Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Hungrig


Provianterande grönsiska (Carduelis spinus), Runsala, Åbo 8.4.2009.
Foto: Håkan Eklund.

För den fågelkunnige är det kul att varje dag notera nyanlända flyttfåglar. Ofta räcker det med ljudintryck, i morse hördes ett kort spetsigt "zip" i Uggleskogen, det var en nyanländ taltrast. Mot kvällsidan gjorde jag en sväng till Runsalas ekskogar och hörde ett utdraget "styyf", det var från en nyanländ rödvingetrast. Och från skyn hördes sträckande tranor.

Passerade ett ställe med fågelmatning för mesar och där höll en flock grönsiskor till. De var också nyanlända, verkade otroligt hungriga, åt och sjöng för brinnkära livet. Härliga små krabater (11 cm) som är experter på att äta björkfrön och alfrön, klängande ute på tunna grenar. De har en högintensiv och omväxlande sång, men den bär inte långt - det gäller att vara nära.
Postat 2009-04-08 19:52 | Läst 4673 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Svårfotograferade


Hasselns honblomma, Uggleskogen, Hirvensalo. 5.4.2009. Foto: Håkan Eklund.

Gjorde ett försök att fånga in hasselns anspråkslösa och "millimetersmåa" blommor i Uggleskogen. De är verkligen småa, det är knappt man ser dem.

Denna typ av fotografering skulle förstås kräva stativ, trådutlösare och millimeternoggran skärpeinställning. Kanske det skulle ha gått att få in båda blommorna inom skärpedjupet. Nu valde jag en vinkel som gav ett mörkt bakgrundsområde där jag stod och balanserade med 180 mm makro på mitt enbenta stativ , medan hunden skällde irriterat (tjudrad vid en gran) och ville vidare.

Strax innan hasselbusken skrämde vi upp en morkulla, nummer två i år, igårkväll hade jag en som drog över trädgården i skymningen.

Annars, havsörnsparet som jag nämnde om i en februariblogg, som har hållit till i ett gammalt fiskgjusbo under vårvintern, kan kollas in på adressen (klicka på fiskgjusbilden):
http://www.saaristomeri.info/ajankohtaista/ikkunoita_saaristomerelle/saaksikamera/ 
En av havsörnarna har legat på bobalen under långa tider, men det verkar inte finnas något ägg i boet. Få se om fiskgjusen tar över när den återvänder, och den dagen är inte långt borta. Boet ligger i Nagu i Åbolands skärgård, nära farleden där Sverigebåtarna kör.

Fick ett mejl från en kompis, som följt med boet mera än vad jag gjort, och skriver följande:

"Läste din fotoblogg idag om havsörnsboet.  I klassrummet har jag alltid boet uppe i ett hörn av datorskärmen och när det händer nåt visar jag det med min projektor för klassen. Vi har följt med hur havsörnarna (ett gammalt par, minst sexåringar!) på  senare tid varit där på korta besök ett par tre gånger om dan. Honan har testat hur det  skulle vara att ruva där, men högst en kvart åt gången. I dag kom fiskgjusen, synbarligen honan, eftersom den också lagt sig för en kort stund. Nån har också i dag hämtat mera grankvistar till boet. Jag gissar att boet ligger inom ett havsörnsrevir och att örnparet bara testat om boet skulle vara bättre än deras eget. Dyker de inte upp mera tyder det på att de  lagt ägg i ett annat bo eller så häckar de inte i år. Parat sig har de i alla fall (till en hel skolklass´förtjusning!). Bifogar ett par "foton", fiskgjusen från i dag.
h. Krister"
 

Postat 2009-04-05 10:17 | Läst 4421 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Alnuskottar


Klibbalskottar, Hirvensalo, Åbo. 4 april 2009. Foto: Håkan Eklund.

Kollade in strandängarna vid fågelviken som ligger ett stenkast hemifrån. Som nya arter noterade sjungande ängspiplärka och sävsparv, förutom en kör av sånglärkor. Skrattmåskolonin håller på att installera sig i vassruggarna ute i viken som ännu ligger under is, förutom en liten råk som innehåll en knölsvan och några gräsänder. Kollade in ett korppar och en stenknäck, och annars bara njöt av våren.

På tal om is, igår var det islossning i Aura å som går genom staden, och likaså blev det öppet vatten i sundet mellan ön Hirvensalo och fastlandet. När det är vår går allt snabbt; för en vecka sen var hela landskapet under snö och is ...

Eftersom det duggregnade under utflykten i morse blev det inte så många bilder tagna, gjorde ett försök med några klibbalskottar i närheten av fågeltornet. Den som behöver ett enkelt tips hur man skiljer klibbal (Alnus glutinosa) från gråal (Alnus incana) så finns svaret på bilden ovan: klibbalskottar finns i ändan av ett skaft, gråalskottarna ligger direkt fast i grenen. När jag i tiden försökte memorera detta tänkte jag på bokstaven "g" gråal = gren, alltså den som har kotten direkt på grenen. De här förvedade kottarna sprider sina frön nu på våren.
Postat 2009-04-04 10:01 | Läst 4563 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gratis studio


Salix caprea, Hirvensalo 2.4.2009. Foto: Håkan Eklund.

Det är en rasande fart på våren, som om en uppdämd damm plötsligt sprängts - och massorna väller in.
Kom nyss in från hundpromenaden och kunde beundra en flock med ca 150 ringduvor som vilade ut uppe i ekkronor i lunden nära rosenfinksreviret. Det såg ut som en myggsvärm när de då och då tog till vingar och svepte runt några varv. Och sen finns det ju "videkissor" i varje (vide)buske.

Det skojiga med kamera i natur är att man har tillgång till en gratis studio, med gratis studiobelysning och modeller som inte kostar något. Och det behövs inga kontrakt, avtal eller annat strul. Och ingen att fråga om tillstånd att få plåta. Förutom att det är så förbenat roligt, känns det också ekologiskt och ekonomiskt problemfritt.
Postat 2009-04-02 19:14 | Läst 4366 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Anlände idag


Skrattmåsarna har kommit till Hirvensalo, Åbo. 1.4.2009. Foto: Håkan Eklund.

Gjorde på kvällsidan en sväng ner till sundet, såg en underlig vit "bård" längs iskanten, tog till kikaren och såg att det var en stor flock med skrattmåsar som satt alldeles tättpackade. Nyanlända.

Hade bara 180 mm makron med, men när de flög upp passade jag på att ta några bilder. De var minst 500 ex. Vårens första flock här ute på ön, har endast sett enstaka exemplar tidigare i veckan längs ån inne i stan.

Skrattmåsen är en livlig och trevlig fågel, jag gillar dess läte - som påminner om vår och fågelvatten. En mindre koloni häckar ute på en liten ö längre in i sundet.
Postat 2009-04-01 22:09 | Läst 4621 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 858 859 860 ... 954 Nästa