Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I uvmarker


Berguvens hemvist, Pojo, Västnyland 27.9.2008. Foto: Håkan Eklund.

Så här vackert bor berguven i västra Nyland. Här är terrängen mycket kuperad med många insprängda små sjöar och skogstjärnar.

Har just nu kursveckoslut för mina artkännedomskursister, och idag strövade vi i dessa marker med en specialist på mossor och lavar. En spännande men svår artgrupp. Just när vi kom upp på här berget, där vi höll lunchpaus, flög en berguv iväg och satte sig i en trädtopp på andra sidan sjön. En mäktig fågel som många har hört men få har sett.

På tal om berguv. I dagarna har en helt underbar bok om berguv ( i stort format) kommit ur trycket i Finland. Det är Heikki Willamos och Leo Vuorinens bok "Huuhkajavuorella" (Vid uvberget) som innehåller massor med fantastiska bilder av berguv som är tagna i skymning, i månsken, i tidig gryning. Stämningsbilder till 100 procent. Willamo som gett ut många fina böcker om natur är förutom en suverän naturfotograf också en härlig ordsnickare. Han kan skapa stämning runt sina bilder som alla saknar bildtexter; bildtextsubstansen hittas i brödtexten på samma uppslag.

Willamos tassemarker hittas också i Västnyland (i södra Finland), inte alltför långt från stället där bilden ovan är tagen.
Postat 2008-09-27 21:07 | Läst 7938 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Finlands nine eleven ...


Tårar av dagg, Hirvensalo, Åbo 26.9.2008. Foto: Håkan Eklund.

För knappt ett år sen dödades 9 personer i en skolmassaker i Jokela, denna vecka 11 i en identisk massaker i Kauhajoki. Nine eleven .....; vad är det som egentligen hänt i detta arma land?

Hur är det möjligt att en till det yttre helt normal kille, som nu senast, med berått mod dödar sina klasskamrater? Så där bara. Precis som om det bara var en spännande grej .... något att skryta med på nätet. Och han hade inget otalt med dem. Ändå blev de offer för denna vansinnesgärning. Han själv med. Trodde han att han kan logga in och kolla reaktionerna där han nu är? Hoppeligen i helvetet ...

Kvällen innan hade han varit gäst hos en av klasskompisarna, och allt var som vanligt - nästa dag är värden ihjälskjuten och bränd till oigenkännlighet! En i gänget. Det låter som ett utdrag ur en skräckfilm, men det är det ju inte. Synd att inte dråparen överlevde, han lyckades ju inte genast döda sig själv med ett skott - han kunde gärna ha fått möta rättvisan i en rullstol ...

Och vad lärde politikerna och myndigheterna från de först nio dödade, i Jokelaskolan i höstas? Inget. De tog för givet att det som hände i fjol var en engångsföreteelse, att det inte kunde hända igen. Och då iddes man inte ändra något, trots att man då lovade ta itu med gällande vapenlagstiftning. Absolut inget har gjorts. De som lobbar för liberala vapenlagar har stor makt i detta land, precis som i USA. Nu borde ryggraden brytas på denna sjuka hantering. Och välfärdssamhället sociala verksamhet monteras ju ned i snabb takt, det ligger ju inga vinstförväntningar där.

Frågan är: till vad behöver man snabbskjutande automatpistoler i ett modernt informationssamhälle? Oberoende om man är sportskytt eller annars bara intresserad av pistolskjutning? Tänk att unga killar tillåts hålla sådana vapen hemma ...  Rädda för inbrott. Sällan. I Finland har det aldrig varit något problem. Här behöver man inte hålla vapen hemma för att skydda sig.

Är detta ett resultat av den våldsomhuldade och -benägna underhållsindustrin med början från videospel till våldsfilmer och annat dylikt trams? Där killar formas från ung ålder till att meja ner så många som möjligt, och så snabbt som möjligt. Och i ett land som varit med om så många krig som Finland har det blivit macho detta med vapen; men att försvara ett land är något helt annat än att mörda oskyldiga klasskamrater.

Det är skrämmande att omges av så naiva politiker, så naiva poliser, så naiva lagstiftare - i ett satans egoistiskt samhälle som bara tänker på ekonomi.

