FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Undersökning pågår


Lyxig etta för talgoxe. Kimo 26 maj 2021. Foto: Håkan Eklund. Nr 146/365.

Holken ovan, specialgjord för sparvuggla (stor och tung), är ett sätt att rädda hålbyggande arter i ekologiskt urvattnade skogar. Nu har jag kollat sex sparvuggle-holkar som jag satte upp i fjol, i var och en av dem ligger talgoxar och ruvar. Bra i och för sig, samtidigt som det är ett tecken på att något gått fel. Och vad är det då kanske någon frågar sig.

Svaret är ekonomiskogsbruket, som bara bryr sig om unga växande träd, allt annat putsas bort. Där försvinneralla hålbyggande arters häckningsmiljöer, utan att skogsägaren kanske ens förstår vad det förorsakar.

Därför är holkar eftertraktade.

Skogsbruket kör med en massa fina (miljö)certifikat som lyckas dupera en massa okunniga, som i sig bara handlar om att man värnar om ny skog efter ett hygge. "Viherpesu" säger man på finska = "gröntvätt". Det enda man värnar om är tillväxt och biomassa. = industriråvara.

Men vad som händer med de fåglar som är beroende av en riktig skog, skiter man i.

Holken ovan, som svarvats av en åttioårig maskiningenjör (som själv tillverkat sin holksvarv), är en gudsgåva för skogen. Nu i kväll när jag kollade mina två uppsatta holkar i närskogen, saknades en ...

Jag satte upp holkarna i december och trodde att skogsskiftet tillhörde min goda vän och granne A, men troligen var det inte så. Nu måste jag ta reda på vem som äger skogen och vad som hänt med holken, varför den stulits? Om det är skogsägaren som betett sig så, är det ett direkt hån till den natur som någon skapat. Skamligt.

Inlagt 2021-05-26 22:32 | Läst 836 ggr. | Permalink
Jag gjorde kanske 15 kubbholkar för sparvuggla någon gång på 90 talet, kommer inte exakt ihåg. Flera försvann med avverkningar men några finns kvar. Det var inte förrän 2012 jag kunde konstatera häckning. Det vanligaste och nästan alltid var talgoxe men även nötväcka, göktyta, fladdermöss m.m. Efter häckningen 2012 satte jag upp holkar av bräder. Vilket resulterat i tre häckningar.
2019 satte jag upp flera vanliga fågelholkar, för småfågel här upp i Jokkmokk. Det häckade rödstjärt då men jag kunde inte förstå var den häckade. En av holkarna gjorde jag med ingångshål i storlek med sparvugglans i övrigt som en vanlig holk. Ha fått för mig att rödstjärten vill ha stor ingång då den har häckat i några av mina pärluggleholkar.
Härom dagen kollade jag just den holken. I botten fanns en kletig svart gegga och många spybollar. Kan inte tolka det som annat än att det har häckat en sparvuggla där. Mycket förvånande. Har ugglan använt holken som skafferi, vinterförråd hade det varit tort i botten med fjädrar och en del spybollar. Men det såg ut precis som efter häckningar. Kommer man direkt efter häckningen så luktar det en del också men den här kan ha torkat upp eftersom det gått lite tid. Så ge inte upp, förr eller senare kommer ugglan. Jag brukar alltid kolla på hösten ifall den används som förråd. Lycka till med dina holkar.
Sten
Har själv byggt två tornfalksholkar detta året förutom den som vi satte upp förra året. Ingen av holkarna blev bebodda detta år. Själv så tror jag att det beror på vädret och att de inte har sett de nya bostäderna så jag hoppas på nästa år.

Fin bild på en mycket fin holk. Hoppas att du får din uggla där framöver och att den spårlöst försvunna holken hittas tillslut.