Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Jag minns hellre fotbolls-EM 1992

1992 spelades fotbolls-EM i Sverige. Jag tog bussen in till Malmö för att fotografera alla fans. På Stortorget fanns stora öltält. Och poliser som skulle hålla ordning.

FOTBOLLS-EM 1992

Danmark skulle möta Frankrike på Malmö Stadion och jag fotograferade fansen före matchen. När matchen väl började var filmen slut och jag satte mig utanför stadion för att vänta på bussen. Ut från biljettkontoret kom en kvinna med en biljett. Jag minns inget av själva matchen utan var helt fascinerad av livet på läktarna. Ena kortsidan var helt röd av danskar i röda tröjor och med tända bengaliska eldar.

Det är den enda fotbollsmatch jag sett live som åskådare. Det har blivit några som fotograf.

2006 gick det blev det folkfest på Sergels torg när jag Sverige slog Paraguay. Jag jobbade som fotograf på tidningen Sändaren då och fotograferade när folk såg matchen på storbilds-TV i en kyrka.

MISS!

Efter att ha gjort klart bilderna på redaktionen gick jag ner till Sergels torg för att se om det var något liv på gatorna. Vid fontänen firade några hundra personer.

SEGERYRA

Mitt i skaran av glada svenskar fanns kulturministern Leif Pagrotsky. Han lät sig villigt fotograferas tillsammans med andra glada. När jag kom hem skickade jag in några bilder på Paggan till Aftonbladet. De köpte den här bilden och publicerade den flera gånger.

PAGROTSKY FIRAR SEGERN

Kort därefter mejlade bildchefen på Aftonbladet och bad mig komma upp på ett möte. De ville ha mig som frilansare och jag sa givetvis ja. Det blev några jobb under sommaren och sedan ville de att jag skulle börja jobba hela dagspass, Jag fick tyvärr tacka nej eftersom jag fått jobb som chefredaktör på Kamera & Bild.

Inlagt 2012-06-12 16:45 | Läst 7708 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag minns också hellre fotbolls-EM 1992. Jag såg två av Sveriges matcher på Råsunda; den oavgjorda mot Frankrike och segermatchen mot England. Stämningen var hög och Thomas Brolin var så fantastiskt bra. Jättehärlig bild på Pagrotsky mitt i hopen av supportrar.

/Torbjörn
Jag minns hellre VM 94 ;-)

Kommer ihåg hur jag satt på en campingplats på Gotland och såg bronsmatchen. Man hade släpat ut en teve och folk satt i sina campingstolar och kollade.

Det var ljummet väder och underbar svensk sommar. Vi hade åkt runt Gotland i några dagar och solat och badat och detta var sista kvällen innan vi skulle åka hem.

Alla var sjukt glada när Sverige tog brons - en härlig känsla och ett vackert minne.

Sköna bilder förresten. Bilden på "Paggan" känner man ju igen :-)
Jag föredrar också EM 92.
Men så är jag ju dansk av födsel och ohejdad vana. :o)
Glömmer aldrig firandet på Avenyn.
Tack för härliga bilder och nyväckta glada minnen Magnus! Särskilt polisernas uniformerer och de vrål-blekta högt uppdragna avrivna jeansen framkallar skratt :-)