Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Vi är alla fotografer, fast olika

Alla är fotografer är igång igen. Och lyckas, precis som förra omgången, att röra upp känslor, uppenbarligen särskilt hos oss som fotograferar. Intressant, faktiskt. Jag fick se det första avsnittet i kväll.

Det är inte mycket, snarare väldig lite fototeknik i programmet. Vill man lära sig fotografera är det nog inte rätt program. Eller, kanske det är just det ändå. För visserligen inte ett ord om bländare och slutare, inga diskussioner om brus och högt ISO, inte ens begreppet skärpedjup var med. Och det stör alldeles klart.

Men, det handlade om något som egentligen är mycket viktigare, dvs bilden, själva idén med vad vi fotograferar; hur vi ser bilden beroende på vilka vi är, vad vi tycker, vad vi har med oss i bagaget i form av erfarenheter och kunskap etc. Och det är intressant.

Första avsnittet med Genusfotografen och Emilia Bergmark Jiménez handlade om hur vi har så lätt att falla i de vanliga fällorna med fördomar som vi kanske inte ens är medvetna om. Det blir emellertid viktigt när vi fotograferar, hur vi ser och hur vi framställer. Frågan blir också större när det kommer till diskussionen varför vi fotograferar, och varför vi tar de bilder vi tar. Man ser det klarare kanske i reklamvärlden, där stereotyperna frodas, men det finns också sannolikt i vårt vardagsfotograferande hur vi väljer att ta bilden och vilken bild vi tar. 

En sån här bild till exempel, från Saigon; kulturkrock, som speglar min förundran över sättet att leva, på ett vis som är helt otänkbart i min kultur, och hur kameran åker fram för att dokumentera och minnas (kanske finns det nåt gendertänkande här också i hur personerna framställs, men det undgår mig just nu). Men vad säger bilden mer, om mig till exempel?

Jag kommer att försöka se kommande avsnitt av serien, jag gillar konceptet.

På återseende//Göran

Inlagt 2015-03-06 00:32 | Läst 3299 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Instämmer helt, jag fick mången tankeställare under förra avsnittet även fast jag redan innan var förhållandevis medveten om genus och stereotyper. Det jag önskar är att ämnena som tas upp skulle diskuteras även på fotografiska forum likt detta till en större grad, istället för kritik om själva programmets utformning.
Svar från gorred 2015-03-06 23:25
Håller med om att sådana här ämnen behöver diskuteras mer, och ett sådant här forum vore väl egentligen ganska så idealiskt. Vi får väl försöka dra vårt strå till stacken.

Hälsningar//GöranR
Jag tycker att det är befriande skönt att de skippar allt tekniksnack och att det får handla om bilden istället. Annars skulle jag nog inte bry mej om att titta.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2015-03-06 23:26
Instämmer - tack för din kommentar.

Hälsningar//GöranR
Vem behöver teknik snack idag kameran skoter ju allt, och vad kan bilden säga om dig. jag tycker att du som så många andra fotografer gillar, det som är långt ifrån det du anser som ett bra liv eller är annorlunda. Det ovanliga det som sticker ut. Vi äro ganska lika vi människor ,bara med andra förutsättningar // Bert
Svar från gorred 2015-03-06 23:30
Det ovanliga som sticker ut, det annorlunda, att ta med minnen hem - visst är det så. Och det är ju mitt fotograferande över huvud taget, att dokumentera vad som händer i mitt liv. Och att vi har olika förutsättningar, och ser saker med olika ögon är ju egentligen väldigt intressant.

Tack för din kommentar//GöranR