Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kalevala - något att bita i


Almar vid Biskopsgatan, Åbo. 4 januari 2013. Foto: Håkan Eklund.

Det mesta som jag borde ha läst, är oläst (trots tusentals böcker i det egna biblioteket). Som det finska nationaleposet Kalevala som sammanställdes av läkaren och språkforskaren Elias Lönnrot (1802-1884). Han byggde sitt verk på egna och andras uppteckningar av finska folksånger i östra Finland och Karelen. Den första versionen av verket gav han ut 1835, den innehöll 32 sånger. Den slutliga utgåvan med 50 sånger kom ut 1849.

Så här låter några verser ur andra sången, som beskriver hur Väinämöinen har fått fastmark under fötterna på en trädlös holme mitt i en fjärd, och börjar fundera hur han skall få ordning på sina marker:

"Han sår tall på höga backar
granskog över sluttningarna,
sätter ljung på torra hedar,
men i dalkjusorna slyskog.

Han sår björk i sanka svackor,
al på lagom luckra jordar,
hägg på fuktmättade marker;
han sår sälg i sura sänkor,
rönn där gudaväsen vistas;
vide sätter han på våtmark,
en där det är kargt och stenigt,
ekar utmed vattendragen."

Sen fortsätter han att beskriva sin naturskapelse i femtio verser till. En stor del av Kalevalasångerna handlar om män och kvinnor med övermänskliga krafter, urgamla skapelsemyter, gripande mänskliga öden, folklig visdom och massor med lyrisk skönhet.

Översättningen till svenska är gjord av far och son Lars och Mats Huldén åren 1997-99, som jag inhandlade på bokrea idag för lagompriset 6,90 euro.
Lars Huldén (f. 1926) är en av Svenskfinlands mest kända och omtyckta författare och lyriker. Hans gamla mor Ester hade jag som vikarierande lärarinna i teckning i Kimo folkskola, för ljusår sen. Minns att hon gillade en teckning som jag hade gjort av Hopalong Cassidy, en cowboy som jag troligen läst om i serietidningar.

Bild 4/365.

Postat 2013-01-04 22:37 | Läst 2113 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Överste Sandels tillplattad


Tillplattad. Åbo 3 januari 2013. Foto: Håkan Eklund.

Dag tre. Halvmörkt, grått, trist väder. Tur att man har ett intressant jobb; vad skulle man annars göra på dessa breddgrader en sån här tid? Detta ÄR en viktig sak att komma ihåg när man diskuterar vikten av att ha ett jobb här uppe i norr. Här är det bättre om man är så upptagen med sitt arbete att man inte hinner kolla in allt det gråa utanför ...

I varma soliga länder kan man lätt få dagarna att gå även med mindre jobb. Det är bara att kolla in beach bums i Australien, som exempel. De har hur roligt som helst, året runt.

På bilden ovan ligger översten  Johan August Sandels (blev småningom fältmarskalk 1824) tillplattad mot kullerstensgatan. På Wikipedia kan bl.a. följande läsas om honom (http://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_August_Sandels):

Han var chef för Savolaxbrigaden under Finska kriget 1808-09, där han bl.a. segrade i slaget vid Virta bro. Han nämns i flera av dikterna i Johan Ludvig Runebergs diktsamling Fänrik Ståls sägner, till exempel Sandels, Löjtnant Zidén och Sven Dufva.
Sandels gav namnet åt ett finländskt ölmärke som bryggs av Olvi sedan 1971. På flaskorna finns korta berättelser om överste Sandels och hans kärlek till öl och mat. Berättelserna är både på finska och på svenska.

 Nr 3/365.

Postat 2013-01-03 12:43 | Läst 2499 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ett farligt ställe


Självporträtt. Aura å. 2.1.2013 kl.10.20. Foto: Håkan Eklund.

Jag är medveten om att bokaffären  är ett farligt och förrädiskt ställe, som nästan alltid resulterar i köp. Men vad gör man när själen är svag för böcker? Gick idag på sen lunch i stan, råkade passera frestelsen - som hade rea, och blev förledd. Ut kom jag med tegelstenstunga kassar ...

Men ändå, trots att jag hade 968 sidor fotoböcker i kassen, motsvarade det ändå bara två luncher. Allt är relativt. Lunchen ser jag inte ett spår av i morgon ... men böckerna kommer jag att ha glädje av resten av livet, till och med nästa generation kan njuta av dem, och därpåföljande. Alltså var böckerna en bättre investering än lunchen ...

En av tegelstenarna är "Camera - A History of Photography from Daguerreotype to Digital" (2009) av Todd Gustavson med mastiga 360 sidor, fin layout och innehållsrik som ett uppslagsverk (kostade 16,90 e). Kul att kunna studera kameramodeller från 1820 (Camera obscura) fram till Leica M8 från 2007.

Första avbildade kameran i boken är Ansel Adams Brownie från 1901, en liten svart lådkamera.  Och på sista omslagssidan ståtar en Hasselblad.

Bilden ovan en miljöinstallation vid Aura å.

Nr 2/365.

Postat 2013-01-02 16:05 | Läst 1892 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nya utmaningar


Årets första bild; Buddy i bilen. Åbo 1 januari 2013. Foto: Håkan Eklund.

Kul att skriva 2013. Måste riktigt smaka på siffrorna. Gillar att igen starta från ett "tomt bord", åtminstone teoretiskt sett. Idag skall jag göra upp en ny plan för mitt andra 365-dagars fotoprojekt. Ifjol blev det "bara" 363 fotodagar (av 366 tillgängliga, det var ju skottår), glömde att fotografera under tre dagar.

I år skall jag sätta ribban högre, både gällande bildkvalitet och motivval. Måste tvinga mig till nya grepp, bl.a. skall jag kräva att ett visst antal bilder måste vara tagna med stativ ... Det som jag gillar bäst med detta att ta några bilder per dag är att konstant öva sig i konsten att "hitta bilden i bilden"! Vi ser ju i vidvinkel, och att ur den informationsmassa hitta ett litet fotografiskt utsnitt - är en utmaning i sig.

Bilden ovan får inleda fotoåret. Var ute med hunden mitt på dagen, i regn och snöslask. Jag borde ha haft gummistövlar på i skogen, många låga passager var helt översvämmade. Halvmörkt och trist väder. Väl tillbaka satte jag hunden i bilen, tog ut kameran och fotograferade smältande snö - som inte blev speciellt intressant.

När jag kom tillbaka till bilen såg jag den här bilden, en väntande hund bakom en smutsig och immigt bakruta. Får duga som en start. Nr 1/365.

Postat 2013-01-01 12:55 | Läst 1507 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7