Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Tålamod - en bortglömd dygd?

Lyssnade på P1 nyligen, en diskussion i ett program om tro och vetande om tålamod och behärskning, som har en hög vikt i alla de stora världsreligionerna; de saktmodiga skola besitta jorden…, men som uppenbart blir mer och mer av en bristvara idag.

Det handlar här också om kommunikation, om hur viktigt det är att vi kommunicerar med varandra, och då tänker efter, inte överilar oss. Det handlar också om vårt behov av omedelbar behovstillfredställelse.

Till programmet fick människor ringa in och berätta om sina svårigheter med tålamod. Genomgående handlade brist på tålamod i relation med andra människor, vilket kunde leda till de mest befängda reaktioner; grannar som förstörde trekammarbrunnen genom att spola ner sånt man inte ska spola ner i taletten blev utsatta för hämndaktioner, jobbpartnern som kunde underlåta att svara på sms en hel dag (!?!) fick ironiska, underförstådda meddelanden. Men ingen hade pratat med den eller de som var orsaken till irritation!

Och det leder till en annan reflektion: Det är så lätt att kommunicera nu, med dator, Internet, våra sociala medier etc etc. Men samtidigt har vi uppenbarligen svårare att prata med varandra, på riktigt liksom. Och enkelheten när det gäller kommunikation i exempelvis diskussionstrådar skapar av allt att döma en förbehållslöshet, man uttrycker sig på ett sätt som aldrig skulle ske öga mot öga.

Det har till dels och till och med visat sig här bland bloggarna, där – även om samtalsklimatet här för det allra mesta är synnerligen civiliserat -  vi har kunnat se enstaka kommentarer som stundom varit direkt oförskämda, och där några av våra mest lästa bloggare har lämnat Fotosidan bland annat för att man upplever påhopp och obefogad kritik.

Rätt eller fel ska inte diskuteras här, sanningen ligger ju som bekant också i betraktarens öga, men den här diskussionen kan möjligen och rent allmänt leda oss till eftertanke i livet; att vårda vårt tålamod, att tänka efter när/innan vi uttalar oss och att det är viktigt att visa respekt.

Höstblommor i trädgården.

På återseende//Göran

Inlagt 2015-09-27 19:37 | Läst 2506 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tänkvärda tankar om nutiden!
Nu när alla, nästan alla har internet, så kommer nästan allt ut på nätet! ;) Å det snabbt också! Inget tålamod här inte! Å alla kan göra sin åsikt hörd! Jag tänker också på att synpunkter och saker som kanske stannade i en nära grupp förr, de åsikterna kan numera "marknadsföras" till en större grupp via typ sociala media!

Och det mesta som sägs på nätet finns ju kvar också, som en slags personlig CV,
som man kan visa upp om några år! Eller så e det nå'n annan som visar upp den! ;)
/B

Ps. Å jag tror inte att den sociala talträningen blir bättre av att så många går och tittar i en mobil heller! ;) Inte skrivträningen heller, för talet och skrivning hänger nog i hop, och tänkandet också, de har jag läst! ;)
Svar från gorred 2015-09-28 22:56
Det verkar alldeles för lätt att uttrycka sig på internet, utan att man riktigt förstår vilket genomslag det har, vilket kanske tar bort filter som annars finns (borde finnas?). Vi får inte glömma bort det som kallas IRL, dvs In Real Life...
Hälsningar//GöranR
"Tänk på vad du säger, så att du inte säger vad du tänker" skulle man lite skämtsamt kunna reflektera över fenomenet. Att mötas öga mot öga och samtala är bättre i alla lägen. Då behärskar man sig nog mera.
Svar från gorred 2015-09-28 22:57
En synnerligen god reflektion - önskar att flera tänkte så, och pratade mer med varandra i verkligheten.
Hälsningar//GöranR
Tonen på FS är ovanligt bra, avvikelser är sällsynta som tur är. Jag har själv varit med och drivit en hobbysite i ett antal år och otaliga är de som man tvingats stänga av både på någon veckas sikt och på livstid. Kanske tålamodet försvinner i takt med att tempot ökar i samhället?
Svar från gorred 2015-09-28 22:59
Håller med om den i grunden goda tonen här på Fs. Det blir då så mycket tydligare när det blir en avvikelse. Jag tror du har en poäng med det alltmer stressiga tempot, som föder behov av direkt tillfredsställelse och försvagar filter som vi behöver för att fortsätta vara civiliserade.
Jo det går nog ofta lite för snabbt och är för riskfritt att reagera på nätet. Sedan är det ju också så att 5% står för 95% av dumheterna. ;)
-affe
Svar från gorred 2015-09-28 23:01
Sant. Men den lilla gruppen hörs så mycket tydligare...
Hälsningar//GöranR