Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

OK då - naturfoto. Och lite flugfiske.

Årets fiskeresa, den 42:a i (nästan) obruten följd ställde kosan till Vojmån och Ammarnäs långt uppe i Västerbotten. Storslagen natur, förstås, både i smått och stort. Sen vårflod med mycket vatten i älvarna plus en del regn störde fisket en del, men det är sånt man får ta.

Flugfiske är för mig som med musiken och fotograferandet. Det handlar om rytm, balans och harmoni, både fysiskt och mentalt. Att dessutom vara ute i naturen är i sig något positivt, rogivande och ibland tröstande - man mår bra helt enkelt. 

Mitt fotograferande är ett dokumenterande av vad jag är med om, mitt liv, min vardag, mina resor och fest. Jag tar med mig kameran när jag ska någonstans, när jag ska göra något eller vara med om något. Naturen är ofta vidunderligt vacker när jag är ute och fiskar så här i fjällvärlden, och givet då försöker jag dokumentera den, utan att för den skull vilja utge mig för att vara "naturfotograf". Jag tar helt enkelt kort på det jag har runt omkring mig. Det blir ju sedan oförglömliga minnen, lätt att komma ihåg när man tittar på bilderna i efterhand och minns. Det finns möjligen en konstnärlig aspekt här, men den ligger mest i motiven. Jag försöker inte jaga vinklar, eller ens ljus - dvs jag utnyttjar gärna ljuset när det finns - utan jag tar bilderna ganska så rätt upp och ner

Men fiskeresan är mer än natur och flugfiske. Den handlar också om kamratskap, och vänskap över åren, trots allt mer skilda liv och omständigheter. Och det är inte minst viktigt. 

Och visst fick vi fisk. Förstås. Här en grann Vojmåharr.

På återseende//Göran

Inlagt 2015-08-07 12:24 | Läst 1404 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det var en bra berättelse!
Kunde lika gärna ha skrivit den själv, stämmer in bra på Norstedt också.
Sköna bilder, fisket är inte allt upplevelsen är nog så viktig!
Blev ingen resa för mig i år, brorsan och jag brukar dra i väg norrut men han drog till Skottland i stället, och jag har massa hemma att göra.

Skitfiske!
Kenneth
Svar från gorred 2015-08-07 18:03
Tack Kenneth. Uppskattas. Det är precis så, det är den totala upplevelsen som är viktig.Synd att höra att du inte kom iväg, vi missade förra året, och det kändes tomt.
Ha det, och skitfiske!//GöranR
Jag tror att det är ungefär samma sak med våra dykresor ffa de som går till Norge eller västkusten. Rytm, balans och harmoni, samt långa dagar ute i naturen tillsammans med människor som uppskattar detsamma. Fisket eller dykningen är det man samlas runt men det ger så oerhört mycket mer.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2015-08-07 18:06
Vi hittar våra egna sätt att komma iväg och finna rytm, balans och harmoni. Kan gott och väl tänka mig att dykningen kan ge mycket i den vägen, inte minst den relativa tystnaden i djupet, där man ju faktiskt svävar i vattnet, eller hur. Och att det finns så mycket mer runtomkring.
Hälsningar//GöranR
Harr, de e supergrejer att linda in i folie och lägga på glöden!! :)
/B
Svar från gorred 2015-08-07 18:08
Helt rätt. Och harr får man ju inte tag på annars än när man fiskar själv. Och då kommer det här med lägereld och allt runt omkring - det här är viktiga grejer.
Hälsningar//GöranR
Det där såg inte dumt ut! Flugfiske har jag aldrig provat, däremot har jag fiskat harr med drag!/ Björn T
Svar från gorred 2015-08-07 23:02
Flugfiske är speciellt. Man skulle kunna säga att det handlar om aktiv kontemplation; koncentration, avspänning men samtidigt balans, rytm och harmoni, såväl fysiskt som mentalt. Man blir ett med naturen, med älven eller sjön, man uppgår i det stora hela, vardagens ävlan försvinner och man når i bästa fall ett lugn och en känsla av tillhörighet, av att man är del av ett större helt, man ingår i ett större sammanhang.

Nu kanske det här låter väldigt högtravande och inte så lite beskäftigt, men, faktum är att det är så. Det kan sägas enklare, men man mår väldig bra av att flugfiska. Och sedan känslan av att få napp, efter att aktivt ha sökt och funderat ut var fisken skulle kunna stå, till exempel bakom den där stenen, att ha hittat rätt fluga sett till insekterna som flyger omkring etc etc; det är magiskt.
Hälsningar//GöranR
PS. Nu såg jag ditt svar till mig i din blogg, dvs efter att jag skrivit detta. Jag tror alltså att du förstår vad jag menar. DS