Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Minnen - souvenirer och kylskåpsmagneter

Idag gjorde jag en sån där lista som man gör ibland, för att komma ihåg. Och som vanligt satte jag den på kylskåpet, under en kylskåpsmagnet. Det slog mig då, att jag tittade på en massa minnen, magneter från alla jordens hörn (nästan), och en mängd bilder och hågkomster kom för mig.

Souvenirer har en närmast negativ klang i inredningskretsar, lite larvigt så där, tänk på alla askfat från Mallorca till exempel (det är ju också så få som röker nu). Men vi har behov av att minnas var vi har varit, och egentligen tjänar souvenirerna sitt syfte ganska väl. Och det är ju inte alltid man kommer över någon typisk hantverkspryl som speglar kulturen, historien och det dagliga livet där man är.

En sån där souvenir som alltid känts lite extra larvig är kylskåpsmagneterna. Ofta klumpigt gjorda och made in China, närmast oblygt flirtande med själva turistbegreppet. På senare tid har jag emellertid omprövat min lite snörpiga attityd. Kylskåpen innebär stora ytor, som anslagstavlor, där man får plats med en hel del; exempelvis bilder (och jag brukar skriva ut bilder i 10x15 som jag byter ut med jämna mellanrum, i brist på album…), och listor, och för att hålla dem på plats behöver man exempelvis magneter. Och magneterna kan alltså vara minnen från platser man besökt, lätt tillgängliga och alltid framme.

Så en viktig inköpspost på mina resor är numera kylskåpsmagneter, oavsett sin charmlöshet rent konstnärligt. Det är i alla fall påminnelser om upplevelser man haft, saker man sett och upplevt, och så är de ju så bra att hålla uppe bilderna och listorna på kylskåpet. Det är också en given traditionell resepresent.

Spårvagnarna i Lissabon 2012

En oförglömlig resa till Namibia som avslutades med Viktoriafallen.

Fiskeresa till Glacier Nationalpark Montana sent 90-tal, plus en bergsande från Gran Canyon förra året.

Nashville från i somras...

Och samlade minnen, alltså

Som här, en anslagstavla. 

En annan liknande souvenir är julgransprydnader. Men det är för en annan säsong. 

Inlagt 2015-08-17 14:30 | Läst 5495 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Många fina magneter Göran.
Kanske kan man hänga upp falukorven med magnet också så att det syns att man har käk hemma?! ;)
-affe
Svar från gorred 2015-08-17 14:43
Fast det minnet blir ju så kort...Och korven gör sig bättre innanför kylskåpsdörren, tror jag ;-)
//GöranR
ztenlund 2015-08-17 15:09
Javisst, men när du ätit upp den kan du skölja av skinnet och klistra fast en magnet på det. Sedan kan du titta på kylskåpsdörren och minnas den där mörka höstkvällen, då du åt falukorv till middag medan du tittade ut på träden som vajade i vinden och regnet som smattrade mot fönsterrutan.
Gun-Inger Arvidsson 2015-08-17 15:41
Vilket bra förslag hi hi
Svar från gorred 2015-08-17 17:22
Kylskåpsmagneter är lite larvigt, medges. Men likafullt bra triggers av minnesbilder från resor man gjort. Ett korvskinn platsar inte riktigt, även om man sätter en magnet på det. Det blir ju nästan ännu larvigare.
ztenlund 2015-08-17 17:32
Det medges att förslaget kan ha haft en anstrykning av avsiktlig larvighet. :)
Svar från gorred 2015-08-17 22:59
Misstänkte (förstod!) det.//GöranR
Du har berest du.
Faktiskt ett bra sätt liva upp minnet...
Gun-Inger
Svar från gorred 2015-08-17 17:20
Det har förunnats mig att kunna resa en del, vilket jag uppskattar. Och kylskåp är bra anslagstavlor, där kylskåpsmagneterna gör nytta som hållare av bilder, listor och annat. Och så är de faktiskt minnes bärare.
Ser ut på ett liknande sätt på vårt kylskåp fast på landet. Här hemma så fäster inte magneterna. Får se till att få annan yta vid nästa kylskåpsbyte. Kul med minnen från resor och så väger de inte så mycket de där små magneterna. Man riskerar inte övervikt på väskan, som den gången jag köpte en häftig stenskulptur bara för att jag drog till med så lågt pris att jag trodde de skulle tycka att jag kom med skambud men att det var överpris i det landet. Blev ju tvungen att stå för mitt ord. Men den var fin trots övervikt.
Svar från gorred 2015-08-17 22:56
Egentligen är jag inte mycket för souvenirer, om det inte speciella grejor. Men kylskåpsmagneterna har liksom blivit ett litet kul internt skoj här hemma, och faktiskt bra minnestriggare. Och sen är julgranen full av särskilda prydnader, också från resor, men det är en annan säsong.
Hälsningar//GöranR
Vikken bra blogg! Jag har konstant brist p kylskåpsmagneter, det blir till att skaffa nu ser jag!/ Björn T
Svar från gorred 2015-08-17 23:03
Misstänker att det inte bara är jag som använder kylskåpet som anslagstavla. Och då kan man ju lika gärna göra dygd av nödvändigheten . Och förutom att hålla uppe listorna och bilderna så är de faktiskt bra minnespåminnare, och roliga att ha, när man samlar på dem, trots sin ibland uppenbara charmlöshet.
Hälsningar//GöranR