Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Nä, jag struntar i att plåta

Ibland är det bäst att inte fotografera. Jag hade tänkt att fotografera Bandy på Zinken igår kväll, men jag tror att jag gjorde rätt i att låta bli.

Som jag skrivit tidigare i bloggen fotograferade jag sport både i lördags och söndags. Och på dagarna har jag försökt ta gatubilder. Jag känner ett sug efter att ta bra sportbilder just nu så jag hade planerat in gårdagens bandymatch mellan Hammarby och Söderhamn i kalendern sedan en tid tillbaka.

Men ibland blir det bara för mycket. Jag har lärt mig att lyssna mer till min kropp och den visade tydliga signaler på att jag borde ta det lugnt. Plötsligt infann sig en tveksamhet inför kvällens match som fick mig att tänka och känna efter.

Jag tycker att det är så kul att fotografera att jag lätt bokar in lite för mycket. Då hinner jag inte med att fixa klart alla bilder och bokföra. På sommaren är det som värst, men då kan jag tycka att det är lite okej att ligga lite efter med bildfixandet inför höstmörkets intågande.

I december hann jag bara med en sportfotografering - Huddinge MK:s Luciarace i Enduro. Det är en sport som jag verkligen gillar att fotografera. Där kan man utnyttja hela sina fotografiska förmåga och kreativitet. Inte som isracing där man bara får stå på ett visst ställe eller som i fotboll där det mest handlar om att fånga ögonblicket. I enduro får man leta sina egna vinklar och kan använda en mängd olika tekniker. 

I går eftermiddag kom jag att tänka på att jag faktiskt inte gått igenom endurobilderna ordentligt. Och när jag tänkte på de bilderna kände jag en stor tveksamhet om det verkligen skulle kunna bli så spännande bilder i det taskiga konstljuset på Zinken. Kanske bättre att vänta ut en dag med ett mer spännande ett ljus och väder. Trots allt måste jag prioritera min tid och kraft.

Igår räckte inte kraften till att fixa så många endurobilder utan jag ville istället ifrån datorn. Det blev filmen Seven som jag köpt billigt på bluray.

Här är några av endurobilderna:

Inlagt 2011-01-19 14:04 | Läst 11408 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Sport är ett opium för folket. Men du är föredömligt med i händelser runt omkring dig.
Svar från froderberg 2011-01-19 17:35
Jag är faktiskt väldigt ointresserad av sport. Kollar aldrig på sportspegeln eller liknande. Men det är kul att plåta.
Riktigt fina endurobilder. Min svärfar är med Umck Veteranerna och har kört Enduro samt meckat för Thorsten Hallman på den tiden han körde. Ibland när de har träff har jag funderat på att följa med och fota de gamla hojarna :)
Du är duktig med kameran.
/Lena
Svar från froderberg 2011-01-19 17:35
Tack. Klart att du ska hänga på och plåta.
Man måste lyssna på kroppens signaler, annars kan det till slut gå illa... Jag vet.

/Per
De e viktigt att lyssna på kroppen!
Men även på själen! ;)
Men aktare för att lyssna på rökande Erstagatsfotografer! ;) :)

Vad gäller Endurobilder, jag är svag för bilder där man ser ögonen, och som här även koncentration!
Å då tycker jag andra-bilden är fin! Den e litet mer grafisk också...
Å den e nog svårast att fånga!?
Svar från froderberg 2011-01-19 17:34
Ja, men bländare 1,8 på 200:an är det till att ha bra autofokus.
Anders: Just det, och kameran kan man också ha med sig i soffan och kanske få några bra bilder :-)

Enduro -och motocross- är roliga sporter, både att plåta och att bara uppleva. Jag har fortfarande på näthinnan din bild Magnus, från Västerås, där leran finns precis överallt.

Ha det gott! /Thomas
Att ligga efter; "Been there, done that - almost got the T-shirt".
Blanda man in en del modeller och studionplåtningar så blir det ohållbart. Hade ett uppehåll på nästan 2 år på grund av det. Men ha sansat mig, lite, och är på banan igen.
Är normalt inte så förtjust i motorsportsbilder, brukar bli för statiskt, men du har verkligen fått med rörelsen och dynamiken i bilderna, 3:e bilden är en höjdare, snyggt jobbat!
/Peter
Väldigt intressant att höra om dina tankar relaterat till fotografi. Om arbete, inspiration och passion. För få skriver om hela den fotografiska processen som att få tiden att räcka till och att knäppa bilder både på det som engagerar en mycket och även annat. Jag tycker det är för mycket snack om slutresultat och för lite snack om fotoprocessen, du bidrar till det senare, intressant och bra!
Fortsätt med det!
/Dick
Svar från froderberg 2011-01-20 21:17
Tack. Jag ska kämpa på ;)
Sköna bilder! Jag tycker att det som är mest intressant, och det som många andra kanske skulle kunna reflektera över, är att du inte är intresserad av sport i sig utan du ser möjligheter att inte visa det så typiska som man ofta ser i just sportbilder. Du tänker mer på ljus, komposition och att fånga en annan slags känsla. Det är i alla fall så jag uppfattar det, och det gillar jag enormt mycket.
Att snöa in på något för mycket kan göra att man fastnar lite tror jag, det är viktigare att ha jaktinstinkten kvar och jaga efter de bilder man är ute efter.
Så klart är det så att ifall man har ett uppdrag så måste man förmodligen säkra en viss sorts bilder, MEN det betyder verkligen inte att man måste sluta när man känner sig nöjd utan då har man ett perfekt tillfälle att ta de bilder man aldrig tagit tidigare. Utveckling är alltid bra och det tycker jag kan vara något att tänka på när man har ett sådant tillfälle framför sig.
Svar från froderberg 2011-01-24 10:22
Exakt. Jag tycker också att det är en poäng i att inte vara för intresserad av sporten och detta delar jag med åtminstone två fotografer på Sports Illustrated som jag träffat :)
Den är det ofta bra att kunna lite om sporten, så att man vet vem som kommer att fånga bilen i amerikansk fotboll till exempel.
Jag tycker mig ofta se att folk fotograferar på vissa ställen för att de är ute efter vissa bilder som är typiska för sporten. Jag gillar sporter där jag kan hitta min egen vinkel.