Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Till fjälls med testkameran Canon Eos 600D

Vi har fått in Canon Eos 600D till test. Jag tog med Canons nya familjekamera på min mini-fjällsemester med familjen.

 Sonen Ossian var exalterad över att få åka flygplan till Östersund. Fastspänd i flygstolen hade det inte varit så lätt att fotografera honom om kameran inte en vridbar skärm.

 Jag har använt den vridbara skärmen en hel del. Skärmen är visserligen nyhetens behag, men jag kan ändå inte låta bli att tycka att den är väldigt behändig att ha. Även när jag testade Canon Eos 60D använde jag den vridbara skärmen en hel del.

Skärmen är en stor del av grejen med 600D, annars är kameran i stort sett identisk med 550D. Greppet ska vara aningen större och kameran har fått mer gummiklädsel. Den metallinfattade vridbara skärmen gör tillsammans med greppet att kameran känns lite rejälare än 550D, men det är en illusion. 

En ny kul finess är den digitala zoomen vid filmning. Eftersom sensorn har 18 miljoner pixlar och en full-HD-bild bara består av 2 miljoner pixlar kan man göra en digital zooma som ger samma bildstorlek mellan 3 och 10 gångers förstoring. 

Tyvärr krävs det ett specialläge och zoomen utgår från 3 gångers förstoring. Hade man kameran gått från att använda hela sensorn till en tiondel så hade funktionen alltid gått att använda och varit mer användbar. Det ska bli kul att testa 10 gångersläget med mitt 500mm/4.

Med 600D har jag fått låna den nya 18-55 IS-zoomen som har fått lite bättre kvalitetskänsla i zoomringen, men den manuella fokuseringen är fortfarande racklig. Optiskt är det ingen skillnad mot föregångaren.

En annan observation är att Canon verkar ha fått bra kontroll sitt blixtsystem. Jag tycker att den här kameran och några andra av Canons senaste systemkameror blandar blixt och befintligt ljus snyggt.

Den andra stora nyheten med Canon Eos 600D är att man inte behöver en separat sändare för att använda trådlös blixt med kameran. Funktionen är bekant sedan 7D och 60D och med de kamerorna har jag använt funktionen en hel del. Givetvis ska jag testa att fota med lös blixt med 600D också. 

Så här långt känns 600D mest som en finputsning av 550D, och inget fel i det eftersom 550D är en bra kamera. Canon prissänkte 550D en vecka efter introduktionen av 600D så 550D kommer säkert att fortsätta vara populär.

Jag kan inte låta bli över att fundera över vad Canon ska göra med nästa modell. 650D kommer att kunna bli en jubileumsmodell - 25 år efter Eos 650 som var den första Eos:en. Tänk om den får 25 megapixel?

Inlagt 2011-03-06 11:20 | Läst 19653 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
bra bilder men de är litet överexponerat tycker jag, lätta att ändra men tycker att de skulle inte behöva köra med exponerings exponeringskompensation hela tiden...
Förhoppningsvis får 650D en ny sensor som fungerar mycket bättre till video...
Det kan bara gå att använda digitalzoom i 3x-läge med bibehållen kvalitet. Det är enkel matte. I 3x-läge har du kvar ca 1/9 av pixlarna dva ca 2 mpix. Allt över detta måste vara interpolerad digitalzoom. men tre gånger längre räckvid är inte så dåligt - en riktigt bra nyhet om det funkar som det ska. Canons reklam är nog lite överdriven när man säger att man ska kunna använda 3-10 x med bibehållen kvalisort.
Fröderberg:
"Den andra stora nyheten med Canon Eos 600D är att man inte behöver en separat sändare för att använda trådlös blixt med kameran.
---"

En STOR nyhet???
SAMTLIGA andra märken har haft denna funktion sedan många år tillbaka. Men det blir ändå ingen nyhet förrän CANON introducerar den? Och då blir den t.o.m. STOR...


Fröderberg: "---
Funktionen är bekant sedan 7D och 60D ...
---"

Bara om man är fullständigt blind för allt som hänt utanför Canon-sfären. Men ifall man t.ex. hade kännt till vad som hänt inom Minolta-sfären skulle man ha varit bekant med denna funktion sedan TJUGO(!) år tillbaka. Den har funnits i samtliga Minoltas systemkameror (och nu Sony Alphas) sedan dess, från nybörjarkameror och uppått.


Fröderberg: "---
... och med de kamerorna har jag använt funktionen en hel del.
---"

Som förväntat. Det är en ekonomisk, smidig, praktisk och mycket användbar funktion.


Fröderberg:
"Den andra stora nyheten med Canon Eos 600D är ...
---"

Vid närmare eftertanke, så är ju detta faktiskt en STOR nyhet. Men det stora här ligger ju i så fall i att Canon har lyckats slappa i runt 20 år innan de till slut tog sig samman och gav åtminstone några av sina användare möjlighet att utnyttja denna mycket trevliga funktion, utan att pungslå dem på flera extra tusenlappar. Denna stora arrogans som Canon visar sina kunder kan ju helt enkelt handla om ren girighet. Man låter bli att införa funktionen innan patentet har gått ut (det brukar röra sig om denna tid).
Svar från froderberg 2011-03-10 07:31
Du har rätt att trådlös blixtstyrning inte är något nytt, men det är en av de två stora nyheterna med 600D jämfört med 550D.

Bara ditt engagemang bevisar ju att det inte är en liten nyhet som jag kan låta bli att nämna. Men det kom du ju fram till sist själv.
FlyerOne 2011-03-29 10:38
Haha!

Ja, det kom jag ju faktiskt till slut fram till att det var ... :-)