FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Old timer


Muskelknutten. Kuhmo 13.9.2014. Foto: Håkan Eklund.

Mitt första möte med björnfotografen Lassi Rautiainen inträffade 6.11.1997 i Åbo. Det datumet skulle jag förstås inte minnas om det inte skulle stå att läsa i boken "Mina björnar" (128 s, 1995) som jag köpte av Lassi Rautiainen himself. Lassi hade hållit bildvisning under Rajala Cameras naturfotokväll.

I boken "Mina björnar" (med text på finska, svenska, engelska och tyska) berättar Lassi om många av de björnindivider som han hade i sitt fotogömselområde, bl.a. har han många historier om björnen ovan som han kallade för "Muskelknutten" (fi. Bodari) och som han fotograferade för första gången 1991.  Redan då var björnhannen i sina krafts dagar.

Om "Muskelknutten" berättar  han många dråpliga historier i boken; för några år sedan var den skadad (jakt?/slagsmål?) och gick bara haltande på tre ben, men verkar nu återställd. Förutom att den går långsamt och undviker bråk med yngre och friskare björnar (som vi såg prov på vid åteln).

Idag kallar fotograferna denna björn för "Lenkka" (från ett finskt ord för att halta).

Lassi gissar att denna björn idag är runt 30 år gammal; alltså har den överlevt 30 höstjakter. Imponerande!

Inlagt 2014-09-16 19:39 | Läst 1565 ggr. | Permalink
Imponerande att Lassi har haft kontroll på björnen så länge. Tror nog den varit med i en film som visats i Svensk TV. ( Bo Kristiansson ?? ) Skönt att den blivit återställd.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2014-09-16 21:58
Ja, Bosse K och Lassi R har samarbetat mycket kring björnfilming.
- hawk
Vacker bild på ett imponerade djur, intressant med din historia och det är kul att den har fått leva i trettio år.
Svar från Håkan Eklund 2014-09-17 20:21
Lassi R skriver i sin bok att den (redan då) verkade ha en kostym några nummer för stor ... som också syns på bilden. Töjmån ...
- hawk
Inte svårt att förstå smeknamnet när man ser bjässen på din bild! MVH Yvonne
Svar från Håkan Eklund 2014-09-17 20:22
Jepp, en bjässe, men verkade mycket snäll!
- hawk
En riktigt ståtlig björn! Och en väldigt fin bild/ Björn T
Svar från Håkan Eklund 2014-09-17 20:23
Tack; sällan jag kunnat fotografera björn i sol. Oftast när ljuset är perfekt så sitter man där i gömslet och bara väntar på att något skall dyka upp, oftast inte. Sen när ljust börjar sina, ja då börjar saker och ting hända! Men egentligen är de ju nattdjur.
- hawk
Trevlig berättelse o fin bild på knutten, oj kan björnar bli så gamla? Hils, LO