Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Power Meet bjuder på bilder

Hur tänkte jag egentligen? Eller rättare sagt: varför gör jag inte som jag egentligen tänkt?

Precis som förra året och förrförra året så plåtade jag cruisingen på Power Big Meet i Västerås. Inför årets upplaga av raggarträffen så hade jag bestämt mig för att besöka utställningen och campingen där jag aldrig varit.

Men en kombination av jobb och tillfällig tankeförlamning gjorde att jag gick i de gamla kända fotspåren och styrde kosan mot cruisingen. Det var först när jag fick höra att mina fotokompisar Malin Jochumsen, Ola Billmont, Jimmy Dovholt och Knut Koivisto åkt till campingen som jag kom ihåg mitt löfte till mig själv.

På cruisingen finns det alltid något utöver det vanliga att fotografera. Höjer du kameran så poseras det villigt.I vardagen kan det vara ett problem att folk inte vill bli fotograferade. På Power Meet är det ett problem att nästan alla vill bli fotograferade. Så fort jag höjer kameran mot något så höjer denne handen till en hälsning. Oftast med en bira i näven.

Och vad är problemet med det då? Jo, det blir lite enahanda till slut. Visst är det kul på några bilder men inte på alla. Jag vill gärna ta mer dokumentära bilder där min närvaro inte påverkar vad som händer.

Min metod för att ta opåverkade ögonblicksbilder är att vara snabb så att jag hinner ta bilder innan jag blir upptäckt. Det lyckas naturligtvis inte alltid.

Eller så passar jag på när folk tror att jag fotat klart deras poserande. Det går också att säga till en del "låtsas som att jag inte finns och gör som du brukar". Den senare metoden fungerar bara med en del.

Det här paret kan knappast ha missat mitt blixtrande, men de brydde sig inte utan fortsatte dansa.
Tack för det.

Med teleobjektiv blir det naturligtvis lättare att ta bilder utan att påverka det som sker. Jag håller på att testa nya Tamron SP 85/1,8 VC USD, så det fick sitta på ena kameran under dagen. På kvällen bytte jag till ett Sigma 50/1,4 Art.

Här är tre bilder tagna med Tamron Sp 85/1,8 VC:

Om jag ska ge ett tips så är det att identifiera händelsecentrum. Alltså platser där det händer lite mer. Under cruisingen blir det ofta köer vid bensinmackerna. Jag är lite dålig på att hänga kvar på en plats, men det kan vara lönande. Jag stannade i alla fall några minuter vid både Preem och OKQ8.

T-korsningen vid Preem längs kortegevägen.

OKQ8

OKQ8

OKQ8

Ett annat tips är att våga snacka med raggare och åskådare. Alla som jag mött är väldigt trevliga. En sann folkfest.

Avslutar detta maratoninlägg med några blandade bilder:

Jag vet att det är många bilder, men jag undrar ändå vilken du tycker bäst om?

Inlagt 2016-07-10 14:17 | Läst 6959 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bra fart och fest i dina bilder Magnus! :) /Tommy.
Svar från froderberg 2016-07-10 14:55
Tack.

Eller många syndare ;)
Tovok 2016-07-10 14:57
Det är vi allihop! ;) /Tommy.
Svar från froderberg 2016-07-10 15:02
Visst är vi :)
Tjejen som är insvept i den amerikanska flaggan ser ut som ett tidningsomslag. En snygg bild med känsla. Annars gillar jag mest langosätarna. Ett ögonblick som är så typisk för sådana här event.

Förstår din ånger över att du inte besökte campingen, utställningen, och så vidare. Det blir lätt förutsägbart att bara fota själva paraden. Och det säger jag som bara varit där en gång tidigare och redan kände att det blev en upprepning. Fast samtidigt tycker jag du ska vara nöjd ändå. Du fick till flera bra bilder. Dessutom så är det ju bara ett år till nästa tillfälle ;-)
Svar från froderberg 2016-07-10 15:05
Jag trodde att du skulle gilla den sista bäst. ;)

Det är intressant hur olika personer fastnar för olika bilder. Ibland kan man härleda det till deras egen bildstil eller intresseområden.
Joakim K E Johansson 2016-07-10 17:14
Så är det verkligen. Bilden jag gillar mest är ju en sådan som jag själv skulle kunna ha tagit.

