Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Jakten på vardagens avgörande ögonblick fortsätter


Man kan lätt känna sig hemmablind när man försöker fotografera i sin hemtrakt. Då är det lockande att resa till andra platser för att fånga bilder. Men jag tror att det finns många bra bilder att fånga på hemmaplan.

I mitt förra inlägg skrev jag om att de oansenliga vardagsbilderna kan vara de viktigaste – de bilder som säger och betyder mest i framtiden. Nu har jag fortsatt att samla på mig små ögonblick från Stockholm som jag vill spara för framtiden.

Här är en bild från den 4 april då vårsolen äntligen tittade fram:

Bilden ovan är tagen i Riddersvik i Hässelby. Här är en annan från Västerort, närmare bestämt Tensta:

Och här är ett snapshot från Gröndal:

De flesta bilder tagna i innerstaden. Jag borde fotografera mer i förorten där jag lever större delen av min tid, men det är roligare att åka in till stan på lördagar och ta en fotorunda.

Ofta hänger Joakim K E Johansson på och ibland även Jimmy Dovholt. Att gå runt två och fota går fint, men att vara tre är omöjligt. Det blir inte många vettiga bilder tagna.

Gatufotograferna Jimmy Dovholt och Joakim K E Johansson.

Här kommer en liten kavalkad med bilder från de senaste månaderna. Berätta gärna vilken bild du gillar bäst - det är alltid intressant att höra!

Sådär, nu får det räcka.

Berätta gärna vilken bild som du gillar bäst, eller minst.

Inlagt 2021-06-13 23:15 | Läst 712 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul att se redaktörens bilder här! Man tackar.

+ Totalen, givande kavalkad

+ Tvåan, faktiskt. Äntligen lite sol och Stockholm har ännu en hel del skogsliknande vegetation.

+/- Stadshuset, arkitekturutsnittet fint men där gillar jag inte gestalten.
Den första bilden är bra, resten är skojsiga 😄.

/peter
Fin serie, finns många man kan spara i serien coronaår. Den jag fastnade mest för var hon med påsen på huvudet, av någon anledning som man inte förstår så var det viktigare kanske att skydda frisyren än livet
Många bra och intressanta bilder, Magnus. Och jag har ju varit med när du tagit några av dom. Imponerande att se resultatet. :-)

P.S. Snubben i rulltrappan och bilden vid Stadshuset, var nog de jag instinktivt kände att jag gillade mest. Men, jag ska kolla igenom bilderna igen :-)
Stadshusbilden gillar jag mest!
En rad fina bilder. Där den bild jag gillar mest är den från stadshuset. Jag gillar den för den får mig att tänka på både Billy Idol's "Dancing With Myself" och Zorbas dans. Genom att hålla för öronen och lyssna inåt till Alexis Zorbas röst tar mannen på bilden ett första trevande danssteg.

Hälsningar Jörgen
Hej. Jag väljer nog tunnelbanebilden som favorit, tätt följd av bilden från Riddersvik. Tunnelbanebilden har en närvaro som så att säga ligger lite utanför fotograferandet. Det finns en nerv och en liten konnotation i spelet mellan annonsen om sommarpresenter till de minsta och det onödigt pråliga armbandsuret på hans handled. Det är kanske det, och blicken, subjektet möter fotografen som gör den här bilden. Riddersviksbilden utnyttjar skärpedjupet på ett kreativt sätt. Och att den är allmängiltig, en bild som kan förstås och läsas av rätt många. De andra bilderna har kanske, om man törs påpeka det till en redaktör, mer av gatufotografiets önskvärda kvitto på fotografens påpasslighet än bilder som griper läsaren.
bästa hälsningar Gunnar S