FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett angenämt ugglemöte


Överraskande möte vid trafikled. Riksåttan, Pörtom, Österbotten. 20.10.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 293/365.

Plötsligt uppfattade jag något ljust i skogskanten när jag blåste förbi i 115 km/h (ja, jag vet - det var överhastighet ...), svängde på huvudet för en sekund och såg att det var en uggla! Finemang. Fåglar som sitter nära livligt trafikerade vägar är lätta att fotografera, om man passar på att stanna vid vägkanten just när andra bilar rusar förbi. Som gör att de inte "märker" en ...

Just så gick det.

Först tog jag några bilder på avstånd, för säkerhets skull. Sen körde jag närmare, till slut stannade jag alldeles mittemot. Och slagugglan brydde sig inte det minsta. Det blev ett antal porträtt; aldrig tidigare har jag sett en slaguggla så bra som denna. Dessutom lagom med mörk bakgrund; skogskant i skugga.

Härligt.

Samtidigt fick jag lite "plåster på såren": jag var egentligen på väg hem till Åbo för att i morgon åka till Helsingfors på de finska naturfotografernas "Årets Naturbild" - evenemang (jag hade en prisbild = andra plats - i klassen "Komposition", en "bloggbild" som inte var så märkvärdig ...).

Men se, jag hade tagit fel på en dag - en kompis ringde från Helsingfors och frågade var jag var? Jag svarade på riksåttan (en stund senare hade jag ugglemötet).

Naturfotoevenemanget gick av stapeln idag ...

Inlagt 2018-10-20 20:04 | Läst 962 ggr. | Permalink
Annars brukar rovisarna dra direkt bara jag försöket stanna bilen. Riktig kanonbild du fick, helt perfekt.
Svar från Håkan Eklund 2018-10-21 10:56
Känner till detta; genast man stannar brukar de flyga. Men, denna gång körde jag närmare när det kom andra bilar fräsande förbi, jag tog "skydd" av dem, och då lyckades det.
- hawk
Oj, ja det gäller att vara på rätt plats vid rätt tid. En riktigt läcker bild!
Svar från Håkan Eklund 2018-10-21 10:57
Ibland krävs det tur.
- hawk
Oj, vilken vacker bild! Den svarta bakgrunden gör bilden extra spännande! Såg själv min första Slaguggla för ett år sen, här på Södermalm.. Den satt i ett träd i närheten av Hornstull och den höll till här i området i kanske tre veckor.. sedan sågs den i närheten av Observatorielunden i Vasastan en tid.. Fick fina bilder på den dessutom trots dåligt ljus!
Hälsn!
Svar från Håkan Eklund 2018-10-21 10:58
Oj, slaguggla på Södermalm låter rätt exotiskt. Annars är Södermalm mitt favoritområde i Sthlm; känns bara så "äkta och lokalt".
- hawk
Tur i oturen kan man kanske säga. Visst hade det varit synd att missa slagugglan. Samtidigt hade det självklart varit roligt att vara med på tävlingen. Såg din mycket fina kattbild. Lite annorlunda men mycket tilltalande. Gillas skarp. Det var som vanligt många fina bilder med. Några som jag gillar lite extra är Kujalas, Rautiainens, Pitkenäns och så vinnarbilden så klart. Men alla är mycket bra. Grattis !
Sten
Svar från Håkan Eklund 2018-10-21 11:00
Tack! Bilden tog jag under en kvällspromenad med frun en kväll i maj, vi gick längs Aura å i Åbo. Jag spanade efter lämpliga motiv för "Dagens bild". Såg katten (målad på en gammal husgrund), tog snabbt några bilder och gick vidare. Använde den som bloggbild samma dag den togs.
- hawk
Det är en fantastisk känsla man får vid nära möten med vilda djur. Mycket fin bild du fick från mötet med slagugglan. Grattis till priset! MVH Yvonne
Svar från Håkan Eklund 2018-10-21 11:02
Närmöten med ugglor och rovfåglar (också andra för den delen ...) känns alltid som en verkligt fin upplevelse.
- hawk
Oj vilken läcker bild! Det gäller att ha ögonen med sig när man är ute och åker.
Snyggt fångat.

MvH
Johnny
Svar från Håkan Eklund 2018-10-21 16:46
Exakt. När man minst av allt väntar sig något, så kan en överraskning möta. Jag har alltid kamera med tele nära till hands i bilen, handlar det om sekunder om man ser något. Oftast sticker de ju när man stannar ...
- hawk
Wow, på rätt plats vid fel tillfälle eller hur ska man tolka detta :-) Ett fantastiskt möte fick du i all fall.
Hälsningar Lena
Svar från Håkan Eklund 2018-10-22 22:00
Hellre detta! :-))
- hawk
Suveränt bra bild, gillas mycket!/ Björn T
Svar från Håkan Eklund 2018-10-22 22:01
Detta bara en av många, som alla blev bra. Sällsynt. Oftast är det ju helt tvärtom; att det mesta inte är bra ...
- hawk