Å självklart gillar jag den sista också. Men det behöver jag nog inte säga ;-)
Den med amerikanska flaggan är nog den bild som sticker ut och känns naturlig nu menar jag lite som du säger att det är kanske svårt med spontana bilder men just den är både spontan och förbannat snygg
Svar från froderberg 2016-07-10 15:27
Intressant att höra. Alla tycker så olika. Jag har lite svårt för när folk poserar i dessa sammanhang.
En klar närvaro känsla Spontant bra.
/ Bengt
Den första under blandade bilder. Klassisk och innehåller mycket.
Intressanta funderingar och synpunkter Magnus,
och fina bilder!
Fint fångat med tatuerade armar genom en bakruta!
/B
Svar från froderberg 2016-07-10 23:45
Och då vore det ju intressant att få höra Bengans funderingar ;)
Trots uppenbar posering så är röda kvinnan framför röda bilen klart bra. Bäst är dock hon med amerikanska flaggan! De andra är fungerar förstås ypperligt ur dokumentär- och reportageperspektiv. Överlag intressant och bra fotat. Gillar dina val av projekt, för detta är väl ett sånt? När kommer boken?
Mvh
Fredrik
Många sköna bilder här. En hel del med blixt noterar jag. Men nr ett tycker jag att "Langosbilden" är.

Vi har något liknande (i mycket mindre skala) här nere i Blekinge. Men tyvärr missade jag det i år. Men håller med, det är lättfotat, folk bjussar på sig själva.
Svar från froderberg 2016-07-10 23:44
Ja, det fick bli en del blixt. Testade Canons nya snabbare blixt med det nya separata batteripacket.
Ettan, hon med röda håret. Med en sån där blick som för ett millisekundsögonblick ser in i evigheten.
Svar från froderberg 2016-07-10 23:43
Det är också min favorit. Tycker hennes uttryck är talande. Tack för att du tittade på bilderna.
Jag pekar på den hoppande lilla flickan och den röda damen framför den röda bilen.
Men alla bilder är som ett fint dokumentär från en härlig händelse.
Med veteran hälsning från Erik i Roskilde / DK (Amazon äger).
PS: Vi veteteranbilsfolk är oftast mycket vänliga och glada människor :-)
Macken orange bil
Mycket bra bilder, Magnus. Fastnar för dessa.
1= Flickan i vinröd kjol invid biltaket i liknande färg. Cab?
2= Grabben/mannen som böjt sig ner i motorhuven...med fina randiga shorts.
3= Picnic-fika på en smal gräsyta vid eller mellan två vägar. Fin emsol med skuggor.
Gillar många andra...också, Magnus! /hälsn Ulla
Synd att man aldrig varit där. Det lär ju ha varit sista gången om man får tro detta: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23155843.ab
Däremot har jag varit många gånger i Rättvik där bilparaden ju pågår i en hel vecka om man står ut.
https://www.youtube.com/watch?v=was7019BFwc
Efter att först ha sett Joakims blixbilder, så får man en helt annan bild av Power Meet när man nu ser dina. Joakims bilder känns mer avgränsade, och verkar fokusera mest på "raggarna", medan dina visar även lite på sånt runt omkring. Och det ser man även på den nedersta bilden där Joakim står nära och fotar de i bilen, medan du står en bit bakom och tar med annat i din bild ;) Mina favoriter är den översta blombilden, langosbilden, den från OKQ8 med handen som pekar, och den med tjejen med den amerikanska flaggan virad om sig.
Bild 3 med langosätarna är ju rätt suverän :-) De två till höger har fullt upp med att äta och de två till vänster har fullt upp med något annat...... :-)
Och ingen bryr sig om dig.
//Lasse
Du har verkligen fångat känslan på stället. Jag har varit där förut och det känns som att vara där igen.
Man blir glad av bilderna och det är precis som stämningen är där.
Bra fångade ögonblick trots att folk gärna posar lite extra då ;)
/Janne
Många fina bilder här!
Många av bilderna behövs det ingen text till för dom talar så bra som dom är :-) jag gillade väldigt många, men fastnade för OKQ8 med den röda bilen, den röda balken ovanför, röda glasögon, ja den bilden var en av dessa som fastnade! men tjejen med USA flaggan, kvinnan som ger dig en pussmun, ser ut som hennes kille / vän vaktar henne hårt :-) och den första bilden, den får man många tankar runt omkring, har det hänt något? den tomma blicken? vad gör jag här? ja sätter igång tanken i min hjärna, som många av dina bilder gör, bra jobbat!

Mvh Ricke