Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Ökenvandring – naturens underligheter

En dag under vandringsresan i Spanska Baskien vandrade vi i nationalparken Bardenas Reales, ett ökenliknande område, eller snarare halvöken strax söder om Pamplona. Det är ett väldigt intressant stycke natur som bildats genom först årtusendens sedimentering och sedan erosion, där olika hårdhetsgrader på avlagringarna har bildat underliga mönster och bergsformationer. Det har blivit djupa raviner, och de här typiska platta bergen - Table Mountains (taffelberg) som är så karakteristiska.

Det är ett relativt välbesökt område, trots att det är kalt och kargt och varmt, det finns flera utmärkta leder att gå och det finns gott om information både om och i området. Det finns emellertid inte några bekvämlighetsinrättningar, inga kiosker eller andra tecken på civilisation, vilket är skönt, man får behålla en illusion om orörd natur.

Jag märker att bilderna vinner väldigt mycket på att förstoras!

Och stället används också till annat än att bara gå och titta. Här kom två motorcyklister farandes efter en bil, där det i bakluckan satt folk som fotade och filmade. Det var ju ändå effektfullt - undrar om det skulle bli någon reklamfilm eller liknande.

På återseende//Göran

Inlagt 2015-07-10 11:04 | Läst 4105 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det verkar vara ett både vackert och "bildmässigt" område, fina bilder har du också gjort!/ Björn T
Svar från gorred 2015-07-10 13:55
Tack Björn. Ett märkligt område, en märklig produkt av årtusendens processer med sedimentation och erosion. Hade fint ljus rätt så tidigt på morgonen.
Formationen på 3:e bilden är häftig! Är det tillåtet att gå utanför stigarna? Coolt!
Svar från gorred 2015-07-10 18:15
Jo det är häftiga formationer. Just runt den här (bild 3) får man inte gå så nära - avspärrat - men annars föreföll det fritt fram.
Hälsningar//GöranR