Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ljuset i New York - hårt, svårt och alldeles underbart

Att fotografera på gatorna i New York innebär att man måste tacklas med flera ljusproblem, men man kan också bli rikligt belönad.

Det är lätt att bli hemmablind. Att fotografera en klar sommarkväll i Sverige innebär flera timmar av underbart varmt ljus. På de flesta resmål går övergången från tråkigt dagsljus till natt betydligt snabbare än här hemma.

New York ligger på sydligare breddgrad än Sverige och det innebär att ljuset kommer mer uppifrån mitt på dagen. Skuggorna blir korta och ansikten hamnar lätt i skugga.

De höga skyskraporna skapar stora djupa skuggor. Skillnaderna i ljusmängd mellan motiv i ljus eller i skugga är enorm. Det ger extrema kontraster och gör det svårt att exponera rätt. Men är man lite uppmärksam och har ställt in kameran rätt så löser det sig.

Nästa problem är hur motiven ser ut i det här hårda ljuset. De extrema kontrasterna kan förstöra bilden. Håller man sig bara i skuggan är det inga större problem förutom att man får använda högt ISO eller blixt a la Bruce Gilden. Det kan dock bli lite tråkigt ljus i skuggan, som en mulen dag hemma.

Har man tur så uppstår det reflexer från glasytor i byggnader i närheten som man kan använda kreativt.

Jag tycker att det är roligast att försöka utnyttja det hårda ljuset kreativt istället för att försöka undvika det. Tråkiga delar av bilden kan komma i skugga och huvudmotivet kan lyftas fram extra tydligt

På kvällen kommer sedan belöningen allt hårt slit med det hårda dagsljuset. När det varma låga kvällsljuset letar sig fram mellan de raka gatorna går det att få spännande bilder.

Eftersom ljuset bara hittar fram på vissa ställen är det bättre att hålla sig på ett ställe med bra ljus än att jaga runt och riskera att möta en intressant person där det är hopplöst ljus.

Min resekamrat Joakim KE Johansson och jag åkte till Times Square när det var snyggt kvällsljus. Där rör det sig massor av folk på kvällarna. Vi tog post vid olika korsningar där ljuset var det rätta.

Joakim fotograferar i en gatukorsning vid Times Square.

När solen väl gått ner går det att utnyttja alla neonskyltar och ljuset från olika skyltfönster.

Kort sagt: Observera ljuset och utnyttja det till din fördel.

PS. Jag har redan bokat en resa tillbaka till staden som aldrig sover.

Inlagt 2016-06-19 20:02 | Läst 4133 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Magnus,
USA är fyllt av ytterligheter, och NY är ändå värre. Vilket ju ger många möjligheter för en fotograf som du. Din bild från igår är fortfarande bäst för mig. Brädrullaren är också välfångad.
Jag längtar alltid till Äpplet, skulle kunna tänka mig att bo där. Men assistenten avråder.
Hälsa Leicasamlaren
Bob och Ninni.
Svar från froderberg 2016-06-20 23:36
Ja, Äppelstaden har verkligen en särskild lockelse.

Någon bild måste ju vara bäst och det vore konstigt om jag fick mer än en fullträff på bara en kort resa.
Det är kul att fota i New York. Härliga miljöer och spännande människor, som t.ex. i bild tre och sju. Snyggt med nästan helsvart bakgrund i sjätte bilden och skön selfie-posering i näst sista.
Hälsningar, Bjarne
Svar från froderberg 2016-06-20 23:38
Tack. Ja, i NYC finns mycket att fotografera och jag längtar redan tillbaka.
Männen på rad utanför food trucken gillar jag, liksom den första av de stående bilderna. Kvinnorna som skymmer sina ansikten är också bra. Du fick till det bättre än mig i de här situationerna.

Snart ska jag lägga upp ett inlägg till med några av mina bilder :-)
Svar från froderberg 2016-06-20 23:39
Hrmm... jag tycker att bilden på foodtruck-männen blev lite lam. Ska bli kul att få se fler av dina bilder.
Snygga bilder från the Big Apple!

/Stephen
Svar från froderberg 2016-06-20 23:40
Tack. Jag försöker så gott jag kan :)
Beträffande ljuset och kamerainställning i New York så körde jag fast tid och bländare och variabelt ISO. Istället för att fundera över ljuset och ISOt drog jag sedan iväg tre bilder varav en normalexpenerad, en under och en över. Jag hade också järnkoll på histogrammet då kamerans skärm ofta ljuger vid extremer åt det mörka och ljusa hållet.
Kolla in några få bilder från NY. Jag är som Du intresserad av "händelser/scener"
http://www.fotosidan.se/blogs/bjobjo/index.htm
Sköna bilder, Magnus! New York vekar vara en bra stad för att ta intressanta gatufotobilder. Gillar översta bilden, den känns lite som en modern "Garry Winogrand", i färg.
Härligt hårda skuggor i de bilder där du har jobbat med ljus och skugga. Det måste vara rätt kul att jaga det lågt stående kvällsljuset och alla olika motiv som susar in och ut ur det.
Jag var där för tio år sedan, då hade jag en gammal analog Canon och plåtade med Tri-x. Det blev väl så där kan man kanske säga, i dag skulle det vara roligt att köra rätt enkelt med typ min Fuji X100. Det skulle vara något. :)