Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Vem sa att humlor inte kan flyga...

Enligt aerodynamiska lagar kan humlor inte flyga, egentligen, är det ju sagt. De har för tung kropp i förhållande till vingarna, eller nåt sånt. Den som sa det skulle då varit med hemma hos mig idag.

Onsdag förmiddag. Kaffe ute på altan i det närmast osannolika högsommarvädret - sent i augusti! Märker en väldig ruljans bland blommorna i rabatten, så den lugna stunden byts mot febril verksamhet - jag med kameran och humlorna och de andra krypen med att försöka hitta nektar bland ståndare och pistiller. Det är varmt och gott, och insekterna har en sanslös fart när de far från blomma till blomma. Och inte sitter de still heller, när de väl har landat, utan är fort iväg igen. Så det blir ett väldigt jagande med kamera och med fokus, och mer och mer irritation över att inte ha ett ordentligt makroobjektiv - får nog på sikt överväga en sådan investering - hinner ju inte med här.

Pratade sen med en biodlare. DEt är för torrt ute, och det finns därför dåligt med nektar i blommorna, vilket kan vara en anledning till hetsen. 

Men, ett bra makroobjektiv står högre och högre på önskelistan-

På återseende//Göran

Inlagt 2013-08-28 15:47 | Läst 6691 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det enda någon försökt att visa är att humlor inte kan glidflyga. Det stämmer nog. De surrar alltid med vingarna!

http://www.faktoider.nu/humlan.html
Jo, helt rätt, det är en myt. Men lite kul, och de ser ju verkligen inte aerodynamiska ut med sin omfångsrika kropp och små vingar. Och det handlar ju också om energi, man kan hitta dem närmast avsvimmade, för att sen kunna komma igång efter lite sockervatten. Vi har många humlor här, vilket jag är glad för, humlan är en viktig pollinerare