Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Lögn, förbannad lögn och statistik

Stilla morgnar på altanen i solen. Kaffe och DN. Det är en hel del elände nu i vårt samhälle, enligt tidningen. Människor är rädda och otrygga, särskilt efter det senaste dådet på IKEA. Frågan kommer automatiskt: - Är det alltså farligt att gå omkring på gatorna nu? Riskerar man att när som helst bli överfallen? Och kopplingen med invandrare är ofrånkomlig, tyvärr, särskilt i vissa kretsar.

DN försöker möta detta, med en artikel på ledarplats som visar statistik på att våldet i samhället minskar, vilket omedelbart gett upphov till kommentarer som säger att det är fel. Statistik är lurigt, det går att tolka givna värden på många olika sätt, och alltid till ens egen fördel.

Finessen är väl att det finns många aspekter på våld. Frågan är bara vem som ska känna sig rädd. Det vanligaste är att våldet sker inom familjen, där nära anhörig ofta ärt gärningsman. Detta gäller inte minst, eller kanske framförallt, kvinnor. Sedan har vi gängkriminaliteten, där siffrorna är fortsatt höga, men där våldet är begränsat till gängen. Sannolikheten för att vanliga medborgare ska bli överfallen av en våldsverkare, vilken som helst, på gatan eller någon annan stans är väldigt liten (oaktat det faktiskt händer). Det är riskfyllt att överhuvudtaget vara ute, att korsa en gata är i princip livsfarligt. Och sådana olyckor är långt fler än risken att bli överfallen.

Jag efterlyser lite perspektiv på rapporteringen, och motröster till de mörka krafter som vill skuldbelägga, skylla på etc.

Det är då en lisa för själen att lyfta blicken från tidningen ochsitta och titta på vad som händer i trädgården. Blommorna blommar, fåglarna har fått ungar som flyger omkring och leker med varandra (av allt att döma), och livet går vidare.

På återseende//Göran

 

Inlagt 2015-08-16 00:42 | Läst 1681 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jo som du säger det går att hitta ammunition för i stort sett vad van vill genom fiffigt användande av statistik. Det jag tycker är oroväckande är gettoiseringen och utanförskapet som sprider sig genom samhället. Vi har fått ett nytt klassamhälle skulle man kunna säga, och där kan man säkert även hitta orsakerna till mycket av dagens diskussioner oavsett om de är väl underbyggda eller inte.
-affe
Svar från gorred 2015-08-16 10:48
Du pekar på något viktigt där! Sen tror jag att rädsla är farligt, det är med i mekanismerna av att skapa vi - dom tänkande, som inte är konstruktivt.
Ha det//GöranR
Tidningarna och media har ett ganska klart uppdrag från sina ägare, att tjäna pengar, och vad som säljer bäst är katastrofer och olyckor och kändisar! Som god tvåa kommer väl sport och kakrecept kan jag tänka! ;)
Så att sätta ett slags ansvar på nå'n som tjänar pengar på att sälja information, det tror jag e svårt!
Det här med sunt förnuft eller att förstå orsak och verkan verka också vara svårt!

Och nu gäller det att låsa in sig och skaffa lås och larm och vapen, för en massa människoätande vargarna e lösa i Gnesta också! ;) Å varför gör inte regeringen nå't? ;)
B)
Svar från gorred 2015-08-16 10:44
DN's ledare här var såvitt jag kan se ett slags försök att tona ner den rädslan som annan media piskar upp med katastrof- och olycksperspektiv. Men jag mötte i andra svar just de här tolkningarna av statistik som gav helt olika resultat om våldet hade ökat eller minskat.
Men, det är som du säger, det sunda förnuftet är svårt. När vi börjar styras av vår rädsla, fog för eller inte, är vi illa ute.
Å jag som trodde Gnesta var en idyll ;-) ??
Hälsningar//GöranR
Balanserad reflektion Göran. Och visst blir det lätt så att man kan överväldigas av hemska och ofattbara händelser. Det skedde på IKEA är djupt tragiskt för de drabbade men sannolikheten är att det är en enskild händelse och risken att gå till varuhus eller på gatan för den delen är densamma som alltid. DN försöker balansera nyhetsflödet på ett föredömligt sätt jämfört med kvällsblaskorna skrikande rubriker ( vilket också är någons levebröd icke att förglömma)
Visst hade det vara bra om fler människor fördjupade sig och blev upplysta men tidsbrist i kombination med brist på engagemang gör nog att inte alla kommer göra det ändå.
Fina bilder - särskilt rödhakens unge är bedårande :-D

Önskar dig en fortsatt fin dag!

Mvh/Kirsten
Svar från gorred 2015-08-16 15:13
Tack Kirsten - uppskattas. Det är viktigt med balanserad information för att möta alla spekulationer och rykten som skapar rädsla och hat.
Trädgården är ett eldorado nu, att fota i eller bara vistas i.
Hälsningar//GöranR