Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Palmernas stad - Elx (Elche)

Det är något visst med ställen där palmerna växer naturligt. Värmen, ljuset, luften i övrigt - de varma kvällarna.

Elx (katalanska - på spanska Elche, det är en tvåspråkig region) är just en sådan stad där palmerna finns naturligt, och i en överflödande myckenhet. Staden ligger på Costa Blanca, cirka 15 km från havet på slätten, och ingår i regionen Alicante och provinsen Valencia. Som många andra ställen här på den iberiska halvön har Elx en minst sagt brokig historia, där fenicierna - som hade med sig palmerna för mer än 2000 år sedan - har avlösts av araber, romare och andra som funnit strategiska fördelar med stadens placering och som gjort avtryck. Idag är Elx en tämligen blomstrande bygd, kanske mest känd för alla sina skofabriker - det lär finnas minst ett tusental - förutom alla palmerna och historiska lämningar.

Majestätiskt med alla palmerna som finns i området. Särskilt mäktigt är det i stadens mest framträdande park, närmast en liten botanisk trädgård som anlades av en präst på 1800-talet och därför följaktligen heter Prästens Trädgård - Horte del Cura.

Det är mest dadelpalmer det handlar om och dadlar är en stor exportvara. Men ännu mer exporteras och säljs palmbladen, inte minst under de kyrkliga stora högtiderna som exempelvis Palmsöndagen, då det går åt mycket palmblad för dekoration etc.

Det finns förstås inte bara palmer i Prästens Trädgård, och inte bara dadelpalmer.

En stor klippträdgård, med bland annat kaktusar från världens alla hörn ligger mitt bland alla andra växter.

En påfågel struttade omkring och ägde världen. Jag hade gärna sett att han spärrade ut stjärtfjädrarna i klassisk pose, men han var föga samarbetsvillig i detta. Tyvärr.

Basilikan från medeltiden är byggd på grunden av en gammal moské, och är berömd för sina blå kupoler.

Ungarna spelade fotboll och lekte på torget framför kyrkan och mot dess vägg, samtidigt som en gudstjänst var i full gång.

En väldigt vacker och påkostad kyrka, som så oftast i de katolska länderna, och med hög uppslutning!

Sammanfattningsvis är Elx en liten pärla, om än en smula off side från de vanliga turisternas allfartsvägar. Men om man är i närheten, till exempel på semester i Costa Blancaområdet, är ett besök direkt värt mödan!

På återseende//Göran

Inlagt 2014-05-25 01:31 | Läst 3668 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Många vassa kaktusar i Prästens trädgård ;-) ! Intressant reseinformation!
Med vänlig hälsning
Mats
Svar från gorred 2014-05-27 00:21
Tack. Några kallas Svärmors kudde. Tycker nästan det framgår vilka, eller hur? ;)
Hälsn//Göran