FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om trovärdighet


Riksdagsmannen och fiskargumman. Arken, ÅA, Åbo 31.1.2014. Foto: Håkan Eklund.

Dagens skärgårdsseminarium i Åbo Akademis humanistkvarter gav massor av positiv energi, men också en dos negativ ...

Det som stör mig är att så många "skärgårdsaktörer" och politiker tycks veta så lite om biologiska och ekologiska processer och att man så lätt lockas in i populismens bedrägliga snårskog. Det tär på deras trovärdighet, tyvärr.

Alltför många fokuserar på "verkan" och glömmer "orsak". Ett exempel är storskarvens "korståg" i Östersjön och Skärgårdshavet, som alla hatar, men glömmer att vi själva bjudit in fågeln när vi i decennier övergött havet som gjort att mörtfiskar förökat sig i "miljoner" (= mat ...). Och finns det mat finns det ätare. Sen skäller alla på budbäraren (skarven) men glömmer orsaken (alla vi som förorenat/"skitit" i havet).

Storskarven (dvs. underarten P.c. sinesis) är en av många indikatorarter som signalerar eutrofiering. Men den är inte ensam. En annan art (bland flera) är den lilla näpna svarthakedoppingen som tidigare häckade i eutrofa slättsjöar inne i landet. Nu har den flyttat ut till Skärgårdshavets arkipelager, som indikerar eutrofiering. Också den arten är fiskätare (småfisk), en av 30-talet fiskätande fåglar i skärgården (= ca 500 000 häckande par fiskätande fåglar). Men denna dopping är en vacker och "näpen" fågel, inte stor och ful och svart och synlig som skarven ...

Riksdagsmannen ovan heter Stefan Wallin (Svenska folkpartiet), en österbottning som rotat sig i Åbo.

Nr 31/365.

Inlagt 2014-01-31 21:07 | Läst 4550 ggr. | Permalink
Riksdagsmän (och -kvinnor) är ute efter snabba och populära beslut. Särskilt i valtider. Sakkunskapen får alltför sällan göra sig hörd. Tyvärr.
Så sant som det är sagt, vi var och lyssnade på Mattias Klum här i Uppsala på en manifestation för Östersjön. Och det är ju skrämmande hur dålig Östersjön är. Så jag förstår varför vi ser så mycket Skarv när vi är ute på sjön.
//B-O
Politiker är alltid självutnämnda specialister, det ingår i det ekonomisk - politiska spelet. Hälsn, LO
I New York vill man skjuta 2200 knölsvanar. Dom angriper människor, förorenar vattendragen, förstör växtligheen och är en fara för flygtrafiken. Jag säger som min dotter " Jag tycker människor är konstiga ".
För många år sedan hade jag flera häckningar av svarthake. Nu har dom även här flyttat ut till kustnära områden. En gång när jag besökte en häckning var det ett fasligt liv ute vid boet. Jag hade solen i ögonen och såg inte vad som pågick. Fåglarna slog med vingarna så vattnet stänkte i riktiga kaskader en meter över ytan. När jag var tillräckligt nära såg jag att det var en ormvråk som satt i boet. Det var fortfarande ägg i boet och om vråken skadade dom kunde jag inte se.
Sten