.
Jag förstår av dina bilder som visar annorlunda miljöer.
Gun-Inger
Kul att se dina bilder Magnus. Flera bra. Håller med om det där med att fota på sin egen bakgård. För även om det är riktigt kul och lärorikt att komma iväg till spännande städer så är det samtidigt svårt att producera något på djupet.
En trevlig serie från ett land som jag aldrig har besökt. Glada och impulsiva människor, verkar det som om.
Jag gillar särskilt nummer ett - man blir smittad av det goda leende.
Hälsningar från Erik / DK
Det är nog lite vårare att fotografera på den egna bakgården då man så att säga är ett med motivet. Det är enklare att fotografera på någon annans då det mest triviala kan fånga intresset. Dock för att fånga en stads själ får man nog trava några mil och fjärma sig från "allfartsvägarna". Första resan får nog betraktas en rekognosering.