Jag längtar tillbaka till Söderhavet ...

Postat 2008-09-26 22:00 | Läst 7924 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Quercus


Ekollon, Uggleskogen, Hirvensalo. 26.9.2008. Foto: Håkan Eklund.

Igen en fin höstdag, åtminstone förmiddagen - nu är det igen mulet. Gjorde morgonvandringen med hunden längs kanten av Uggleskogen, så att han fick springa och rasa en stund ute på stubbåkern.

Sen försökte jag fotografera ekollon, som det finns massor av i höst. De stora ekarna som kantar skogsbacken innehåller säkert tiotusentals ekollon per träd. Lät skojigt när mogna ollon hela tiden ramlade genom grenverket, ett ständigt rassel.

Däremot var det inte så enkelt att fotografera dessa lustiga frukter, de svajade hela tiden i vinden - och med kort skärpedjup är det inte så lätt att få rätt "tajming". Ekollon är många växtätares favoritföda, bl.a. ekorrarna gömmer dem i sina vinterförråd.

Quercus robur som eken heter på latin är ett av våra värdefullaste trädslag. Den mörka och täta kärnveden är eftertraktat möbelvirke. Innan fartyg började byggas av stål var ekvirke självklart som skeppsbyggnadsvirke.
Postat 2008-09-26 16:16 | Läst 7836 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nationallandskap


Aura å en bit uppströms från Åbo centrum, 24.9.2008. Foto: Håkan Eklund.

Slet mig från datorn och alla destruktiva nyheter (skolmassakern i Kauhajoki) och tog en kvällsvandring längs Aurajoki/Aura å. Behövde lite lugn och ro. Hittade ett vackert ställe en bit uppströms från Åbo centrum och Hallisforsen; fina höstfärger i ett aspbestånd på andra stranden. Sen kom en ung tjej paddlande i kajak, som smälte bra in i färglandskapet. Men det blev en annan bild.

Under promenaden reflekterade jag över dagens samhälle som i all sin välfärd ändå tycks må dåligt; åtminstone tycks många människor flippa ut av olika orsaker. Man kan ju fråga sig vilken roll all billig underhålling har? Trenden i många programformat idag handlar ju om att vinna tävlingar, alltid vara bäst, slå ut någon annan, mobba, förnedra.
Och detta som underhållning i teve (vi kastade ut vår dumburk för ett halvt år sen ...) som i förlängningen fungerar som formativa modeller, som skapar normer som anses vara tillåtet i vardagssamhället. Dessutom har vi mage att säga att vi lever i ett informationssamhälle, visst - men det behöver inte betyda att det alltid är något positivt ...

För att inte tala om alla bloddrypande våldsfilmer. Tänk att våld kan utgöra underhållning; sjukt.

Jag är inte förvånad över dylika skjutningsincidenter - psykopater som till vardags tycks verka normala lever ett annat liv på nätet, där de umgås med likasinnade virrhjärnor. Och varför skall unga killar ges tillstånd att inneha dödliga vapen? - sådana som varken är sportskyttar eller jägare. Dessutom tycks det finnas poliser som är alltför godtrogna, de borde ju ha lagt beslag på snubbens pistol om han en gång briljerat med sin skjutning på nätet ...

Lätt att vara efterklok.
Postat 2008-09-24 19:37 | Läst 7667 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotoväntan


Labradoren Buddy väntar tåligt, Hirvensalo, Åbo 22.9.2008.
Foto: Håkan Eklund.

Under morgonturen med Buddy hade solen ännu inte hittat ut ur molnen, men allt verkade lovande för en fin höstdag.  Nu i skrivande stund är himlen blå och solen värmer. Det är just så här som de flesta av oss vill ha sin höst.

Massor av fåglar i rörelse. Ännu enstaka trädpiplärkor hördes flyga över, en gransångare och en rödvingetrast sjöng från Uggleskogen, flockar med flyttande trastar i rörelse.

Sitter och jobbar med höstnumret av tidskriften Skärgård (www.skargard.fi), har vackert färgade lönnar utanför mitt skrivfönster - och lyssnar till Metallicas nyaste ...
Postat 2008-09-22 10:51 | Läst 7607 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa