Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Drömmen om Leica

Eller finns det något mer njutningsfullt än att packa upp nya elektroniska grejor, allrahelst fotoprylar, ur sin kartong för första gången, ta bort transportplasten och känna på den nya leksaken?

Jag vill gärna betrakta mig som en ganska måttfull person, lite sansad så där när det gäller prylar. Jag kämpar mot prylhysteri, jobbar aktivt mot konsumtionsraseriet och är kritisk mot konsumtionssamhällets slit och släng.

Men så är det där med kameror, då. Och objektiv. Bland annat.

Som förvandlad till någon slags Mr Hyde dras jag till nyheter, läser rumoursidorna om eventuella nya släpp av kameror och gluggar – kanske inte riktigt besatt, men i alla fall väldigt intresserad.

Nu köper jag inte allt nytt som kommer, långt därifrån. Men, det är viktigt med kvalitet, och när jag fått ögonen på något har jag svårt att släppa det.

Exempelvis Olympus nya glugg 40-150/2,8 har sedan jag först läste releaserna triggat igång mina spottkörtlar, och när jag sedan kunde klämma på det på fotomässan i höstas har jag varit fast.

Ändå har jag kunnat bärga mig - det handlar om ganska saftiga pengar trots allt – ända tills nu, då jag kom över ett erbjudande som det var svårt att tacka nej till. Om jag fattat det rätt har jag inte bara sparat pengar utan också tjänat på affären. Eller?

Så objektivet kom idag på posten, eller rättare sagt till den lokala Shellmacken. Och jag använde det idag för första gången lämpligt nog på min fotoklubbs möte ikväll.

En underbar pjäs. Något stor och tung relativt m43, även om de stora och tunga DSLR-pojkarna tyckte det var lätt och smidigt. Bländare 2,8 rätt igenom klarade ljuset med en liten ISO-höjning, och det verkar vara snorskarpt. En fröjd att använda.

Jag gjorde en prioritering här. Drömmen om den analoga Leican som jag närt en tid får fortsätta vara en dröm, ett tag till verkar det som. 

Samtliga bilder tagna med den nya gluggen, ISO 800 för det mesta, utom några bilder som faktiskt var uppe i ISO 3200. Känner mig väldigt nöjd så långt.

På återseende//Göran

Inlagt 2015-02-10 23:34 | Läst 3703 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ser ut att funka! Skarpt med bra kontrast!
/MA
Svar från gorred 2015-02-11 02:18
Tack Mats - jo verkligen. Också glad över Olympus stabiliseringssystem, behövdes då slutartiderna ibland blev väl långa.
Grattis, jag är sugen, men jag har Panasonic 35-100/2,8 som väger mindre än hälften - också kanonbra, men man vet aldrig, sugen är jag! Hatar förresten uttrycket snorskarpt, i all välmening, må gott LO
Svar från gorred 2015-02-11 02:21
Tack LO. Jag har också Pana 35-100 och väldigt nöjd med det, verkligen mer hanterligt, så ur många synpunkter kanske det här ligger lite utanför vad jag egentligen behövde. Men, det här är nånting extra, verkligen.
Dubbelolle 2015-02-12 00:56
Hej, ja jag är också sugen, hade det gamla 50-200 2,8-3,5 till Olympus E3 vilket var ett fantastiskt objektiv, men grejerna var tunga. Köpte du ditt med teleconvertern eller? Man får ju den för halva priset, undrar hur den funkar med Panasonic 35-100? Ja det blir nog ett sånt här så småningom, Olympus är ett härligt system med så helgjuten kvalitet. Må gott, LO
Svar från gorred 2015-02-12 09:08
Jo, jag hade också det gamla 50-200 objektivet, en underbar pjäs, till min E3. Sålde det emellertid nä'r jag tillfälligt gästspelade i ett annat system. Men det var tungt, det är riktigt.
Nu har jag alltså det nya 40-150/2,8, och jag köpte det med konvertern 1,4. Det är stort som m43-objektiv, men ändå mycket mindre, lättare och mer hanterligt än DSLR-objektiven.
Cyberphoto hade (har?) en kampanj med 2000 kr rabatt, det var den jag utnyttjade - hade ändå tänkt skaffa objektivet.
Bra idé där - ska kolla om konvertern går ihop med Pana 35-100, skulle ju göra även den ännu mer användbar.
Må gott//GöranR
Haha - väl uttryckt, speglar min känsla också...
Dubbelolle 2015-02-11 02:29
Samma , man bli sir sugen, frågan är väl m man ska köpa med elller utan 1,4 x converter. LO
Svar från gorred 2015-02-11 03:11
Det fanns (finns?) 2 paket, ett med och ett utan konvertern. Jag köpte det med konvertern. Så det blir lite mer än panasonics.
Tack Lotta - fotoklubben är en guldgruva för snapshotportraits, och för komplexa bilder också, för den delen.

//GöranR