Torsdag; ärtsoppa med pannkakor och sylt! Eller bara pannkakor, eller kanske crepes?
En crêpe eller crepe är en tunn pannkaka, som vanligen tillverkas av vetemjöl (crêpes de froment) eller bovetemjöl (galette). Namnet har franskt ursprung och härrör från det latinska crispa, som betyder "böjt". Medan crêpes är ofta förknippade med Bretagne i nordvästra Frankrike, är konsumtionen utbredd i såväl Frankrike, Belgien, Quebec som stora delar av Europa, Nordafrika och Sydamerika.
Crêpes kan serveras med en mängd olika fyllningar; som efterrätt med frukt eller sylt eller bara socker, eller som varmrätt med egentligen vad som helst i övrigt. Det är inte ovanligt att man flamberar crepes.
Det är alltså i princip pannkakor med fyllning det handlar om. Jag visste inte det när jag var liten. Jag visste inte heller att det var det man åt till ärtsoppan.
Idag är det alltså torsdag. På torsdagar serveras ärtsoppa med fläsk (det senare kan undvaras om man är vegetarian) och pannkakor med sylt.
Här blev det emellertid ingen ärtsoppa. Däremot blev det pannkakor, eller snarare alltså crepes, men inte med sylt, utan med fyllning av kinesisk kalkon i plommon- och ingefärssås, och salladslök. Det fungerade bra också.
Fast jag flamberade inte.
På återseende//Göran


Tack LO - det var det.//GöranR
En prisfråga ;-) Kanske lite långt till Falköping? Men, tackar - uppskattas.
Hälsningar//Göran R
Hälsningar Lena
Tack Lena - jo broccolin sjöng på sista versen faktiskt. Dina crepes låter väldigt goda, bra idé - inspirerar. Vad jag förstår kan man ju fylla pannkakorna med i stort sett vad som helst, m,en just det här med osten och kanske till och med gratinera dem i ugnen?
Sen tycker jag det är svårt med matfotografi; att fotografera rakt upp och ner är en sak, men att hitta vinklar och utsnitt och ta hänsyn till ljuset och att få det att se gott ut - får fortsätta öva.
Hälsningar//GöranR
Kom att tänka på en film jag såg för många år sedan, där var det en person som hade en utländsk affärsbekant med på lunch där det serverades pannkaka med ärtsoppa. Affärsbekaten tog det på orden och skar ner sin pannkaka i ärtsoppan. Såg inte lika gott ut som på din bild.
Haha - innovativt, men kanske inte så gott.
Ha det//GöranR
Jag åt Vegetarisk ärtsoppa i går, uppvärmd i grönsaksbuljong, kryddad med mejram och timjan och litet salt samt en klick skånsk senap på tallrikskanten! Till det så va det hårdmacka, brungräddad, och grevéost! Och varm Punch såklart! :)
Men inga plättar.... :(
/B
Ärtsoppa är gott, kanske lite underskattat. Och den klassiska versionen med varm punsch gillas. Jag vet inte var pannkakorna kommer ifrån egentligen när det gäller torsdagsärtsoppan. Och det blev ju lite annorlunda plättar för mig.
Hälsningar//GöranR