Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Teknikfientlig? Eller bara lat?

Eller båda? 

Satt i ett långt samtal med en fotokompis häromdagen. Han sitter till största delen i samma familj som jag, m43 -gänget, med Olympuskameror och lite blandade objektiv. 

När det gäller kameror har jag märkt att jag bara använder en bråkdel av de finesser som finns. På mina kameror finns till exempel en mängd filter som ger olika bildstilar till resultat,ungefär som på Instagram, fast direkt i kameran så att säga. Vidare finns det en mängd inställningar i övrigt, där man exempelvis kan göra bilderna mer levande ("Vivid"), eller kontrastrika, öka färgmättnaden etc. etc. 

Men eftersom jag alltid fotograferar i RAW och fixar med mina bilder i Lightroom har jag ingen vare sig glädje eller nytta av de här inställningsmöjligheterna, eftersom det då uteslutande rör sig om jpeg-bilder. Dessutom, när det bjuds för många möjligheter har jag en tendens att stänga av, och bara köra vidare med det jag kan, dvs basinställningarna; bländare, slutare, ISO. Det blir för mycket! 

En inställning som jag emellertid sneglat på men alltså inte orkat ta tag i är Wifi. Eftersom jag ibland lägger upp bilder på Instagram har jag saknat möjligheter att ta en bild med min vanliga kamera och lägga upp där.  När det gäller Instagram är det ju annars bara mobilens kamera som gäller. 

Men det är då det är bra att ha fotovänner som kan mer i olika sammanhang. Min kompis hade koll på Wifi i våra kameror, och nu kan jag det också. Jättebra, inte bara för Instagram, utan också för att man kan fjärrstyra kameran.

Bilden nedan är alltså tagen med min vanliga kamera, fjärrstyrd via mobilen och direktuppladdad till nätet. 

Ibland behöver man en lite knuff för att komma vidare. Och det här kanske inte låter så märkvärdigt, men det som är ett litet steg för mänskligheten i övrigt kan vara ett stort steg för mig. Som här. 

På återseende//Göran

Inlagt 2016-01-09 19:14 | Läst 2356 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag var mycket skeptisk till nyttan med Wifi i kameran för "vanligt folk" tills jag testade. Nu tycker jag det är mycket användbart i vissa sammanhang :)
Svar från gorred 2016-01-10 00:53
Jo, jag tycker så också faktiskt, håller med.
//GöranR