Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

New York - gatufotografens Mecka?

Ingen stad har närt så många stjärnor på gatufotohimlen som New York. William Klein, Bruce Gilden och Helen Levitt är några av de stora namnen. Så det är inte konstigt att New York har en särskilt dragningskraft på oss gatufotografer.

Men populariteten gör också att det känns lite fantasilöst och fegt att åka till New York. Det är åtminstone lätt att tro att det är en baggis att ta bra gatubilder i New York där det vimlar av folk.

Trångt vid Times Square.

Och visst vimlar det av folk på vissa ställen som runt Times Square och på de stora avenyerna 5th Ave, 6th Ave och Broadway. Det är på dessa gator som Bruce Gilden tagit sina kända gatubilder på kort avstånd och med blixt.

Min kompis Joakim KE Johansson provar att fotografera som Bruce Gilden.

Blixten i Bruce Gilden gör ofta att huvudmotivet sticker ut och ser mer spännande ut. Han var inte först med denna teknik och verkligen inte sist. Idag är det många som tagit efter eftersom tekniken ger fräcka bilder.

När man går runt skuggan av en skyskrapa och kameran vill vrida upp ISO till 3200 mitt på ljusa dan för att kunna frysa rörelserna så inser man vilken nytta en blixt kan göra. Den fryser rörelserna och gör det möjligt att hålla nere ISO-talet.

Min kompis Joakim KE Johansson provade och ta en del bilder i New York med blixt. Jag hade med mig en blixt, men använde den aldrig. Det beror dels på att jag glömde att ta med min blixtsändare (det blixt snyggare med lös blixt) och dels för att jag inte kände något behov av den.

Detta var mitt femte besök i New York och jag har aldrig fått till det riktigt där. Det är helt enkelt för mycket folk för att passa ihop med min vanliga renodlade stil. Jag är normalt sett inte ute efter att fånga enskilda individer utan mer händelser mellan flera personer eller en person i en större miljö.

För den som är ute efter individer som sticker ut ur mängden så är New York ett paradis, men för mig är det ett svårt ställe. Jag fick helt enkelt anpassa mig och rikta kameran mer mot enskilda individer, även om jag ibland fick till bilder med flera personer som interagerar.

Det är ingen brist på exhibitionister i New York.

Även om jag kanske inte fick någon riktig fullträff så är jag väldigt nöjd med redan till New York. Det är alltid kul att resa med Joakim. Vi har tidigare rest till Gdansk, Berlin, London och Istanbul. Och jag har fått med mig en del hel bilder till ett kommande projekt.

I ett kommande blogginlägg tänkte jag berätta lite mer om ljuset i New York. Tills dess bjuder jag på ytterligare några bilder:

Vilken bild tycker du blev bäst?

Inlagt 2016-06-18 21:17 | Läst 5602 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jättekul att se dina bilder Magnus. Jag gillar den första mest. Den känns som en typisk Fröderbergare. Din stil, helt enkelt. De andra är också bra (exempelvis nummer två) men lite annorlunda mot vad jag är van vid att se från dig. Ska bli kul att se resten sedan. Jo, så gillar jag bilden på mig själv också ;-)
Svar från froderberg 2016-06-18 22:08
Då kommer den jobbiga följdfrågan om Fröderberg ska åka till ställen där han inte kan ta Fröderbergare.

Tack för den tankeväckande kommentaren.
Joakim K E Johansson 2016-06-18 22:21
Bra fråga! Beror väl lite på om du är nöjd med dina Fröderbergare eller om du vill utsätta dig för annat ibland. Det kan ju vara utvecklande på sitt sätt. Men jag tror inte det ska ske för ofta. Lite som att en hockeyspelare ska träna hockey och inte fotoboll :-)
Hej,
Håller med, den första är svårtolkad i form och väcker mest fantasi. Kontrasten mellan litenhet och hot.
Hälsa åldermannen på hyllan
Bob och Ninni
Svar från froderberg 2016-06-19 11:50
Tack. Intressant läsning av bilden. Ska hälsa den ökände Dalbymannen.
Bild nummer 1 är lite mera än bara gatufoto. Den har en annan "touch"! Bra bild!
/MA
Jag gillar VERKLIGEN nummer 1...ett gatufoto med det där extra; en bild man undrar över, som sticker ut. En bild som har ett stänk av dramatik och dessutom är snygg färg och formmässigt.
Tveklöst nummer 1. Man känner igen stilen färg form skugga i harmoni på urbant tema. Absolut ditt fingeravtryck

MVH
BÅS
1:an gillar jag
Jag och Björn har ju också ägnat oss åt bland annat gatufotografering i New York.
Nu när man är hemma igen så ska bilder och intryck bearbetas.
Gatufoto är utvecklande för min del i alla fall.
Svar från froderberg 2016-06-19 11:46
Hej. jag har med stor nyfikenhet läst din och Björns blogg och kollat på alla New York-bilder. Hur länge var ni där?
begust 2016-06-19 13:26
10 dagar blev det :-)
I snitt har vi gått 16 km per dag
Svar från froderberg 2016-06-19 14:10
Det blev en rejäl resa. Vi var bara över i 5 dagar och höll ungefär samma snitt.
Nummer 6 och 8 blir mina favoriter.

Bertil
Nummer 1:an och 10:an gillas :-)
Även jag tycker att #1 är bäst.
Tack för alla kommentarer. Det verkar som alla är ense om att den första bilden är bäst. Det är intressant eftersom den är mest typisk för mig och minst typisk för New York.
Sköna bilder, Magnus! Gillar ffa den översta på pojken och kuben, spännande.
Många bilder som väcker intresse där, men allra bäst ryckte jag om den första bilden.
Kul med NY! Jag gillar näst sista bilden med gubbarna mest, det är något slags skönt samspel där som tilltalar mig. Första bilden är ju otroligt renodlad och snygg om man jämför med övriga där det är lite mer rörigt. Men det är ju rätt rörigt i den staden. Nu blir jag sugen på att åka tillbaka så klart. :)