Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

En bra bild - för vem

Lite reflektioner, igen, om det här med bra bild, dvs när är en bild bra och vad är det som gör den bra - alltså när en bild når någon slags verkshöjd.

Något som är viktigt är väl framförallt känslan i bilden. Visst är komposition värdefullt, liksom skärpa och hantering av ljus, färger etc, men det är budskapet som gäller. 

Och då blir det svårt, för då får man plocka in ytterligare en parameter, nämligen vem som tittar på bilden. Om bilden betyder något för mig som betraktare, om den väcker känslor, kanske den bara gör det för mig, och inte för andra. Jag kanske har en särskild koppling till bilden som inte andra har, vilket gör bilden intressant för mig, men inte för andra.

Jag var på en julkonsert nyligen - kören Vocal Vikings hade en föreställning med hjälp av gäster från dels en kvinnlig kör förutom en jazztrio och några andra. Vocal Vikings är min gamla kör, har sjungit med dem i många år tidigare, och även tjejerna som var gäster känner jag väl. Och barbershopfamiljen är visserligen stor, men jag känner de flesta i branschen, och de flesta vet att jag fotograferar. 

Nu lade jag ut flera bilder på Facebook, förutom i min blogg. Några bilder kom inte med i bloggen, men en av dem, som var med på Facebook och inte i bloggen, har visat sig bli betydligt mer populär än andra (som jag personligen tyckte var bättre). 

Den här!

Jag funderar över vad det är som gör den så populär, för visst är det en hyfsad bild, tillräckligt skarp. någorlunda färgdynamik och så, men annars? Är den egentligen intressant, framförallt utanför "familjen"?

När jag tänker vidare handlar det förstås om att många av mina följare känner personerna, vet att de är underbara människor och synnerligen duktiga sångare och att det ser ut att låta bra (det gjorde det verkligen).

Men sen, om man tittar närmare så tänker jag att jag kanske ändå fångade något lite djupare; samspelet mellan dem på scenen, ur personkemiaspekter, och ur ett musikaliskt perspektiv - det ser ut ut som om det trivs med varandra, och att det låter bra tillsammans, något ogripbart i sättet de agerar tillsammans. Och att det är det som gör bilden. Kanske... Så att det inte bara är för de närmaste, den har fått reaktioner även av andra, utanför barbershopgemenskapen. 

Vad säger ni? För visst har ni, flera av er bilder som andra tycker om men som inte ni riktigt fattar varför?

På återseende//Göran

Inlagt 2016-11-28 23:49 | Läst 2162 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag tror det är samspelet mellan personerna på bilden. Människor gillar trevnad, verkligheten är ju inte alltid så trevlig, och bilder som visar något känslomässigt fint brukar uppskattas. Min egen erfarenhet är också, att människor ofta gillar de av mina bilder som jag själv är tveksam till, men jag lär mig efter hand. Lär mig att se det andra människor ser. Det är bra. En tekniskt perfekt bild behöver inte vara bra, den kan vara skittråkig.
Svar från gorred 2016-11-29 03:40
Jag tror det ligger väldigt mycket i vad du skriver Stefan. Jag är inne på de här tankarna också.
Hälsningar//GöranR
Jo, jag tror att det handlar om det väl visualiserade samspelet. Den tysta bilden har dock sina begränsningar. Om jag inte visste att det var sång det handlar om, kunde jag lika gärna tro att mannen kommenterade något lite fyndigt till kvinnan i en debatt. Tolkningen av bilder är fri - men den behöver inte nödvändigtvis vara rätt.
Svar från gorred 2016-11-29 10:03
Intressant - visst kan det vara så. Men det kokar ner till samspelet ändå, lite feelgoodkänsla kanske som appellerar till oss.
//GöranR
Tänker att bilden är rak, trivsam och enkel. Den är lätt att avläsa utifrån den känsla den förmedlar. En man och en kvinna som ler mot varandra och ser ut att trivas ihop är något som de flesta kan relatera till.
Svar från gorred 2016-11-29 10:06
Det är alltså viktigt vilken känsla en bild förmedlar, exempelvis alltså trivsel, något som vi mår bra av, något som vi kan relatera till. Och det är viktiga ingredienser i vad som är en bra bild.
//GöranR
Hej Göran.
Utan att ha fått någon förklaring i förväg och utan att ha läst andras kommentarer:
Jag var glad och på gott humör när jag såg bilden. Detta betyder att bilden hade en kvalitet och innehåll som skulle kunna påverka mig och uppenbarligen också en hel del andra. Så det är enligt min mening en bra bild - inte en konstfoto men en trevlig och meningsfull bild.
Med många vänliga hälsningar från Erik i Roskilde / DK.
Svar från gorred 2016-11-29 14:53
"En trevlig och meningsfull bild" räcker långt. Om den sedan gjorde dig glad och på gott humör så kanske det är så enkelt - dvs att den gjorde jobbet.
Och då finns det så många aspekter på vad som är en bra bild, förutom det rent konstnärliga. Då blir bildens budskap viktigt, det sker någon slags positiv kommunikation.
Det var nog lite det jag var ute efter i min jakt på förståelse varför så många tyckt om bilden.
Hälsningar//GöranR