Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Tema 286: Staplat (35/365)

Det är kul med grejor. Jag märker att jag dels får ett nästan känslomässigt förhållande till en del av mina saker, men också får direkta favoriter, särskilt bland fotoprylarna.  Jag nämnde ju att jag är grymt nöjd med min kamera, O-M1:an framförallt, men även O-M5:an. Men det räcker ju inte med kameror, man måste ha objektiv också. Och här börjar, märker jag, den här fasta 25:an, Leica DG Summilux 25mm/1,4 som jag har segla upp till en klar favorit. Den sitter på mer och mer, nästan oavsett vad fotografering jag planerar, och sitter den inte på så är den med i fotoväskan. Den är inte den minsta linsen, och den har ett knöligt linsskydd (som inte går att vända), men objektivet som sådant är väldigt snabbt och responsivt, sätter fokus direkt, och är synnerligen ljusstarkt.  Jag upplever också att skärpan är hög – allt som allt är jag ofta väldigt nöjd med bilder ur det objektivet. Möjligen kan brännviden  spela roll här också. Jag har även en pannkaka, en Panasonic Lumix 20mm/1,7, som jag försöker använda, mest pga dess hanterliga format, också snabb med stor största bländare etc, men jag känner inte samma för det objektivet som för Leicalinsen. Nu skiljer det sig i brännvid, från 20mm till 25mm (givet den sk cropfaktorn för m43-sensorer blir det motsvarande 40mm respektive 50mm), men det borde inte spela så stor roll. Eller gör det det? 25mm känns bättre, det ger ett format som jag känner mig mera bekväm med, allt annat lika. Objektiven är i övrigt tämligen likvärdiga i prestanda, men jag kommer på mig själv att mycket hellre använda 25:an. Min första kamera, den gamla SLR-Ricoh’n hade ett normalobjektiv som var 50mm, kan det vara en kvarleva därifrån?

Nå, i alla fall är dagens sista inlägg producerat med Leicagluggen, dvs fast 25mm. Det är ett inlägg i Fotoutmaningen 2014, och ett skamlöst utnyttjande av bilder från dagens fotograferande, dvs att jag hade med mig kameran ändå, när jag ändå skulle ut på några ärenden.

Dagens tema är Staplat, och inlägget är nummer 35 av 265 möjliga. Bilden är tagen i Nacka Forum strax utanför Stockholm, dvs i Nacka, och återigen har min favorita  (alltså även här!?!) teaffär fått vara med.

Olympus OM D E-M1 med Leica DG Summilux 25mm/1,4, vid 1/6 sekund, f/4,5 och ISO 200.

Skärpan är inte optimal, men godtagbar under rådande förhållanden; dels gör antiskakmekanismen, IBIS, ett bra jobb, dels ville jag inte öka bländaren, skärpedjupet blir kort nog ändå som synes. Återstår ISO, men tycker att detta funkade godtagbart ändå. Vad tycker ni?

Klicka på bildlänken till höger, och läs mer om Fotoutmaningen 2014, titta på många andra bilder och kolla vilka teman som gäller.

På återseende//Göran

Inlagt 2014-02-04 23:35 | Läst 2786 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är kul att följa med dig och de andra på era årsprojekt. Önskar dig stort lycka till. Tror du kommer bygga upp en bra bildbank :)
Jag gjorde mitt mellan 12 april 2012 till 12 april 2013 så för i år vilar jag på hanen. Jag känner igen mig i mycket av det du skriver. För mig var syftet att skruva ner tonen på min kritiker och överbevisa honom om att jag kunde skriva blogg och fotografera varje dag trots heltidsjobb. Det var ett kul, kreativt och diciplinerande projekt. Jag både saknar det och tycker det är skönt att jag faktiskt gick i mål.
Svar från gorred 2014-02-05 10:36
Imponerande! Och tycker det mer och mer när jag inser, mer och mer, vad jag gett mig in på ;). Men, det blir många bilder. Och frågan har väckts hos mig, vad man skulle kunna göra med dem. Har du gjort något av alla dina bilder?
Din support uppskattas.//Göran
Annelie Worgard 2014-02-05 18:26
Vad har jag gjort med mina bilder...skrattar...inte så mycket. Bra fråga...vad gör vi med alla våra bilder.
Jag har en hemsida, dit laddade jag upp dem. Och så bloggen då, där finns de ju också med dagens text. Sen blev det kalendrar till familjen på året som gått. Några blev till vykort, tänkta att säjas på diverse lokala tillställningar.
I övrigt, intet...men det är jätte roligt att ha ett helt år att gå tillbaka i. Förunderligt vad det hjälper minnet att komma ihåg en speciell dag...bara bilden+texten kan få mig att komma ihåg mycket mer om den dagen och då skrev jag inte alltid om vad som hänt under dagen
Svar från gorred 2014-02-05 20:05
Håller med. Jag minns platser och situationer från exempelvis resor bättre när jag fotograferar; dels är jag mer uppmärksam, dels sitter jag ju med bilderna efteråt.
Funderar på typ fotobok, kalender eller liknande, vi får se. Beror lite på om och vilka bilder som håller måttet. Nu blir det ofrånkomligt en del lättköpt leverans.