Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fotografisk poesi II

Den stora behållningen på dagens besök på Fotografiska var den unge kinesiske fotografen Ren Hang. Hans bilder av nakna människor i naturen eller i stadsmiljö är så vackra, så finstämda och graciösa att det är frågan om ren fotografisk poesi - jag hittar inte något bättre sätt att beskriva det på. 

Så här presenterar Fotografiska honom:

Young Chinese art photographer whose sensual images of the encounter between man and nature makes the Chinese government tremor. In Ren Hang’s photography, these two universes are combined into a surrealistic reality through a sensual dance.

Emellertid framkom det att han tagit sitt liv bara några dagar tidigare. I media berättade man:

Den kinesiske fotografen Ren Hang är död. Den bara 29-årige konstnären var redan ett världsnamn inom fotografin och var själv på plats på Fotografiska för bara en vecka sedan när han öppnade sin första stora egna utställning i Sverige.

Ren Hang begick självmord i sitt hem i Peking enligt hans galleri Blindspot i Hongkong. Han var i sin konst öppen med att han hade perioder av djupa depressioner.

Ren Hang var självlärd som fotograf och skrev även poesi. Han skildrade en ung, modern generation kineser, långt bortom Maos Kina. En stor del av hans verk var nakenbilder av både män och kvinnor, gärna tagna utomhus i naturen eller mitt inne i storstaden. Ofta poserade hans modeller tillsammans med djur. De nakna bilderna gjorde honom kontroversiell. I en intervju för DN berättade han att han med tiden blivit bra på att fly undan poliser.

Trots att han flera gånger blivit gripen hävdade han att han inte var en politisk konstnär.

– Många pressar mig och vill få mig att säga att mina foton är politiska. Eftersom Kina inte är öppet och fritt och mina bilder ser ut som de gör så tänker folk att jag måste vilja säga något politiskt. Men jag vill inte stå upp för något, jag vill ligga ner, sade han i DN:s intervju.

Jag köpte en bok med hans bilder, och visar några här som exempel (jag tar aldrig bilder på de som hänger på väggarna, om de inte kommer med ändå). 

De här bilderna gör naturligtvis inte hans verk rättvisa. I bästa fall kan de ge en aning om hur de kan te sig i utställningen, och ungefär i vilken riktning hans bilder går. 

Gå och se utställningen! Det här var nog bland det finaste jag sett.

På återseende//Göran

Inlagt 2017-02-25 20:44 | Läst 2281 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Aj, så ledsamt det är när en ung människa väljer att avsluta sina dagar. Jag hade just fått upp ögonen för hans verk på inrådan av en vän. Hinner jag till Stockholm innan utställningen avslutas så blir det ett besök.
Svar från gorred 2017-02-26 06:11
Visst är det. Och i blomman av liv och karriär. Uppenbarligen svåra depressioner emellertid. Enligt min mening väl värt ett besök.
//GöranR