Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Barcelona från ett busstak

Innan vi nu åker hem från Spanien för den här gången har vi tillbringat några nätter i Barcelona.

Jag har aldrig varit här förut, och frågan är ju då hur man tar sig an en 3-miljonersstad för att få ut det mesta och det bästa på i stort sett en kväll och en dag - det verkar ju orimligt .

Men svaret är lika enkelt som elegant, och består av minst två delar: 1. Det går naturligtvis inte. Stan är för stor, det finns för mycket att se, man har inte skuggan av en chans att hinna med någonting egentligen. 2. Man tar bussen. Dvs de här turistbussarna med två våningar som åker runt på bestämda rutter och som man kan gå av när man vill och hoppa på igen och fortsätta.

De här bussarna är fantastiska. De åker till de ställena som är intressanta. I hörlurar berättar en guide på alla språk om de speciella platserna och byggnaderna och erbjuder i övrigt intressanta detaljer om historia och särskilda kännetecken etc. Man hoppar av när man vill, kan strosa omkring och hitta pittoreska torg, mysiga och genuina matställen, se de mäktiga kyrkorna och gamla katedralerna, ströva omkring i hamnområdet och insupa atmosfären i spännande stadsdelar och beundra alla byggnader som bär Gaudis signatur innan man hoppar på igen.  Och på några timmar har man betat av stan, skannat den liksom och så har man plötsligt ett hum om vad det handlar om. Sen kan man ta stan i etapper, när man vet mera. Och man hinner ändå gå La Rambla upp och ner och vara del av den speciella stämning som råder där, ta en öl eller en cava på någon av de oräkneliga utomhuscaféerna innan man kommer hem till hotellet. Man hinner till och med gå och se en härlig flamencoshow.

Och hur dokumenterar man bäst en stad som är så stor, där det finns så mycket att se och fotografera. Egentligen skulle man behöva lång tids vistelse här för att åtminstone komma lite närmare än bara skumma på ytan. Men, lite rapsodiska bilder blev det ändå.

Några interiörbilder från en av stadens dryga 40 saluhallar, här längs La Rambla.

Stadens polisfordon, väldigt behändigt.

En av de många byggnader som bär Gaudis signatur. Jo, vi såg den heliga familjens tempel också, men bara utifrån. Det är för mycket folk, för långa köer för att kunna ta en närmare titt så här. Nästa gång. 

Ett av de pittoreska torg med små mysiga kaféer och fantastiska bakverk man kan hitta lite varstans, här i den norra delen av stan.

Och läckra detaljer överallt, exempelvis som här på en bänk vid en busshållplats

Och en cava och lite oliver vid ett café på La Rambla....

 Till slut kan man konstatera att Barcelona är en fantastisk stad, med en härlig stämning och så mycket att se och uppleva. Och så är det fortfarande varmt och skönt att strosa omkring på gatorna, även sent, i slutet av oktober. Hit vill man gärna tillbaka. 

Alla bilderna med Olympus Om D E-M10 mkII och mZuiko 17mm/1,8. En - jag har sagt det förut - underbar resekombo, jag blir fortfarande imponerad av det lilla objektivets prestanda. 

På återseende//Göran

Inlagt 2016-10-19 02:19 | Läst 1182 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser fint ut i Barcelona, och du verkar ha haft det bra. Buss verkar vara melodin.
//Tommy
Svar från gorred 2016-10-19 10:51
Tack för kommentaren Tommy. Bussarna absolut melodin! Och Barcelona värt att besöka.
//GöranR
Fin berättelse med fina bilder! Å jag va i Barcelona 1957, men känner inte riktigt igen mig! ;) Vad gäller strosandet, jag skall strax ut och strosa med Roffe i + 8 grader och duggregn! Så försök att hålla ut ett tag till där nere på Ramblan!
/B
Svar från gorred 2016-10-19 10:47
Tack Bengt - uppskattas! Det kan ha hänt en del sedan 1957 ;), men det är en fantastisk stad som ger mersmak.
Och tillbaka till Norden idag. Det ska ändå regna här också senare i eftermiddag.
//GöranR
En skön stämning du förmedlar och ett bra tips för oss som ännu inte besökt Barcelona!
Svar från gorred 2016-10-19 10:48
Tack Sture. Och tipset gäller egentligen alla stora städer som man kommer till första gången(erna).
//GöranR
De där hop-on-hop-off-bussarna är bra då man kommer till en ny stad och inte vet var man ska börja.
Ofta så tar vi den och får en överblick av staden.
Kul att se lite Barcelona, har än så länge bara varit där några timmar, hann se den vita gorillan och Sagrada Família innan det började regna. Blir ett återbesök snart, dina bilder gör att jag längtar.
Svar från gorred 2016-10-19 10:51
Tack Margareta. Hop-on-hop-offbussarna kan livligt rekommenderas. Och nästa gång står fr a Sagrada Familia på tur. Men det finns så mycket mer också, förstås. Väl värt ett besök.
//GöranR
Rapsodiska bilder ger nog en bättre bild av miljön utanför de rean turistfällorna!
/MA
Svar från gorred 2016-10-19 21:02
Jo, kanske det är så. Och det är de här bilderna jag brukar ta, helt oavsett. Tack för kommentaren Mats.
//GöranR