Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Varför Olympus? Och m43?

Ett självklart svar är ju naturligtvis storlek, behändighet och bärbarhet (portability). Och visst, ligger mycket i det, och var en av orsakerna till varför jag övergav mitt tunga och klumpiga DSLR-system (som ändå genererade bra bilder…).

Men det finns flera orsaker. Och flera alternativ om det bara handlar om storleken. Fuji är till exempel på frammarsch sedan länge, och för att inte tala om Sony.

Olympus har alltid varit innovativa och legat i framkant med nya finesser, som andra tagit efter. Vad jag förstår går det tillbaka till redan på 80-talet med flera av Olympus analoga modeller.

När den digitala eran inleddes satsade Olympus på att börja från grunden och byggde kameror som från början var digitala, med hänsyn till exempelvis sensorstorlek, objektiv och fattning. Olympus var vidare först med ett bildstabiliseringssystem i kamerahuset som fungerade, och dammborttagningssystemet på sensorn har hela tiden hört till de mest funktionella. Olympus låg också långt framme med Live View, och de spegellösa kamerorna, som nu är så haussade, var Olympus idé från början, de digitala Penkamerorna, där man behöll sensorstorleken, men kom med en ny fattning, micro four thirds (m43).

Dessutom är koncernen Olympus världsledande när det gäller optik - tänk bara på all medicinsk utrustning - vilket borgar för bra objektiv.

Aktuella fördelar, som jag ser det; alltså oftast väldigt behändiga grejor, såväl kamerahus som objektiv – även de större objektiven är klart mindre och lättare än sina DSLR-motsvarigheter.

Synnerligen hög kvalitet på objektiven! Och kamerorna.

Det finns, tillsammans med Panasonic, en väldigt stor objektivpark, med massor av högklassiga objektiv att välja mellan.

Det finns flera olika modeller av kameror och objektiv, som passar de flesta smaker och plånböcker – ofta en direkt läcker design.

Sen, efter att ha ägt och använt ett antal Olympuskameror, så är jag van vid grejorna, van vid menyerna, även med en ny kamera är inkörningsperioden kort och enkel.

Den uppenbara nackdelen, den lite mindre sensorn vilket innebär mindre ljus och därmed svårare att fotografera i mörker är förvisso en nackdel. Men, den går att hantera. Sensorutveckling, utveckling vad gäller ISO-möjligheter och hyfsat ljusstarka objektiv, förutom processorutveckling jämnar ut en smula och är inget egentligt problem.

Och det går att få vilket skärpedjup man vill, även med m43-sensorer.

Ibland nästan för tunt.

Så, jag sitter nöjd med min utrustning.

På återseende//Göran

Inlagt 2017-07-08 17:13 | Läst 2594 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Stämmer så bra, fuji, olympus och Panasonic är idag goda alternativ till tunga DSLR system, som även jag lämnat bakom mig
Svar från gorred 2017-07-08 21:36
Jo livet är så mycket lättare nu, eller hur? :).
//GöranR
Fina bilder och kan bara hålla med om Olympus. / Jörgen
Svar från gorred 2017-07-08 21:36
Tack Jörgen. Det blir gärna bra bilder med Olympus också ;)
//GöranR
Hej Göran.
Jeg kan godt forstå din begejstring for Olympus og at du er glad for dit udstyr. På den analoge tid var Olympus også på min ønskeliste, men det blev af en eller anden grund aldrig til noget. Mit første SLR (analogt) var en Topcon RE2. Det mærke var også meget involveret i teleskoper og andet laboratorieudstyr. Jeg har også solgt det meste af mit store og tunge DSLR NIKON udstyr (kan ikke længere håndtere det). Mit valg faldt på SONY, da jeg fik et godt tilbud, som jeg ikke kunne sige nej til.
Det vigtigste er vel, at man hver især er glad for det man har ?
Mvh. Erik.
PS: Hvem producerer sensoren til Olympus - er det dem selv, eller er det også Sony ?
Svar från gorred 2017-07-08 23:42
Olympus har vad jag förstår alltid haft gott rykte. Sen är det viktigt att man är nöjd med sitt udstyr - egentligen ingen större skillnad mellan de olika kameramärkena idag. Tyvärr vet jag inte vem som gör sensorn till Olympus. Antingen själva eller också är det väl som vanligt Sony.
Ha det//GöranR
Mycket fina porträtt på körmedlemmarna och vad jag kan se tekniskt alldeles utmärkta trots bara elljus! Hälsningar/ Björn T
Svar från gorred 2017-07-08 23:38
Tack Björn. Sådana här situationer är alltså lite sårbara, mycket riktigt bara elljus. Men tekniken har kommit långt när det gäller sensorer och processorer i kamerorna och kompensationsmöjligheterna är stora.
Hälsningar//GöranR
Kan bara hålla med i allt du skriver, jag hade ju tillfälle att få titta lite på din Olympus i Korsheden och den är ju mycket behändig jämfört med min Nikon D7200. Nu har jag ju satsat på Panasonic som jag nyligen bloggat om men kanske nästa kamerahus blir ett Olympus.
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2017-07-10 12:02
Valet av utrustning är ju personligt. Och jag tror ärligt talat att det inte är någon större skillnad. Det viktigaste är att man trivs med sina grejor.
Hälsningar//GöranR