Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gillar tiltor


Åkern utanför uggleskogen, Hirvensalo 21.1.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Fullmåne under natten, snöslask nu på morgonen. Ok, bättre än ingenting. En liten nyans av vitt har landskapet ändå fått, trots att det mesta redan smält  bort.

Är det något motiv som tilltalar mig i det odlade landskapet så är det plöjda åkrar. Finns det något mer grafiskt än plogtiltor?  Helst vid lite nysnö, eller i snösmältning på våren.

Det senare associeras med många intressanta fågelobservationer, från den tiden när jag bodde hemma i kustlandet längre norrut och det var ordentliga snövintrar. När sedan vårsolen började värma var det oftast plogtiltor som först kom fram, och lockade till sig utsvultna flyttfåglar som snösparvar, sånglärkor, tofvipor och mycket till. Minns ännu när jag upptäckete min första berglärka bland sånglärkor på en framsmält fläck - trots att det är länge sen har det inte blivit många berglärkor till efter det. Inte ens i Norge.

Idag när jag tog ut hunden under en lunchpaus (när bilden ovan togs) försökte jag fotografera nypon med stora fina regndroppar. Just när jag fått in den rätta fotovinkeln och skärpan (100 mm makro på frihand) så lyfter hunden benet och ger nyponbusken en kvävedos i flytande form - och vips är droppen borta. Det bidde ingen bild ...

Träffade också på sjungande steglitsar i en klibbal, de tycker väl att det börjar känns som vår ...

Postat 2008-01-21 12:37 | Läst 6712 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Slottet


Åbo slott, sett från Hirvensalo, 20 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Äntligen en solig dag! Härligt. Hård vind som håller myggorna borta ....  :-)
Sökte nya fotoställen på ön; har klättrat i berg med utsikt över hamnen, slottet och Aura ås mynning. Trots att jag bott 10 år på ön inser jag att jag inte känner ön i detalj. Gräset är ju oftast grönare längre bort ...

Kort om slottet:

Åbo slott anlades ca 1280 som ett befäst läger för svenska trupper. Då hade slottet en ringmur med porttorn med förebild från Visby. Under hertig Johans tid (senare Johan III) 1556-63 skedde en genomgripande ombyggnad. Slottet skadades svårt av ryska bombplan under andra världskriget, slottet ligger ju mitt inne i hamnen. Idag finns Åbo stads historiska museums kulturhistoriska samlingar i slottet. Det används också vid fina fester och bröllop (finns en kyrka inne i slottet).

Idag har hela det kulturhistoriska området runt slottet förstörts av hamnanläggningarna - tycker jag. Ännu på målningar från 1800-talet ser slottsområdet fint ut, nu är det omringat av asfalt och diverse  förfulande byggnader (som inte ses från den här vinkeln). Dagens funktionalistiska produktionssamhälle bryr sig strunt om estetik i (kultur)landskapet. Tyvärr.
Postat 2008-01-20 12:33 | Läst 5065 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Optimism i regn


Hirvensalobacken i hällregn, 19.1.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Igen en "prövodag", storm på morgonen - hällande regn hela dan. Kul att se ungdomar som gör det bästa av tillvaron, som hade hur roligt som helst i skidbacken. I hällande regn. De fick bara akta sig för att inte hamna i gyttjan och vattenpölarna utanför det snöpackade området.

Jag åkte till Biltema och kollade in olika typer att externa små väskor som går att sätta utanpå min fotoväska. Hittade två modeller som passade, så nu har jag fyra stycken som går lätt att koppla fast - vid behov när det behövs mera grunkor med. Som i april när det bära iväg ner till Namibien. Det är sånt som gör att man klarar av regnet och 800 ISO-dagarna här uppe i norr.
Postat 2008-01-19 17:01 | Läst 4893 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dystert


Hirvensalovägen, 18 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Dimma, duggregn, halvmörker - mitt på "ljusa dan" ... Hmmmmm, och det skall låtsas vara midvinter. Nog krävs det en stor portion humor att bo och leva på dessa breddgrader. Att leva i detta ständiga halvmörker kräver ett sånt intensivt arbetsengagemang att man inte skall ha tid att titta ut genom fönstret ... annars skulle det inte funka. Bilden ovan togs vid lunchtid, när jag slet mig från datorn och tog en runda med hunden.

När jag i tiden jobbade med fyra månaders skogslärarkurser på FTP-International Training Center i Kotka - med kursister från 50 olika länder i Afrika, Asien och Latin Amerika, brukade jag fråga dem om de skulle vilja bli kvar i landet. Aldrig i livet, var det vanligaste svaret. Och då hölls kurserna från mars till juni - dvs under årets ljusaste tid. Det var bara kurister från Kina som svarade positivt, de var också de enda som kom från ett lika uselt klimat ...

Ändå var det inte klimatet utanför som de ryggade för, utan det mentala klimatet här uppe i Norden (vi hade också kursavsnitt i Sverige och Norge). Men att leva ett halvår i mörker, fukt och kyla gör väl sitt till att vi är rätt kärva och inåtvända ...
Postat 2008-01-18 12:48 | Läst 5033 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sakralt


Åbo domkyrka, 17 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Hann inte med något skogsbesök idag under dygnets "fototimmar". För att alls få till en bild idag fick det bli något mera sakralt. Denna ståtliga byggnad står i ändan på den gata där jag jobbar.

Eftersom jag under militärtiden vid Åbo flottstation råkade bli kär i en åbotjej (som jag träffade under sista kvällspermissionen), blev det så att vi gifte oss i Åbo domkyrka (jag  bodde då  i Vasa, 330 km norrut längs kusten).

Man hann bli ganska knäsvag av att sakta gå från huvudingången fram till altaret och den väntande prästen, minst 100 meter ... men det är en annan historia

Här lite info som jag hittade på nätet: "Åbo domkyrka är över sjuhundra år gammal. Då Åbo på 1200-talet hade blivit landets viktigaste handelsplats beslöt man flytta det finländska stiftets biskopssäte från Korois vid Aura ås västra strand till Åbo, som låg på östra åstranden närmare havet. På Unikankare (Sömnens kulle), byggdes en kyrka av sten på den tidigare träkyrkans plats. Kyrkan stod färdig i slutet av 1200-talet och  invigdes år 1300 till domkyrka. Den nya katedralen helgades åt Jungfru Maria samt Finlands skyddspatron S:t Henrik, vars reliker flyttades i samband med invigningen från Nousis till Åbo. 

Den nyinvigda domkyrkan var betydligt mindre än vad den är i dag. Den östra gavelväggen fanns på den nuvarande predikstolens plats. I början av 1400-talet byggdes ett nytt högkor. De åttakantiga med tegel dekorerade gotiska pelare, som reser sig framme i domkyrkan, härstammar från detta kor. Högaltaret placerades framför det sista pelarparet i det nya högkoret. År 1649 flyttades altaret till sin nuvarande plats, det medeltida Allhelgonakapellet. På 1400-talet utvidgades kyrkan på bredden genom att en rad kapell anlades längs södra och norra långväggen. I kapellen placerades helgonaltaren, vars antal vid medeltidens slut var fyrtiotvå. På 1470-talet höjdes mittskepkeppets valv till sin nuvarande höjd av 24 meter. Det lika höga Allhelgonakapellet längst i öster invigdes år 1485. Sedan dess har domkyrkan haft den grundform som den har i dag."

Postat 2008-01-17 16:40 | Läst 6182 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa