Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

En riktig kamera?

Vad är egentligen en riktig kamera? Och då i relation till vad? Finns det oriktiga kameror, och hur ter sig i så fall de?

Ser inte sällan, även här bland bloggarna att man pratar om en riktig kamera, typ: ”De här bilderna tog jag med min mobilkamera, men sen använde jag min riktiga kamera”. Eller: ”Om man har en riktig kamera, varför använda mobilen?”

Jag tycker mer och mer personligen  att snacket om ”riktiga” kameror är trams, särskilt i relation exempelvis mobilkameror. 

En kamera definieras oftast som en ljustät kammare, där man släpper in kontrollerad mängd ljus, exempelvis genom ett system av glasbitar (linser) som bryter ljuset i önskad omfattning varvid det projiceras på ett medium som kan fånga upp ljusstrålarna (en celluloidremsa, en glasskiva eller en elektronisk ljusupptagare, en sensor eller liknande) som sedan kan framkallas till en bild, eller via datorkraft skapa en bild av ljuset.

Våra vanligaste kameror är just sådana manicker. Man kan fotografera med dem, men inte mycket mer (bortsett från de man kan filma med, eller koppla upp via wifi).

Med hänsyn till definitionen ovan; vad är det, igen, som gör att mobilen inte är en riktig kamera? Den har ju allt det där, dvs ljustät kammare, linssystem, sensor. Att de här grejorna sedan sitter i en apparat som man kan skicka meddelanden med, lyssna på radio med, surfa på nätet med, lyssna på musik och talböcker med, spela spel med och till och med ringa med, vad har det med riktig kamera att göra?

Då kommer man till bildkvaliteten. OK, men ytligt, och ej alltför uppförstorat visar det sig att det kan bli riktigt bra bilder. Lika bra som många billiga kompaktkameror, och betydligt bättre än de kameror som många använder av konstnärliga och nostalgiska skäl, nämligen till exempel Holga och Diana etc. Så vad återstår?

Egentligen ingenting. En kamera i mobilen är en precis lika riktig kamera som vilken annan kamera som helst. Det kan till och med vara den bästa kameran – för som många har upptäckt, den är ju (nästan, i stort sett) alltid med.

Jag tror att det även här hänger på fotografen, man får lära om, använda kameran lite annorlunda, men, rätt hanterad är den lika bra principiellt som vilken kamera som helst. För det är ju en riktig kamera. 

Uppgift: Identifiera det som inte är en riktig kamera. 

På återseende//Göran

Inlagt 2015-08-26 22:49 | Läst 3501 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Håller med fullständigt (men enligt en del är väl knappt Olympusen en riktig kamera eftersom det inte är en spegelreflex och har för liten sensor). Kan man ta bilder som går att reproducera tycker jag det är en kamera (vilket kan bli svårt med kikaren men ännu svårare med kameraremmen, bordsunderläggen och duken).
Svar från gorred 2015-08-26 23:47
Rätt svarat! Ha det//GöranR
Allt under 4" x 5" är låtsaskameror Göran, och ju mindre sensor/negativ/dia ju mer på låtsas blir det. ;)
Skämt å sido, det som diskvalificerar mobilkameror för min del hankar mest om handhavandet. :)
-affe
Svar från gorred 2015-08-27 04:06
Jag förstår vad du menar - jag vet, jag har ju Olympus ;-). Men av samma anledning, dvs handhavandet, diskvalificerar jag till exempel storformatskameror, med bladfilm eller glasplåtar. Och det är ju riktiga kameror ändå, eller hur? Att dissa mobilkameror är en sak, det är ändå fortfarande "riktiga kameror".
Ha det//GöranR
alf109 2015-08-27 04:43
Jag tillhör ju dem som är ganska allergisk mot åsikten att prylarna betyder mer än bilden som du vet. Tar man bra bilder så anser jag inte att det spelar någon roll med vilka prylar de tagits, och jag tillhör ju inte heller dem som tycker att den ena fotoapparaten är mer "riktig" än den andra. ;)
-affe
Svar från gorred 2015-08-27 04:57
Nej, det är ju just det att prylarna blir viktigare än bilden som jag vänder mig mot, och det här snacket om att vissa fotoapparater skulle vara viktigare än andra, som om slutbilden skulle var mindre värd beroende på vad man har använt för att göra den. Jag har stött på det på flera ställen på sistone, inte minst här bland bloggarna - dock aldrig hos dig.
Att man sen föredrar vissa prylar framför andra är en ytterligare annan sak, beroende på hantering, egen känsla etc.
Ha det//GöranR
Känsliga saker det här! ;)
B)
Göran Redmo 2015-08-27 16:09
Ja, eller hur? Ganska märkligt egentligen, inte minst med tanke på Holga och Diana kan jag tycka. Vi får väl se vart det tar vägen i förlängningen :)
Hälsningar//GöranR