Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fiskefoto, eller fjällfoto – natur?

Årets fiskeresa gick till Tjuonajokk i Kaitum, högt uppe i den svenska fjällvärlden mellan Kiruna och Gällivare. Vi har varit där förut, så vi vet hur bra det är. Man har från början haft ett ambitiöst program när det gäller natur- och fiskevård i området, vilket borgar för stabilitet och ett synnerligen gott fiske.

Årets resa var den närmast ofattbara 43:e i ordningen - vi har alltså åkt varje år sedan 1973 tillsammans, tre killar (numera gubbar?). Vi har haft med oss våra ättelägg av och till under resorna, och nu var det dags för tredje generationen att följa med.

Det är naturligtvis även ett eldorado när det gäller fotografi uppe i fjällvärlden, dvs förutom fisket; fantastiska vyer, dramatiska landskap och ett stundtals dramatiskt väder, förutom själva fisket förstås.

Men som jag fotograferat från början, så har vi ett antal bilder som kommer igen år från år, och svårigheten ligger närmast i att hitta bilder som inte varit med tidigare, vilket är nästan omöjligt. Å andra sidan är ju fotograferingen ändå lika häftigunder sådana här förhållanden, och till dels handlar det också om dokumentation.

Någonting jag lärt mig ändå under de här resorna är att man måste välja i stunden. Antingen fiskar jag, eller så fotograferar jag. Om jag försöker kombinera, eller göra bägge sakerna på samma gång blir det ingenting av någonting.

Men, det var som vanligt en väldigt bra vecka, där man kunde koncentrera sig på väsentliga saker – natur, fiske, att komma ikapp sin själ etc – utan störningar från den yttre världen, dvs utan  mobiltäckning eller internet. Det är svårt att riktigt värdera hur viktigt det är! Men det är det!

Tjuonajokk ligger drygt 4 mil från Kiruna. Det är för långt att gå, särskilt med tung packning (och numera). Helikoptern går närmast i skytteltrafik ibland. 

Det finns en fantastiks bastu där, med en vidunderlig utsikt ut över sjön. Bilden tagen in genom ett fönster från utsidan, utsikten anas förutom speglingarna från omgivningen. 

Självklart ska det ändå vara med en fiskebild. Den tredje generationens glädje över en stor harr som bjöd ordentligt motstånd. Finns få saker som är roligare.

Dramatiska skyar ser vi inte sällan.

Spången är en klassiker i fjällvärlden. Här leder den upp från bryggorna och båtarna till stugorna.

Vädret är en joker i fjällen. Man vet aldrig var man har det. Och det växlar snabbt. Vi hade tur, och kunde ofta njuta av morgonkaffet på förstukvisten.

Mer dramatik i himmel och vatten - så här kunde solnedgången te sig. 

Och vyerna kan alltså vara nästan bedövande vackra i sin storslagenhet, nästan på gränsen till kitsch. Men det är vackert och storslaget, och det är något att njuta av. 

Vi har fiskat på många ställen i världen. Men sådana här fonder - med kebnekaisemassivet i bakgrunden - till vårt fiske har vi inte alltid. Så det måste ju dokumenteras. Människans litenhet etc...

På återseende//Göran

Inlagt 2016-09-10 21:28 | Läst 4405 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ja, vad ska man säga.. bilderna säger allt.. livskvalitet i kvadrat².. med hög kontinuitet dessutom.. Fantastiskt!
Hälsn!
Svar från gorred 2016-09-10 21:47
Tackar! Jo, i väldigt hög mån livskvalitet på många sätt. Den här veckan är helig!
//GöranR
Ser härligt ut!
/MA
Svar från gorred 2016-09-11 00:12
Det var det, i allra högsta grad.
//GöranR
Ser härligt ut!
/MA
Härligt att få se bilder från fjällvärlden där, längtar dit och det blir alltför sällan numera.
Visserligen föreslog dottern att vi skulle vandra Kungsleden då jag fyller 70 (kom på det på Hurtigruten då vi firade maken) fast hon tänkte inte på att jag fyller i februari.
Hur som helst så är din fisketur fint skildrat, låter bekvämt med helikopter. Mysigt med kaffe på förstubron.
Fiskelycka hade ni också.
Svar från gorred 2016-09-11 09:16
Tack Margareta. Fjällen är alltid lite grand av ett lotteri; är vädret med - som det var den här veckan för oss - kan det vara fantastiskt. Samtidigt är det alltid speciellt, med vidderna, tystnaden, storslagenheten, vyerna etc.
Och det är ju inte så mycket mygg i februari ;)
//GöranR
Margareta Cortés 2016-09-11 09:28
Där har du en poäng och ett plus för februari.
Vi va i fjällen i våras, och i midsommar, nu längtar jag dit igen!
Pga dina bilder! :)
/B
Svar från gorred 2016-09-11 09:17
Tack Bengt - uppskattas. Fjällen är alltid speciella och alltid något att längta tillbaka till.
Hälsningar//GöranR
För ett antal år sedan brukade jag under några års tid köra till Sysslebäck i Värmland för att fiska Harr. Det brukade ofta resultera i ganska gott om fisk.
Men det gick inte att komma för tidigt på säsongen, för då pågick timmerflottningen. Det var helt enkelt farligt att stå i älven medan flottning pågick. Först när flottningen upphört och stränderna rensats gick det att fiska.
Svar från gorred 2016-09-11 09:19
Intressant. Det problemet finns ju inte nu. Men man ser ofta spår efter timmerflottningen fortfarande.
Hälsningar//GöranR
Så fina bilder och de sista med Kebne som fond är mycket vackert. Tack så mycket.
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2016-09-11 11:25
Tack Stig. Det är en speciell känsla däruppe.
//GöranR