Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Lukten av nyuppackad hemelektronik

Julen en fotohelg!

De glada ansiktena runt julbordet, allt det som är på julbordet, granen med alla prydnader, alla förväntansfulla miner inför julklapparna - allt ska fotograferas och dokumenteras in i mappen "Jul 2014". Och som extra service ska man  skriva ut 10x15-kopior för folk att ta med sig som minne - och det är då som skrivaren lägger av. Textutskrifter fungerar hjälpligt, men bilderna blir bleka och randiga, och det hjälper inte hur jag än skruvar på inställningarna i datorn (fastän jag egentligen inte vet vad jag gör...), det blir inte bättre.

Nå, skrivaren, på sin tid i framkant, har några år på nacken, och i den här branschen är den närmast att betrakta som obsolet, och därmed förbrukad, även om det lite grämer mig att jag nyligen skaffade ett gäng extra bläckpatroner.

Emellertid är det alltså jul, och således mellandagsrea. Och alltså är en ny skrivare införskaffad, en ännu finare, med ännu mer finesser, som ska kunna skriva ut ännu finare bilder, och till närmast halva priset, vilket innebär att den är betydligt billigare än den gamla skrivaren.

Intressant med prisutvecklingen förresten. Min första skrivare, i mitten av 90-talet var stor och långsam, klarade bara sv/v (inte utan möda) och kostade närmare 3000 kr. För alltså en tredjedel av det priset får man en monstermaskin som klarar färgbilder i fotolabbskvalitet, förutom sv/v, och text med laserkvalitet, den är betydligt snabbare, och tystare, och har så mycket finesser, att jag sannolikt inte kommer att använda mer än en bråkdel.

Men en egen om än lite senkommen julklapp. Och nu, när den nya skrivaren är uppackad och installerad så är jag nästan glad över att den gamla lade av. Glädjen över den nya prylen , lukten av fräsch hemelektronik när man öppnar kartongen - obetalbart. (Det sägs att det finns en ny parfym med lukt av nyöppnad hemelektronik - på riktigt! - som borde vara helt oemotståndlig för oss prylnördar.)

Blank och fin är den! Nu hoppas vi på fantastiska bilder. 

På återseende//Göran

Inlagt 2014-12-26 14:06 | Läst 3978 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vi hade en Apple StyleWriter och den var från tidigt 90-tal. Jag undrar om det inte var så att Canon konstruerat skrivarmekaniken i den, men jag är osäker. Den var i alla fall faktiskt inte alls särskilt stor, men den var helt svartvit (alltså ingen gråskala) och långsam var den också. Så skrivaren kunde faktiskt vara hyfsad i storlek och jag tror inte jag haft en så kompakt skrivare senare. Förvisso har jag bara haft laserskrivare senare eftersom jag tröttnade på dyra, kletande och/eller igentorkade bläckpatroner med lite bläck i.
Martin: Kanske inte just storleken är den stora saken mellan gamla och nya skrivare, utan mer designen då. Men, jag kommer ihåg min gamla (första) skrivare som otymplig, oerhört högljudd - den lät som en grävmaskin - och så plågsamt långsam. Sen kunde man inte skriva ut så värst många olika fonter. Och den var bara svart/vit, ingen gråskala.
Vad jag menar är att det har hänt så otroligt mycket på skrivarfronten de senaste dryga tio åren, samtidigt som priset faktiskt gått ner, både reellt och relativt dagens penningvärde.