Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Och dom har mer i Lissabon

Fasader till exempel. När man kommer första gången till Lissabon slås man av hur husen ser ut. Det kanske man gör annars också, men här är det särskilt spännande, det finns en alldeles särskild stil. Man ser många hus med pastellfärgade fasader, man ser hus där fasaderna är kakelklädda, man ser ornamenterade balkonger i smidesjärn, man ser andra nästan svulstiga ornamenteringar blandat med nya, futuristiskt arkitektoniska fasader, starka färger, glas och betong, ibland sida vid sida och mitt inne i stan, men också ute i det tidigare expoområdet där världsutställningen 1998 ägde rum. 

Kaklet på fasaderna har förstås sin historia, förutom att Portugal är ett välkänt och världskänt kakelland. Efter många bränder i stan för länge sedan, bestämdes det att fasaderna skulle kläs med kakel som stod emot brand och hetta, och minskade riskerna för katastrof. 

Sammantaget kan mitt intryck av Lissabon sammanfattas i begreppet "sliten elegans". Man fick känslan av en snygg kostym som använts lite för mycket, med blank ända och lite fransiga ärmar, men fortfarande med stil.

Till slut ett lite udda inslag i stadsbilden, men det fanns fler. Snacka om graffitti!

Det fanns så mycket att se, så mycket att dokumentera. Det kanske kommer mer. På återseende alltså//Göran

Inlagt 2013-10-16 22:00 | Läst 5639 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressanta bilder och likaså text.
Tack!
Svar från gorred 2013-10-17 05:35
Tack för din kommentar. Uppskattas!
Snygga bilder, bra dokumentation. Första huset tycker jag är vackrast och har ett så fint varmt ljus som går "hand i handske" med motivet lika så jag gillar även hus/bild 5 som står i så stark kontrast.
Svar från gorred 2013-10-17 08:35
Uppskattas, Ann-Mari. Det fanns så många hus... och många blev tagna "i farten", när vi åkte runt i stan. Sen problem med distortion av självklara skäl. Men, det handlar här främst om dokumentation, minnen från resan, även om man alltid vill göra bilderna så bra som möjligt. .