Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Utsikten från en bastu

Bastun tjänar många syften. Det är naturligtvis först en badstuga, där tvagningen och rengöringen är en av huvudsakerna, och man känner väl sig aldrig riktigt så ren som man gör efter en bastu. Men bastun är också där man samlas, där man pratar, där man delar dagens händelser och erfarenheter – ett ställe och en stund för samvaro, diskussion och eftertanke. Bastun är både en process, något som man gör – tillsammans eller själv – och också ett avslut. Man rundar av med bastun; efter dagens arbete, efter jakten, efter fisket eller bara för att vända blad i dagens aktiviteter.

Den här bastun finns i Tjuonajokk, en fiskecamp alldeles där Kaitumälven börjar. Framåt kvällningen kommer fiskarna hem efter sin dag på älven eller ute på sjön, frusna eller svettiga (beroende på vädret) och oftast fullsmetade med Djungelolja och andra insektsrepellerande medel som alla delar det faktum att man blir förfärligt kletig. Bastun blir den självklara samlingspunkten för många, innan bestyren att ta hand om dagens fångst börjar.

Kaitum ligger vid foten av fjällen, mellan Kiruna och Gällivare. Älven är en av de sista orörda älvarna och just uppe vid Kaitumsjön, där älven i princip börjar, är harr- och öringfisket magiskt. Utsikten är också magisk, där man ser Kebnekaisemassivet i bakgrunden som fond till sjön. Den här vyn är så mäktig och nästan andäktig, samtidigt som den är rogivande, och den förstärker på så sätt bastuns allmänt vederkvickande effekter. Man mår riktigt bra när man avslutar fiskedagen med en bastu här.

På återseende//Göran

Inlagt 2016-07-30 10:48 | Läst 2274 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det förstår jag verkligen! Bild och text gör att kroppen kräver friluftsliv av mig. Härligt!

Med vänlig hälsning, Peter
Svar från gorred 2016-07-30 11:28
Tack Peter. Det här är en vecka av total avkoppling, gott för både kropp och själ.
//GöranR
Vilken fin känsla du förmedlar via din text och din bild, som ett riktigt bra rese-reportage
Svar från gorred 2016-07-30 19:50
Tack Annelie - uppskattas. Och ändå överträffar verkligheten alla försök att göra rättvisa i ord eller bild.
//GöranR