Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Kliv i grillkarriären

Ytterligare ett snäpp upp som grillare - Bacon Explosion! Från början ett recept från USA (var annars), en grupp som kallar sig BBQ Pitboys, kända med sin grillning från YouTube. Alternativt härrör Bacon Explosion, eller Bacon Bomb eller till och med Fatty från bbqaddicts.com, men det spelar egentligen ingen roll. Själv hade jag aldrig hört talas om den före TV-programmet Sveriges Grillmästare. Men det verkade vara en ganska ultimat grillrätt, med fläskfärs och mängder med bacon, vilket garanterar åtminstone smaken, även om blodkärlen till hjärtat blir mindre glada.

Principen är ganska enkel; en bit köttfärs - i grundreceptet talas om Italian Sausage, men kan vara vilken köttfärs som helst, kryddat efter behag - som plattas ut, fylls med exempelvis knaperstekt bacon(!?!), hackad lök och/eller andra grönsaker, rullas ihop till en limpa och rullas sedan in i en baconväv. Grillas i indirekt värme, så låg som möjligt (för grillen) tills den är färdig vid en innertemperatur på lite drygt 70 grader. 

I mitt fall använde jag en blandfärs, 50/50 fläsk respektive nöt, kryddat med korvkrydda till sydamerikansk chorizo, fylld med hackad lök och paprika plus riven ost (lagrad Grevé). Det tog drygt en timme på grillen med indirekt värme, dvs riktig barberque, med lite rökspån på glöden och bbqsås penslad ovanpå och emellan. 

Och det blev gott! Väldigt gott, saftigt och med rika smaker. Och så ser det ju så läckert ut, med baconväven den är inrullad i. 

Kan med fördel ätas mellan brödhalvor som en slags hamburgare, men blev också god med en sallad och lite goda såser. 

En fördel är att grundreceptet kan varieras i det oändliga, det finns knappast några gränser. Så det kommer säkert att bli fler varianter framöver. 

Grillvärlden är oändlig. Nu när jag varit ute på bland annat YouTube börjar jag ana. Säkert är det mest av detta känt för många, jag börjar uppenbarligen bara nosa på alla möjligheter. Men, det är roligt. 

På återseende//Göran

Inlagt 2016-08-08 00:49 | Läst 2354 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det ser väldigt läckert ut. Borde kunna fungera som bjudmat.
Svar från gorred 2016-08-08 05:08
Tackar. Och det var precis det det gjorde :).
//GöranR
Fina bilder och vi har provat detta och varianter som man kan stoppa med grönsaker i och som kräver mindre bacon.
HÄlsningar Lena
Svar från gorred 2016-08-08 11:51
Tack Lena. Finessen med sådana här grillrecept är ju inte minst att det det går att variera i det oändliga, nästan. Det här var nästan som grundreceptet, och det blev alltså väldigt gott (första gången jag gjorde det), men det borde ju finnas mer kranskärlsvänliga varianter, med lite fantasi och kreativitet, förstås,
Hälsningar//GöranR
Grilla är livet! Om du är aktiv på Facebook kan jag tipsa om en (sluten - sök medlemskap) grupp som heter Weber-Grillklubben Grillvännerna JD-BBQ-A. Massor med tips, enkelt att ställa frågor. Dräller av jätteduktiga grillare (och amatörer också) bla annat flera vinnare av TV4 Grillmästarna. Jessica Ortman som vann i år är t ex en av administratörerna. Testa!
Svar från gorred 2016-08-08 12:02
Eller hur? Och grillar man med aldrig så lite finess blir det ju också väldigt gott, och inte bara kul för att man grillar. Kollade upp gruppen på Fb - verkar intressant - trevligt med möjligheter att förkovra sig - tipset uppskattas.
Hälsningar//GöranR
Inte ett dugg fototeknik, analys om arbete med RAW-filer etc, befriande med just en fotodokumentation!

Dessutom längtar jag redan nu till lunch och helgen!

-J!
Svar från gorred 2016-08-08 11:46
Det är ett litet dilemma emellertid - det är ju en fotoblogg i ett fotografiskt medium, vilket ställer frågan hur mycket som ska koncentreras på texten, bilderna eller budskapet, eller för den delen, det tekniska. Och vi ser ju många varianter här på Fotosidan.
Min strävan är att text och bild ska gå hand i hand och förstärka varandra; ibland en bild med förklarande text, ibland en text som illustreras av en bild, med alla varianter däremellan.
Jag tycker inte att man alltid måste redogöra för kamera/objektiv plus alla inställningar; på något sätt är vi liksom bortom det, även om det ibland, om det är det som är ämnet för bloggtexten, också kan vara intressant. Men alltså inte när det gäller vanliga bilder.
Min "programförklaring" är också att dokumentera mitt liv i olika situationer, och dela med mig, vilket gör att i de flesta fall blir mina bilder av reportagekaraktär, just fotodokumentation. Trevligt att du uppskattar det.
Hälsningar//GöranR
Du får inte visa sånt där Göran, inte idag, jag fastar idag och imorgon. Det ser helst enkelt osmakligt gott ut!/ Björn T
Svar från gorred 2016-08-08 23:22
Roligt att du tycker det, uppskattas. För även om bilderna är dokumentära och rapporterande är det ju alltid trevligt om de blir nåt så när bra ändå.
Det är svårt att fasta på sommaren ;). Man får se det som LCHF, som ju också lär fungera enligt flera. I alla händelser uppskattad bjudmat. Och bacon är ju per definition just osmakligt gott, ibland...
Hälsningar//GöranR