Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Ölburkskyckling

Låter inget vidare, men Beer Can Chicken är bättre.

Alla är ju fotografer, det vet vi. Men alla är ju också grillmästare, nu under säsongen. Ångor av sotiga köttbitar, tändvätska och kolrök sprider sig över de flesta nejderna under sommaren. Det kanske låter lite spydigt, men det kan vara svårt att få till det med matlagning över öppen eld. Men även om den kulinariska aspekten kan vara lite tveksam, är ju ändå själva känslan av just att laga mat över öppen eld något speciellt, en snegling mot det ursprungliga, grundläggande - djupa minnen långt tillbaka genom mänsklighetens historia, bytet som rostas över glöden efter en lyckad jakt...

Men det kan också, med lite kunskap och ansträngning, bra grejor och bra råvaror bli riktigt gott med grillat. Och så finns det ju klassiker; T-benssteken till exempel, egna hamburgare och förstås fläskkarrén, omsorgsfullt marinerad.

Från grillens och barbequens hemland USA kommer det också mer eller mindre fantasifulla varianter av grillandet. En sådan  grillrätt är alltså Beer Can Chicken, där man efter omsorgsfull kryddning av en hel kyckling helt enkelt trär upp den på en halvfull ölburk och ställer in den över, eller snarare mellan, kolen i grillen. Tydligen en vanlig grej, som alla känner till. Jag hörde emellertid talas om den först helt nyligen. Som sannolikt en av de sista hemgrillmästarna har jag nu också gjort den. Egentligen andra gången nu, första försöket var en generalrepetition, svårt, bökigt, sotigt och kladdigt - det var svårt att balansera kycklingen på ölburken - men riktigt gott. Nu hade jag en bättre strategi, fixat balansen etc, och nu blev det perfekt. 

Inte helt klar över om ölen verkligen gav så mycket smak, men kycklingen blev synnerligen saftig och smakade himmelskt gott, med en fräsch sallad med äpple, tomat och lite blandade salladsblad, däribland egenodlad mangold till. (Bilden med mobilkameran, rätt av, ingen ytterligare redigering)

Blir till att göra flera gånger!

På återseende//Göran

Inlagt 2016-07-19 23:37 | Läst 2484 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Se kul ut att testa (har läst om det många gånger, men aldrig själv kommit till skott). Annars så grillar jag massor nu på sommarhalvåret, och tycker det mesta blir riktigt gott, även om jag självklart gör lite missar ibland (är lite av gourmet och har hyfsat höga krav på all mat).

Grillar dock inte så väldigt mycket kött, utan framför allt en massa fisk, och även en hel del grönsaker. Blir kanongott om man får till rätt temperatur och grilltid på fisken (fuskar ofta med termometer).

Marulk, hälleflundra och kattfisk tillhör grillfavoriterna. Skippar normalt allt vad marinader heter. Kör ibland med lite kryddor/rubb och spetsar ofta med lite rökflis/rökträbitar för en extra grilltouch (testa tex äpple, körsbär eller pekannöt till fisk). Rekommenderas varmt!

Men nu blev jag iaf inspirerad av ölburkskycklingen... så får bli det snart! :)
Svar från gorred 2016-07-20 09:50
Jo det blir ju gott även när man grillar(!?!), bara man tänker på och använder normala matlagningsrutiner i övrigt. Temperaturen är ju väldigt viktig inte minst, och jag använder nästan alltid termometer. Att grilla fisk är underskattat, jag har börjat mer och mer, och det blir oftast väldigt gott - äter annars mycket fisk till vardags också. Jag är inte heller så mycket för marinader, hellre bra råvaror från början, och kryddor förstås.
Ska testa lite mer av rökflisgrejen, låter gott.
Och ölburkskycklingen kan varmt rekommenderas. Även om det inte smakar så mycket av ölen blir den väldigt saftig, med en god smak - det handlar ju också om långsam barbecue, dvs indirekt värme uppemot dryga timmen.
Har en del andra grillprojekt på gång, kanske kommer i bloggen framöver.
Hälsningar//GöranR
martinot 2016-07-20 13:28
Kul - ser fram emot många fler grillrapporter, tips och foton! :)
Hej Göran,
det här har vi gjort flera gånger och även anpassat lite efter egna önskemål. Jag har apelsinjuice i burken samt en skuren vitlöksklyfta, en chili i bitar och några kvistar persilja. Kycklingen kryddas med paprika och vitlök samt salt och peppar. När kycklingen är klar (kollar också med termometer) får den vila en stund och då silar jag juicen från burken och gör lite snabbt en sås som blir himmelskt god. Bottenredning med smör förstås. Din kyckling ser mycket god ut.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2016-07-20 12:14
Det roliga med grillning är ju att det ofta finns så många variationer på samma tema. Din version låter jättegod - tar gärna till mig nya idéer och uppslag - tackar!
En grej med min kyckling var ett kryddsmör (vitlök, citronzest - lime fungerar också - och lite salt) som stoppades in under bröstskinnet. Gjorde köttet ännu lite saftigare och smakrikt. Grilla är gott! ;)
Hälsningar//GöranR