Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

För det här är det bästa jag någonsin gjort...

Eller, ja, kanske inte det allra bästa, men definitivt högt på listan.

Har alltså nyss kommit ut ur bastun, njutit en god middag (fisk under något slags piccatatäcke med svamp, rostade rotfrukter i ugnen). 

Man känner sig alltid så avslappnad och skön efter bastun, eller som makan tycker; livet blir nog ändå lite roligare ändå.

Bastun här hemma symboliserar också något som är viktigt för mig, nämligen att den är ett verk av mina händer. Varje bräda, varje spik har jag fixat dit, och varje gång jag sitter i bastun tittar jag runt, tänker på den brädan som blev lite skev, på den listen som kunde kommit upp ytterligare några millimetrar etc. Och sen tänker jag att det är bara jag som ser det så, och jag är egentligen rätt stolt och nöjd.

Det är en ganska liten bastu, som inte fick plats på ritningen. Vi fick faktiskt rita den på plats, snickare Göran skakade på huvudet när jag föreslog att vi kunde skära hörnet, men flyttade in duschväggen ytterligare tio cm och byggde väggarna, och ja, duschen håller byggnormen i alla fall. Sen dröjde det ändå innan jag kunde sätta upp panelen, plattsättaren Seppo hade kärleksbekymmer, det blev fel lutning på golvet och han for hem till Finland för att fixa sitt privatliv. Men till slut lutade golvet åt rätt håll, panelen var uppspikad och kaminen inkopplad. Och sen dess badar vi bastu. Det är väldigt skönt. Och enkelt. Och man blir ren, och livet blir lite ljusare efter bastun. Faktiskt!

På återseende//Göran

Inlagt 2013-10-19 23:09 | Läst 4012 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, nu är jag ju ingen större entusiast av bastu men, jag måste tillstå att din berättelse lockar!! :) Bastu brukar för mig vara skönt efter en dag i backen med trötta muskler. Skönt!! Men annars, tycker jag att jag "kokar över" efter fem minuter och efter tio minuter börjar jag fundera på att ringa 112.... :) Men här, låter det härligt... och tänk att få gå ut skön och varm, äta den goda fisken med ett gott glas svalt vitt till.... Hmmmm Gött!! Inspirerande!! Ha en lika god söndag! //PeterL
Svar från gorred 2013-10-19 23:46
Det är skönt annars också :). Men det får inte vara för varmt, man ska kunna njuta. Och det är avslappnande.
Kul om det inspirerar - tack för kommentaren! Och ha en fortsatt bra söndag.//Göran
Själv har jag också badat bastu i en egenbyggd bastu i kväll. Finns ingenting bättre! Känner igen mig i din berättelse, vissa saker kanske hade kunnat gjorts lite "bättre" men med stigande ålder och sämre minne glömmer jag det ganska fort....
Jag gjorde det lite enklare än du - byggde en bastustuga på tomten och det fick tråkigt nog bli eleldat med tanke på grannarna men det är otroligt skönt att basta ändå :)
Svar från gorred 2013-10-20 04:22
Visst är det skönt. Man känner sig bättre. Inte dumt med en bastustuga på tomten heller, det är ju vanligt i norra Sverige. Sen är det ju en nåd att stilla bedja om att ha en riktig vedeldad bastu, det är nåt speciellt. Men, man får ta vad som går, och elugnarna funkar ju också bra.
Härlig berättelse som man blir glad av! =)
Ha en toppendag!
Svar från gorred 2013-10-20 11:20
Uppskattas! Ha en bra dag du också, Heléne!